Important producător francez vrea să-și închidă afacerea din România
Autor: Delia Gheață
Data publicării:
De opt ani înregistrează doar pierderi
De opt ani înregistrează doar pierderi
După 10 de prezență pe piața din România, al doilea mare producător de zahăr din lume caută soluții pentru a-și vinde activitățile din țara noastră. A ieșit doar pe pierdere în ultimii ani.

Producătorul francez de zahăr Tereos, prezent şi pe piaţa din România, a raportat miercuri o creştere de 65% a profitului operaţional în trimestrul al treilea dar cu toate nu renunță la planurile sale de revizuire a portofoliului de active în vederea concentrării resurselor.

"Grupul a demarat consultările cu organizaţiile reprezentantive ale angajaţilor cu privire la posibila închidere a activităţilor sale din România", a anunţat Tereos într-un comunicat.

Tereos, al doilea mare producător de zahăr din lume în funcţie de volumul producţiei, a cumpărat fosta fabrică Zahărul Luduş (Mureş) în 2012 însă această unitate a înregistrat pierderi în fiecare an după 2014.

Potrivit agenției Reuters, Tereos vrea să îşi vândă operaţiunile din China şi România, în cadrul unui plan mai amplu al noii echipe manageriale destinat reducerii poverii datoriilor şi îmbunătăţirii profitabilităţii. Afacerea Tereos din România avea 153 de angajaţi permanenţi la finalul lui septembrie, dintr-un total de 15.000 pentru întregul grup. 

Pentru exercițiul financiar care s-a încheiat la 31 martie 2021, Tereos, al doilea mare producător de zahăr din lume în funcţie de volumul producţiei, a raportat pierderi de 133 de milioane de euro, faţă de un profit de 24 milioane de euro în exerciţiul anterior. Tereos a adăugat însă că profitul său operaţional a crescut cu 11% în ritm anual, până la 465 milioane de euro, iar cifra de afaceri a crescut şi ea cu 1% până la 4,32 miliarde de euro.

Citește și Ministrul Energiei face lumină: ”Demontez un fake - news, alimentat de răuvoitori!”

Industria zahărului din Uniunea Europeană trebuie să se consolideze pentru a putea face faţă scăderii preţurilor după eliminarea cotelor de producţie în 2017, a anunțat directorul general al producătorului francez Cristal Union, Alain Commissaire. Sectorul zahărului a răspuns la eliminarea cotelor prin majorarea producţiei, însă această producţie suplimentară a venit pe o piaţă deja supra-aprovizionată şi a declanşat un declin al preţurilor.

Problemele cu care se confruntă industria zahărului au fost scoase în evidenţă luna trecută de grupul Suedzucker, cel mai mare producător european de zahăr, care a anunţat că va închide două uzine din Germania în cadrul unui program de restructurare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cod galben de inundaţii, sâmbătă seara. Zonele vizate

A fost emis un cod galben de inundaţii.

Compania de audit a Trump Media, acuzată de fraudă

Firma de audit a Trump Media, compania care conduce...


pixel