Hollywood intră în cea mai mare grevă din ultimii 43 de ani. Mari actori de Oscar s-au alăturat mișcării sindicale

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Cea mai mare grevă din industria hollywoodiană
Cea mai mare grevă din industria hollywoodiană
Sindicatul actorilor de la Hollywood a aprobat joi o grevă pentru prima dată în ultimii 43 de ani, ceea ce a dus la oprirea activității cinematografice și de televiziune americane, în valoare de 134 de miliarde de dolari, din cauza furiei legate de salarii și a temerilor legate de un viitor dominat de tehnologie.

Liderii SAG-AFTRA, puternicul sindicat care reprezintă 160.000 de actori de televiziune și film, au anunțat greva după ce negocierile cu studiourile pentru un nou contract au eșuat, în centrul impasului aflându-se serviciile de streaming și inteligența artificială. Vineri, actorii se vor alătura scenariștilor, care au început pichetările încă din luna mai în New York, Los Angeles și din alte zeci de orașe americane în care se produc emisiuni și filme.

Actorii și scenariștii nu au mai fost în grevă în același timp din 1960, când Marilyn Monroe încă juca în filme, iar Ronald Reagan era șeful sindicatului actorilor. Grevele duble opun peste 170.000 de lucrători unor studiouri de linie veche precum Disney, Universal, Sony și Paramount, dar și unor giganți din domeniul tehnologiei precum Netflix, Amazon și Apple.

"Sunt șocată de modul în care ne tratează oamenii cu care am făcut afaceri!" a declarat Fran Drescher, președinta SAG-AFTRA, așa cum este cunoscut sindicatul actorilor, la o conferință de presă organizată joi la Los Angeles. "Cât de departe suntem în atât de multe privințe. Cum pledează pentru sărăcie, că pierd bani în stânga și în dreapta când dau sute de milioane de dolari directorilor lor executivi... Este dezgustător. Să le fie rușine!"

Dându-și pumnii cu furie, doamna Drescher a remarcat că "întregul model de afaceri a fost schimbat" de streaming și că inteligența artificială îl va schimba și mai mult în curând. "Acesta este un moment în istorie - un moment al adevărului", a spus ea. "La un moment dat, trebuie să spui: "Nu, nu mai acceptăm asta"."

Multe dintre cererile actorilor le reflectă pe cele ale scriitorilor, care fac parte din Writers Guild of America. Ambele sindicate spun că încearcă să asigure salarii de subzistență pentru membrii muncitori, în special pentru cei care realizează filme sau emisiuni de televiziune pentru serviciile de streaming.

Scenariștii se tem că studiourile vor folosi inteligența artificială pentru a genera scenarii. Actorii se tem că tehnologia ar putea fi folosită pentru a crea replici digitale ale chipurilor lor (sau că interpretările ar putea fi modificate digital) fără plată sau aprobare.

Alliance of Motion Picture and Television Producers, care negociază în numele companiilor de la Hollywood, a declarat că a lucrat pentru a ajunge la un acord rezonabil într-un moment dificil pentru o industrie bulversată de revoluția streaming-ului, pe care pandemia a accelerat-o.

"Sindicatul a ales în mod regretabil o cale care va duce la dificultăți financiare pentru nenumărate mii de oameni care depind de această industrie", a declarat alianța într-un comunicat de presă care a prezentat 14 domenii în care studiourile au oferit îmbunătățiri contractuale "istorice". Printre acestea se numără, potrivit alianței, o creștere salarială de 11% în primul an de contract pentru actorii de fundal, dublurile și dublurile foto și o creștere de 76% a plăților reziduale pentru emisiunile cu "buget ridicat" care sunt difuzate în străinătate.

Alianța a adăugat într-o declarație separată: "Suntem profund dezamăgiți de faptul că SAG-AFTRA a decis să renunțe la negocieri. Aceasta este alegerea sindicatului, nu a noastră".

Ultima dată, actorii au organizat o grevă majoră în 1980, când particularitățile economice ale unei explozii încă născute în domeniul închirierilor și vânzărilor de casete video au fost un punct de conflict.Ultima lor acțiune face parte dintr-o mișcare sindicală în revenire, în special în California, unde lucrătorii din hoteluri, șoferii de autobuze școlare, profesorii și personalul de la cantină au intrat în grevă de o anumită durată în ultimele luni.

Primul semnal de alarmă pentru studiouri a venit la începutul lunii iunie, când aproximativ 65.000 de membri ai sindicatului actorilor au votat pentru autorizarea grevei.Aproape 98% dintre votanți au susținut autorizația, o cifră care a eclipsat cu puțin marja scenariștilor.

Cu toate acestea, negociatorii studiourilor au intrat în discuții cu un sentiment de optimism. Ei au fost luați prin surprindere când au văzut lista de propuneri din partea sindicatului - aceasta totaliza 48 de pagini, aproape triplu față de lista din timpul ultimelor lor negocieri din 2020, potrivit a două persoane familiare cu propunerile, care au vorbit sub protecția anonimatului pentru a discuta despre discuțiile confidențiale.

Apoi, la sfârșitul lunii iunie, peste 1.000 de actori, printre care Meryl Streep, John Leguizamo, Jennifer Lawrence, Constance Wu și Ben Stiller, au semnat o scrisoare adresată conducerii breslei, declarând că "suntem pregătiți să facem grevă".

Studiourile de la Hollywood vor trebui acum să navigheze într-un conflict de muncă pe două fronturi.

Aceste greve sunt cea mai recentă lovitură pentru o industrie a divertismentului care a fost zguduită în ultimii ani de pandemie și de schimbările tehnologice radicale.

Studiourile de la Hollywood au văzut cum prețul acțiunilor lor a scăzut vertiginos și cum marjele lor de profit s-au micșorat pe măsură ce audiența televiziunilor prin cablu și prin rețea - precum și încasările din box office - s-a prăbușit în urma creșterii explozive a divertismentului prin streaming.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Certificat de înregistrare fiscală / Ilustrație: DCBusiness
Sebastian Burduja
Oameni de afaceri / Foto: Freepik
Donald Trump
Inquam Photos / Foto: Octav Ganea / Inquam Photos
Locuri de muncă
Un cuplu semnează un contract / Foto: Freepik
Bitcoin / Foto: Unsplash
Elon Musk / FOTO: Facebook
Curs valutar / Foto: DCBusiness
Santierul Naval Mangalia
Ursula von der Leyen la Forumul Economic Mondial de la Davos
Reactorul EAST / Foto: HFIPS
Strângere de mână / FOTO: Freepik

Deficit record în România, în contrast cu trendul european

Deficitul bugetar al României crește, contrar tendinței...

Ilie Bolojan / FOTO: Captură ecran
Beijing / FOTO: Freepik
Mină de suprafață / Foto: Pexels

Producţia de cărbune a României s-a prăbuşit

Cifre oficiale de la INS despre producţia de cărbune a...

Dolari / Foto: Freepik
TikTok / sursa foto: Pexels.com / cottonbro studio
ANAF / Foto: DCBusiness
Adrian Negrescu / Foto: arhiva personală
Acord între Statele Unite și Uniunea Europeană privind TAXELE vamale pentru oţel şi aluminiu
Christel SCHALDEMOSE
ECOFIN / Foto: Comisia Europeană
foto: pexels.com

Cum s-a văzut în Coreea de Nord învestirea lui Donald Trump

Presa din Coreea de Nord a relatat despre ceremonia de...

Mina de litiu Shevchenkivske
Tineri oameni de afaceri / Foto: Freepik

pixel