Hidrogen produs cu ajutorul unei turbine eoliene plutitoare: Un start-up revendică o premieră mondială

Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Testele continuă, dar rezultatele sunt promițătoare
Testele continuă, dar rezultatele sunt promițătoare
Compania Lhyfe, cu sediul la Nantes, a anunțat că este capabilă să producă hidrogen verde din energia electrică furnizată de o turbină eoliană instalată în largul mării, în largul orașului Le Croisic.

Start-up-ul Lhyfe, cu sediul la Nantes, a anunțat că a produs în premieră mondială hidrogen verde din energia electrică furnizată de o turbină eoliană plutitoare instalată în largul coastei Le Croisic (Loire-Atlantique). Instalat la 20 de kilometri în largul coastei, acest loc de producție de hidrogen offshore, denumit SeaLhyfe, a fost supus la opt luni de teste pe uscat înainte de a fi scos în larg, pe 18 mai. În iunie, a fost conectat la situl experimental Sem-Rev, care găzduiește de cinci ani o turbină eoliană plutitoare.

Această platformă colorată în galben deschis, lungă de 21 de metri și lată de 14 metri, adăpostește o unitate de electroliză capabilă să transforme apa de mare, desalinizată la fața locului, în hidrogen și oxigen, folosind energia electrică furnizată de turbina eoliană plutitoare situată în apropiere, explică Lhyfe. Acest loc de producție experimental este capabil să realizeze 400 de kilograme de hidrogen pe zi, adică 1 megawatt, potrivit start-up-ului. Acesta va rămâne pe loc timp de șase luni până la un an pentru a testa producția de hidrogen în condiții extreme (salinitate, valuri, furtuni etc.).

Sprijin european

"Am vrut să demonstrăm că este posibil să producem hidrogen verde din energia eoliană offshore, care reprezintă un potențial considerabil pentru producția de masă și pentru decarbonizarea mai rapidă a industriei și a transporturilor", a explicat Matthieu Guesné, fondator și director general al Lhyfe.

În cadrul unui consorțiu format din nouă companii, start-up-ul a câștigat o licitație europeană, cu o subvenție de 20 de milioane de euro, pentru a coordona proiectul Hope, un sit de producție de hidrogen pe un parc eolian în largul coastelor orașului Ostende (Belgia). Situl, a cărui finalizare este prevăzută pentru 2026, va fi conectat pentru prima dată la o conductă care va transporta hidrogenul pe uscat.

Numeroase proiecte în curs de desfășurare

"Avantajul hidrogenului este că poate fi stocat, spre deosebire de electricitate", subliniază Bertrand Alessandrini, directorul general al Fundației Open-C, care gestionează unitatea experimentală Sem-Rev înființată de Centrale Nantes. "Numeroase întreprinderi industriale ne contactează pentru a veni să testeze producția de energie din valuri, curenți sau panouri fotovoltaice plutitoare", a adăugat el.

Lhyfe, un start-up înființat la Nantes în 2017, a inaugurat primul său sit de producție în 2021 la Bouin (Vendée), lângă un parc eolian terestru. Compania, care are aproximativ 200 de angajați, construiește noi unități de producție în Franța (Bretania, Occitanie) și în Europa (Germania, Suedia).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Lingouri de aur / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Aragaz / FOTO: Unsplash

Ungaria caută noi surse de aprovizionare cu gaz natural

O strategie menită să asigure un echilibru între...

Cu ochii pe mesaje / FOTO: Freepik
Sebastian Burduja. Foto: Crisan Andreescu
Date ROBOR

A crescut ROBOR. Veste proastă pentru cei care au credite

Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

AFM. Încep înscrierile în programul Rabla pentru Tractoare

Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...

Palatul CEC
Germania. Foto: Ingo Joseph - Pexels
Ruble
Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
SUA-China / FOTO: Freepik
Banca Naţională a României
Wall Street
Bună dimineața!
Tehnologie avansată / FOTO: Freepik

Suedezii propun asistentul virtual cu ”mii de fețe”

La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...

Centrala Iernut a Romgaz / Foto: Romgaz
Marcel Ciolacu

Guvernul prelungește plafonarea prețului la energie

Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...

Cu mâna întinsă / FOTO: Wikipedia
Copil
Lucrător din industria petrolieră / FOTO: Freepik

Grupul MOL a semnat o înţelegere cu Kazmunaygas

Documentul a fost parafat la Budapesta de Zsolt Hernadi,...

Trenul nou a rămas în gară
Industrie. Foto: Pexels.com

pixel