Importantă investiție în trei fabrici din România. De unde vin banii

Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Banii vor fi investiți în calitatea produselor
Banii vor fi investiți în calitatea produselor
Banca Europeană de Investiţii (BEI) va acorda 47 de milioane euro pentru a sprijini extinderea, reabilitarea şi modernizarea instalaţiilor de producţie şi de stocare a alimentelor şi a băuturilor aparţinând grupului polonez Maspex, un important producător de alimente şi băuturi din Europa Centrală şi de Sud-Est, informează un comunicat de presă al instituţiei financiare.

Graţie acestui împrumut, fabricile Maspex din Lowicz, Lublin, Tychy şi Olsztynek (Polonia), Vălenii de Munte, Giurgiu şi Vatra Dornei (România), precum şi din Velingrad (Bulgaria) vor beneficia de noile investiţii.

"Investiţiile noi în sectorul alimentar sunt esenţiale pentru îmbunătăţirea continuă a produselor şi a proceselor de fabricaţie. Ne bucurăm să sprijinim noile investiţii ale grupului Maspex în întreaga regiune, care vor consolida locurile de muncă şi activitatea economică în trei ţări", a declarat Andrew McDowell, vicepreşedintele BEI.

Maspex este liderul de piaţă în ceea ce priveşte producţia de sucuri, nectaruri şi băuturi răcoritoare din Polonia, Cehia şi Slovacia, precum şi principalul producător din Ungaria, România, Bulgaria şi Lituania. De asemenea, este cel mai mare producător de produse instant (cappuccino, cacao, lapte pentru cafea, ceai instant) din Europa Centrală şi de Est. În plus, este lider pe piaţa pastelor făinoase din Polonia şi principalul producător din România. Grupul este lider de piaţă în categoriile dulceţuri, ketchup şi sosuri şi este unul dintre principalii producători din Polonia pe segmentul mâncăruri gata preparate şi legume prelucrate. În plus, societatea este un actor principal pe piaţa apei din România.

Citește și Prima mare investiție chineză în România

Acordul este susţinut de Fondul european pentru investiţii strategice (FEIS), care este pilonul central al Planului de investiţii pentru Europa, cunoscut şi sub numele de 'Planul Juncker'. În cadrul acestui acord, banca UE şi Comisia Europeană cooperează pentru a creşte capacitatea BEI de a-şi asuma riscuri, îmbunătăţind astfel oferta de produse a acesteia şi sporind impactul pe care îl poate obţine proiectul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

La birou / FOTO: Freepik
Emmanuel Macron / Foto: Banca Mondială / Flickr
Renault / FOTO: Unsplash

Guvernul prorogă RO e-Factura pentru două domenii economice

Guvernul a adoptat, prin Ordonanță de Urgență, abrogarea...

Strângere de mână / FOTO: Freepik

BBVA nu renunţă la preluarea Sabadell

Grupul bancar spaniol BBVA a anunţat luni că va merge...

Bursa / Foto: Freepik
Protest spontan al unor angajați ai ANAF din Cluj-Napoca
Dragoș Pîslaru
Gabriel Biriș
„Lo Storto” de la Zaha Hadid, afectat de temperaturi extreme în Italia
Energie / FOTO: Freepik
TVA mai mare, taxe în creștere, consum în picaj!
Președintele Nicușor Dan conduce ședința CSAT
Licitație ANAF pentru lucruri confiscate

OUG adoptată: fără restructurare ANAF pe județe

Guvernul a adoptat luni, 30 iunie 2025, o ordonanță de...

Semiconductori
Agricultură
Miniștrii cabinetului Bolojan / Foto: Octav Ganea / Inquam Photos
Oameni pe stradă
freepik.com
Curs valutar. Foto: Mihai Ciobanu
ANAF
Freepik.com
Birou
Foto: Pexels.com
Panouri solare / Foto: Unsplash
Foto: Pexels.com

pixel