Iahtul celui de-al doilea cel mai bogat oligarh fuge spre apele Turciei
Autor: Oana Pavelescu
Data actualizării:
Data publicării:
După ce nu și-a mai transmis datele de localizare timp de aproape două săptămâni, un super iaht de lux de 150 de milioane de dolari care aparține oligarhului rus Leonid Mikhelson a reapărut pe radare.

Acesta a transmis că ar fi plecat Bahamas spre Balcelona, locații care l-ar fi expus riscului de confiscare.

Se pare că destinația sa finală este refugiul sigur, căutat de multe alte nave ale unor magnați care se confruntă cu sancțiunile, și anume Turcia.

După o călătorie de aproape o lună, iahtul, botezat Pacific, a acostat joi în portul Marmaris din sudul țării. 

Călătoria iahtului care a navigat "pe întuneric" timp de aproape jumătate din călătorie fără ca sistemul său de identificare automată să fie pornit, așa cum prevede legislația maritimă internațională, arată măsurile riscante pe care echipajul acestor nave de milioane de dolari le întreprinde pentru a ajunge în jurisdicții considerate puțin probabil să aresteze aceste palate plutitoare.

Leonid Mikelson

SUA, Italia și alte guverne europene au confiscat peste 12 de iahturi în valoare de peste 2,3 miliarde de dolari pentru a-i pedepsi pe magnații ruși apropiați președintelui Vladimir Putin pentru invazia Ucrainei. 

Turcia a fost o destinație favorită pentru super iahturile care au legături cu oligarhii și magnații ruși care se confruntă cu  supravegherea și sancțiunile, în timp ce țările încearcă să intensifice sancțiunile împotriva Rusiei.

Începe parada mega iahturilor la Monaco

Iahtul Titan, în valoare de 100 de milioane de dolari care aparține miliardarului oțelului, Alexander Abramov, a traversat Canalul Suez la începutul lunii mai pentru a ajunge în Turcia.

Eclipse, iahtul lui Roman Abramovici, se află în apele din sudul Turciei, în timp ce My Solaris, un alt mega iaht al acestuia, este ancorat în largul coastei de sud-vest a țării.

Clio, care aparține miliardarului din industria aluminiului Oleg Deripaska, a încetat să își mai transmită locația după ce a ajuns în aprilie în strâmtoarea Bosfor, în apropiere de Istanbul.

Confiscările au făcut ca navele de lux să se împrăștie pe mări și oceane în căutare de refugii. Unele au parcurs peste 5.000 de mile nautice de la începutul invaziei, la sfârșitul lunii februarie. 

Construit în 2010 de compania germană Luerssen Verwaltungs GmbH, Pacific dispune de un lift, o piscină și o ambarcațiune rapidă mai mică și poate găzdui 12 oaspeți și 28 de membri ai echipajului.

Iahtul, care mai poate transporta și două elicoptere, fusese ancorat în diverse porturi și golfuri din Costa Rica de la sfârșitul lunii ianuarie. Pe 5 mai, a plecat din Marina Papagayo, în apropiere de Golful Culebra, și s-a îndreptat spre sud-est, trecând prin Canalul Panama, potrivit datelor analizate de Bloomberg. Nava a navigat în Marea Caraibelor la nord-est de Colon când a încetat să mai transmită locația sa pe 8 mai. Aceasta indicase că se îndrepta spre Nassau, în Bahamas. A reapărut 12 zile mai târziu, în apropiere de Insulele Canare, când a transmis că se îndrepta spre Barcelona, înainte de a-și schimba destinația spre Port Said, în Egipt.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cumpărături în weekend. Important este ce spune românul

Ce scandal, câteva discuții, dezbateri, câtă zarvă și...

Țările de Jos au deschis prima linie de testare Hyperloop

O nouă eră a călătoriilor începe în Europa odată cu...

Smart Band 8 Pro, un ceas conectat foarte lăudat

Smart Band 8 Pro este unul dintre cele mai competitive...

China, campioană a energiilor regenerabile

Anul 2023 a stabilit un nou record în privința...

Valoarea Bitcoin revine la pragul de peste 70.000 dolari

Această veste vine după ce, la începutul acestei luni,...

Modificări privind plata suplimentelor pentru energie

Un nou proiect de lege înregistrat recent la Senat aduce...

S-a aprobat prelungirea plafonării tarifelor RCA

Guvernul a aprobat actul normativ prin care se...

Creştere a ratei şomajului la nivel naţional

Rata şomajului înregistrată în evidenţele ANOFM în luna...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel