Hypercar-ul electric, mai rapid decât un Bugatti Veyron. Cum sună o astfel de mașină VIDEO

Autor: Oana Pavelescu
Data actualizării:
Data publicării:
Rimac Nevera
Rimac Nevera
Mașinile electrice încep să detroneze ușor, ușor mașinile cu motoare pe combustie internă una dintre limitările care au existat până de curând era viteza.

Acum însă acestastă problemă a fost depășite de Rimac Nevera care este cea mai rapidă mașină electrică din lume! Hypercarul electric a atins o viteză maximă de 412 km/h pe pista de mare viteză de la ATP Papenburg. Acest lucru face ca Nevera să fie mai rapidă decât orice altă mașină electrică produsă în serie - și chiar mai rapidă decât un Bugatti Veyron!

408,47 km/h - aceasta este viteza pe care a avut-o Bugatti Veyron (1001 CP) în aprilie 2005 pe pista de testare VW din Ehra-Lessien. 17 ani mai târziu, Rimac Nevera doboară acest record. Rimac a publicat un videoclip în care se vede pilotul de teste Miro Zrnčević la volan. În clip se vede cum Nevera iese din curba înclinată la aproximativ 250 km/h înainte ca Zrnčević să accelereze la maximum. Chiar și la mult peste 300 km/h, accelerația hipercarului electric este impresionantă. În final, ecranul arată 412 km/h.

Atunci când Rimac Nevera a fost prezentat la Salonul Auto de la Geneva din 2018, la acea vreme încă sub numele de C_Two, echipa din jurul șefului companiei, Mate Rimac, calculase o viteză maximă teoretică de 412 km/h. Mai bine de patru ani mai târziu, Nevera a ajuns de la teoreticul 412 km/h la practicul 412km/h.

Din fabrică, Rimac Nevera este limitată la 352 km/h

Cu toate acestea, clienții pot accelera Nevera la peste 400 km/h doar în câteva cazuri excepționale, deoarece mașina electrică este limitată la 352 km/h. În viitor, însă, va exista posibilitatea de a elimina temporar limitarea electronică de viteză în cadrul unor evenimente speciale și cu sprijinul Rimac.

Indispensabil la astfel de viteze: toate condițiile-cadru trebuie să fie corecte. În plus față de condițiile naturale, acest lucru include mai ales pneurile . În timpul cursei record, Nevera a fost echipată cu Michelin Pilot Sport Cup 2 R iar pe traseul de la Papenburg a fost prezent și un tehnician de la Michelin.

Patru motoare electrice cu o putere totală de 1914 CP

De altfel, cursa de 412 km/h nu este primul record stabilit de Nevera. În plus, Nevera, care este limitată la 150 de unități, este cel mai rapid vehicul de serie care accelerează cel mai repede din lume, cu 1,9 secunde până la 100 km/h. Principalii responsabili de acest lucru sunt patru motoare electrice cu o putere totală de 1914 CP și un cuplu maxim de 2360 Nm.

Se pare că Rimac și-a atins obiectivul, deoarece la prezentarea de acum mai bine de patru ani, echipa Rimac a anunțat că va fonda următoarea generație de hypercaruri.

Motoarele cu combustie sunt în continuare mai rapide

Chiar dacă Nevera este pe drumul cel bun în general, motoarele cu combustie sunt în continuare în frunte când vine vorba de viteza maximă. Bugatti Chiron Super Sport 300+ este în continuare cea mai rapidă mașină de serie din lume, cu o viteză maximă verificată de 490,484 km/h. 
Și pentru că am menționat la început Bugatti Veyron: Super Sport de 1200 CP pune probleme Nevera, dat fiindcă în 2010 a atins viteza de 431,072 km/h.

 

Youtube video image

 

Citește și: 

Koenigsegg a prezentat la Geneva mașina care va înfrânge Ferrari - Galerie Foto

Koenigsegg aprezentat la târgul auto de la Geneva modelul Jesko, noul său supercar care ar trebui să fie cea mai rapidă mașină din lume.

Jesko este succesorul lui Agera RD care are sub capotă un motor de 1.360 cai putere și care anul trecut a dărâmat recordul pentru cea mai rapidă mașină. Citește mai mult AICI

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Despre prosumatori
Mina Șuior
Majorarea salariilor costă
Pensiile private se modifică / Foto: Freepik
Om de afaceri la calculator / Foto: Freepik
Sebastian Burduja / FOTO: Facebook
Start-up Nation
Piața luxului a încasat o lovitură puternică / Foto: Freepik
Bursa
Foto: Freepik.com
Figurine / FOTO: Wikipedia

Japonia și curiozitățile ei: Secretul figurinelor Daruma

La nord de Osaka, ascuns în colinele împădurite ale...

Previziuni / FOTO: Freepik

Adio petrol scump pentru următorii cel puțini doi ani

Experții băncii HSBC au revizuit în scădere prognozele...

Foto: Freepik.com

Producţia industrială a României, în scădere

În perioada 1 ianuarie - 28 februarie 2025, comparativ...

Analistul economic Adrian Negrescu
Fondul Monetar Internațional / Foto: Banca Mondială / Flickr
Leadership creativ
Foto: Freepik.com
Muncitor
Card bancar / Foto: Freepik
Exploatare de litiu

Experții reduc estimările pentru piața litiului

Pe fondul temerilor privind tarifele și impactul asupra...

Dolari
Donald Trump
FNGCIMM / Foto: DCBusiness

Ministrul Finanţelor, discuţii cu noua conducere a FNGCIMM

Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru...

Sebastian Burduja
Cu ochii pe grafice /FOTO: Freepik
Foto: Freepik

Voucherele de vacanţă. Vestea aşteptată de bugetari

Veşti bune pentru bugetarii care aşteaptă să afle cum...

Mașină electrică / FOTO: Freepik

pixel