Iahtul celui de-al doilea cel mai bogat oligarh fuge spre apele Turciei

Autor: Oana Pavelescu
Data actualizării:
Data publicării:
După ce nu și-a mai transmis datele de localizare timp de aproape două săptămâni, un super iaht de lux de 150 de milioane de dolari care aparține oligarhului rus Leonid Mikhelson a reapărut pe radare.

Acesta a transmis că ar fi plecat Bahamas spre Balcelona, locații care l-ar fi expus riscului de confiscare.

Se pare că destinația sa finală este refugiul sigur, căutat de multe alte nave ale unor magnați care se confruntă cu sancțiunile, și anume Turcia.

După o călătorie de aproape o lună, iahtul, botezat Pacific, a acostat joi în portul Marmaris din sudul țării. 

Călătoria iahtului care a navigat "pe întuneric" timp de aproape jumătate din călătorie fără ca sistemul său de identificare automată să fie pornit, așa cum prevede legislația maritimă internațională, arată măsurile riscante pe care echipajul acestor nave de milioane de dolari le întreprinde pentru a ajunge în jurisdicții considerate puțin probabil să aresteze aceste palate plutitoare.

Leonid Mikelson

SUA, Italia și alte guverne europene au confiscat peste 12 de iahturi în valoare de peste 2,3 miliarde de dolari pentru a-i pedepsi pe magnații ruși apropiați președintelui Vladimir Putin pentru invazia Ucrainei. 

Turcia a fost o destinație favorită pentru super iahturile care au legături cu oligarhii și magnații ruși care se confruntă cu  supravegherea și sancțiunile, în timp ce țările încearcă să intensifice sancțiunile împotriva Rusiei.

Începe parada mega iahturilor la Monaco

Iahtul Titan, în valoare de 100 de milioane de dolari care aparține miliardarului oțelului, Alexander Abramov, a traversat Canalul Suez la începutul lunii mai pentru a ajunge în Turcia.

Eclipse, iahtul lui Roman Abramovici, se află în apele din sudul Turciei, în timp ce My Solaris, un alt mega iaht al acestuia, este ancorat în largul coastei de sud-vest a țării.

Clio, care aparține miliardarului din industria aluminiului Oleg Deripaska, a încetat să își mai transmită locația după ce a ajuns în aprilie în strâmtoarea Bosfor, în apropiere de Istanbul.

Confiscările au făcut ca navele de lux să se împrăștie pe mări și oceane în căutare de refugii. Unele au parcurs peste 5.000 de mile nautice de la începutul invaziei, la sfârșitul lunii februarie. 

Construit în 2010 de compania germană Luerssen Verwaltungs GmbH, Pacific dispune de un lift, o piscină și o ambarcațiune rapidă mai mică și poate găzdui 12 oaspeți și 28 de membri ai echipajului.

Iahtul, care mai poate transporta și două elicoptere, fusese ancorat în diverse porturi și golfuri din Costa Rica de la sfârșitul lunii ianuarie. Pe 5 mai, a plecat din Marina Papagayo, în apropiere de Golful Culebra, și s-a îndreptat spre sud-est, trecând prin Canalul Panama, potrivit datelor analizate de Bloomberg. Nava a navigat în Marea Caraibelor la nord-est de Colon când a încetat să mai transmită locația sa pe 8 mai. Aceasta indicase că se îndrepta spre Nassau, în Bahamas. A reapărut 12 zile mai târziu, în apropiere de Insulele Canare, când a transmis că se îndrepta spre Barcelona, înainte de a-și schimba destinația spre Port Said, în Egipt.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Contor electric
Factură energie electrică
Protest al angajaților MIPE
Aramco

Surpriză totală, saudiții scumpesc petrolul

Arabia Saudită majorează prețurile la țiței pentru toate...

Cazino
Oameni traversează strada
Membrii SANITAS sunt nemulțumiți
Freepik.com
Dumitru Costin, BNS
Medicamente / Foto: Freepik
Bursa de Valori București
Banca Naționala a României
Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 33 şi 37 de grade, iar cele minime se vor situa între 17 şi 23 de grade.
Centru de date / Foto: Freepik
Wang Yi
Programul Casa Verde Fotovoltaice
Termocentrala de la Turceni
Miraj, efect cauzat de temeratura ridicată / Foto: Jeffrey Beall

Canicula aduce restricții de trafic în Teleorman

Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii...

Un călător se uită la avioanele de pe pista de aterizare / Foto: Freepik
Ilie Bolojan, în Parlamentul României / Foto: George Călin / Inquam Photos
ANAF
Poluare / Foto: Freepik
Energie verde / Foto: Freepik
Ursula van der Leyen și Donald Trump / Foto: Casa Albă

România, în topul celor mai mari prețuri la energie

Prețurile la energie electrică continuă să varieze...

Intrarea în salina Praid / Foto: Alex Nicodim / Inquam Photos
OPEC
Caniculă

pixel