HoReCa riscă să rămână și fără lucrătorii străini. Ce lecție trebuie să învețe angajatorii

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Recepționiști / Foto: Freepik
Recepționiști / Foto: Freepik
Dacă anul trecut peste 50.000 de români au părăsit definitiv țara, cel mai mare număr din ultimii 30 de ani, anul acesta deficitul forței de muncă din România se agravează, chiar cu puțin timp înainte de începerea sezonului estival, motiv pentru care segmentul HoReCa are acum nevoie de peste 15.000 de noi angajați.

Conform declarațiilor făcute de reprezentanții Patronatului Importatorilor de Forță de Muncă, piața muncii din România trebuie să învețe să fie atractivă pentru muncitorii străini, care sunt curtați de alte țări, capabile să le ofere condiții de angajare net superioare.

”În contextul actual, criza pieței de muncă de la noi capătă noi dimensiuni, în sensul că se acutizează. A crescut exponențial concurența pe piețele asiatice la recrutare. Înseamnă că resursele se găsesc din ce în ce mai greu. Dacă până acum puteam recruta forță de muncă din Sri Lanka în acord cu un anume plafon salarial, acum lucrurile se schimbă de la o zi la alta. Polonia, Ungaria, Croația și Slovacia sunt țări care au început să recruteze masiv din Asia de sud-est și au salarii mai atractive decât cele din România, motiv pentru care este din ce în ce mai greu să atragem candidați la campaniile de recrutare a forței de muncă pentru România, în contextul în care nu oferim salarii comparabile”, a declarat Romulus Badea, vicepreședintele Patronatului Importatorilor de Forță de Muncă din România.

Pentru a se alinia însă standardelor europene, angajatorii români nu doar că trebuie să le ofere salarii mai bune muncitorilor străini, însă este nevoie și de o mai bună respectare a clauzelor contractuale, respectiv de acordarea zilelor libere legale, asigurarea plății la timp a salariilor, achitarea orelor suplimentare și furnizarea unor condiții conforme de cazare. În general este nevoie de garantarea unui tratament bun pentru muncitorii străini, comparativ cu cel asigurat de alte țări europene.

Înainte de a se da start oficial pentru sezonul estival de anul acesta, Patronatul Importatorilor de Forță de Muncă le recomandă antreprenorilor români să angajeze forță de muncă străină experimentată, doar dacă sezonalitatea business-ului lor o permite. În special personalul străin din țările din Asia de sud-est, care au o vastă experiență în ceea ce privește turismul de litoral.

”Pentru angajatorii care au un program sezonier nu se pretează muncitorii străini, însă sunt foarte mulți care au un program continuu sau care au hoteluri și la munte sau organizează în permanență evenimente în afara sezonului. Pentru aceste business-uri pot fi găsiți angajați cu experiență în domeniu. Țările cele mai relevante sunt țări precum Sri Lanka, numită în 2019 de către Lonely Planet destinația numărul unu în lume pentru turism. India la fel are coastă cât cuprinde. Aici sunt angajații care lucrează de mult timp în domeniu și sunt potriviți și pentru litoralul nostru.”, este de părere Romulus Badea, vicepreședintele Patronatului Importatorilor de Forță de Muncă din România.

Și sezonul acesta este plin de provocări în ceea ce privește găsirea forței de muncă potrivite pentru anumite joburi. Cele mai căutate joburi pentru litoral anul acesta sunt cele de: ,,ajutor de bucătar,  bucătar, room cleaning, spălător de vase, chelner și beach bar waiters. În momentul de față, dacă am recruta acum, am recruta pentru sezonul 2025-2026.”, a completat Romulus Badea.

Cert este că pentru angajatorii români, muncitorii străini sunt singura soluție, în contextul deficitului grav de forță de muncă din România, însă pentru ca piața muncii de la noi să mai poată beneficia de importul de forță de muncă este nevoie rapid de modificarea standardelor de angajare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Trenul nou a rămas în gară
Industrie. Foto: Pexels.com
foto: pexels
Dacia Bigster / sursa foto: Dacia.ro

Vânzările Dacia în Europa au scăzut

Scădere uşoară a vânzărilor de autoturisme Dacia în...

Experții au analizat toate aspectele / FOTO: Freepik
Inflație / FOTO: Freepik
Daniel Apostol, Franck Neel și Raluca Covrig / Foto: DCBusiness
Tichete / Foto: DCBusiness

Tichetele scapă de impozitare și contribuții sociale

O nouă inițiativă legislativă promite să revoluționeze...

Bursa de Valori de la București / FOTO: Facebook

Bursa de Valori Bucureşti, în creştere. Cifrele zilei

Bursa de Valori Bucureşti a deschis pe verde şedinţa de...

Joe Biden și Volodimir Zelenski / Foto: Casa Albă / Flickr
Bună dimineața!
Riscă să devină vulnerabil / FOTO: Freepik
Warren Buffett
Disperare!
Sedinta de Guvern
vouchere sociale
Foto: Oana Pavelescu
Fabrică auto / FOTO: Freepik
Fabrică auto

Ford dă afară mii de angajați din Europa

Decizia afectează în mod direct aproximativ 4.000 de...

Conductă gaz

BEI: Împrumut de 200 de milioane de euro pentru Delgaz Grid

Banca Europeană de Investiții (BEI) a anunțat acordarea...

Vladimir Putin / Foto: kremlin.ru
Dumitru Chisăliță (AEI)
Oare ce se va întâmpla?
IG Metall / FOTO: Pagina de Facebook a IGM
Oficiu poștal
Fotografie de la Andrea Piacquadio: https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/926390/

pixel