Euro, la cel mai scăzut nivel din ultimii doi ani față de dolar
Moneda euro a continuat să piardă teren în fața...
Confrom noului proiect legislativ, valoare tichetelor de masă se majorează de la 15,18 lei la 20 de lei.
În expunere de motive a noului act normativ se spune că: ”Valoarea actuală a unui tichet de masă de 15,18 lei (înainte de impozitare), nu este suficientă pentru a cumpăra o masă de prânz, în condiîiile în care valoarea medie a unei mese de prânz este de 21,40 lei. Un număr mare de angajați se află în imposibilitatea de a avea o masă adecvată în timpul unei zile de lucru, fie ca urmare a programului de lucru incărcat, fie pentru că nu au acces la achiziționarea unei mese. Astfel, această problemă rămâne o responsabilitate comună a statului, precum angajatorului, pentru a le oferi o masă decentă pe parcursul unei zile de lucru.”
Un alt motiv invocat a fost acela că tichetele de masă din România au cea mai mică valoare din Uniunea Europeană,” dacă în România valoarea nominală a tichetului este de aproximativ 3,21 Euro, în Spania este 11 Euro, în Belgia este 8 Euro, în Franța este 1 1,04 Euro, în Grecia este 6 Euro, în Portugalia este 7.63 Euro”.
Vouchere și tichete 2020. Care din acestea se acordă și valori au
Tichetele de masă aduc la bugetul public venituri bugetare echivalente cu o rată de impozitare de circa 40%. Aceasta înseamnă o eficiență foarte bună a tichetelor de masă în asigurarea veniturilor bugetare (mai mare decât eficiența tuturor impozitelor si contribuțiilor sociale actuale), iar această eficiență se explică tocmai prin „ecoul" pe care, prin natura și funcționarea lor, tichetele de masă îl au în economia reală, respectiv în cea nominală. Prin urmare, creșterea valorii nominale a tichetului de masă la 20 de lei va genera venituri suplimentare la bugetul public, se mai explică în expunerea de motive.
Crescând valoarea nominalä a tichetelor de masă la nivelul corespunzător, statul are posibilitatea de a implementa o facilitate fiscală care asigură o mai bună colectare a taxelor și impozitelor, diminuându-se astfel economia subterană. Creșterea valorii nominale se va reflecta în mod direct în puterea de cumpărare a angajaților în consecință, în veniturile bugetului de stat, deoarece este supus impozitării.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Moneda euro a continuat să piardă teren în fața...
Bitcoin, cea mai mare...
Suedia este pregătită să...
Bentley Motors Ltd., unul dintre cei mai exclusiviști...
Performanța negativă a fost...
”Am construit acest proiect cu...
Ministrul Sebastian Burduja a...
Aceasta ar putea reprezenta...
Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...
Agenția Națională de...
Precizări privind înscrierea...
Beko, Ford, Audi și Auchan sunt...
O strategie menită să asigure un echilibru între...
Companiile chineze își păstrează dolarii,...
Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...
Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...
Economia Germaniei a crescut...
Rubla rusească se depreciază...
La Palatul Victoria, a fost...
China anunţă că este dispusă să...
Curs valutar BNR, 21 noiembrie...