Hotelierii cresc prețurile. Care va fi impactul
Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Scumpirea este cauzată de creșterea salariului minim
Scumpirea este cauzată de creșterea salariului minim
Preţurile serviciilor în industria ospitalităţii vor creşte cu cel puţin 5% în 2019, în special din cauza costurilor cu forţa de muncă, a declarat, luni, preşedintele Asociaţiei Patronale a Hotelurilor şi Restaurantelor din România (HORA), Dragoş Petrescu. Acesta susține că scumpirea nu va duce la reducerea numărului de turiști străini deoarece România, alături de Bulgaria, rămân printre cele mai ieftine destinații turistice din Europa. 

”O creştere de 5% într-o economie ca a României pe zona de ospitalitate nu este determinată de dorinţa segmentului de a-şi mări veniturile. Este în legătură directă cu forţa de muncă. Şi forţa de muncă este în directă legătură cu salariul minim pe economie. Atâta timp cât salariul minim creşte prin lege, automat şi costurile companiei cresc şi veniturile trebuie să se ajusteze. După aceasta, vin măririle provenite din creşterile preţurilor la materiile prime, apoi avem creşterile cauzate de preţurile mai mari ale utilităţilor. Toată această cascadă de creşteri de costuri trebuie să se regăsească într-o măsură corespunzătoare în preţul serviciilor”, a precizat Dragoş Petrescu.

El a arătat că România va rămâne o destinație ieftină pentru turiști și în următorii 5-10 ani.

Citește și:

Restaurante și hoteluri. Indicator, unde România este pe ultimul loc în UE

"Nu poţi să creşti preţurile cu procentaje mai importante pentru că nu îţi acceptă piaţa o astfel de creştere. În prezent, nu ne punem problema că numărul clienţilor străini ar scădea. Avem printre cele mai mici preţuri din Europa. Noi şi bulgarii. Destinaţia turistică România este şi va fi în următorii cinci până la zece ani o destinaţie ieftină în Europa. Şi sigură pe deasupra. Toţi turiştii străini din Orientul Mijlociu, zonele emergente, vor dori să vină aici în România. La fel ca şi cei din zonele mai dezvoltate care vor dori să cunoască această parte de Europa", a spus Dragoş Petrescu.

Preşedintele HORA a precizat şi că industria ospitalităţii are un deficit de forţă de muncă de 50.000 de angajaţi, iar munca sezonieră este o necesitate reală.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cod galben de inundaţii, sâmbătă seara. Zonele vizate

A fost emis un cod galben de inundaţii.

Compania de audit a Trump Media, acuzată de fraudă

Firma de audit a Trump Media, compania care conduce...

Datoria guvernamentală a sărit de 52% din PIB

Ministerul Finanţelor a publicat cifrele privind...


pixel