Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei
Astăzi vă aducem în atenție subiecte de mare impact din...
Legea 282/2023 aduce o serie de modificări privind modul de impozitare a pensiilor de serviciu (impozitul pe veniturile din pensii), dintre care cele mai importante sunt următoarele:
Introducerea unui plafon de venit neimpozabil lunar de 2000 de lei. Acest lucru înseamnă că persoanele care beneficiază de pensii în cuantum de până la 2000 de lei pe luna nu vor datora impozit pe venit.
Aplicarea unei cote de impunere de 10% pentru veniturile din pensii care au doar componentă contributivă. Această cota se aplică indiferent de nivelul venitului.
Aplicarea unei cote de impunere progresive pentru veniturile din pensii care au atât componentă contributivă, cât și componentă necontributiva. Pentru partea contributivă se aplică cota de 10%, iar pentru partea necontributiva se aplică următoarele cote:
10%, pentru partea mai mică decât nivelul câștigului salarial mediu net;
15%, pentru partea cuprinsă între nivelul câștigului salarial mediu net și nivelul câștigului salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat;
20%, pentru partea ce depășește nivelul câștigului salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat.
În plus, legea prevede următoarele:
Impozitul pe veniturile din pensii se reține de către plătitorul de venituri, la data efectuării plății, și se plătește la bugetul de stat până la dată de 25 inclusiv a lunii următoare celei în care se face plata pensiei.
În cazul veniturilor din pensii și/sau al diferențelor de venituri din pensii stabilite pentru perioade anterioare, conform legii, impozitul se calculează și se reține la dată efectuării plății, în conformitate cu reglementările legale în vigoare la dată plății.
Contribuabilii pot dispune asupra destinației unei sume reprezentând până la 3,5% din impozitul pe venit datorat pentru susținerea entităților non-profit și a unităților de cult, precum și pentru acordarea de burse private.
Aceste modificări vor intră în vigoare la dată de 1 ianuarie 2024 și au fost votate recent de Parlament, noile reglementări vizând impozitarea pensiilor speciale.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Astăzi vă aducem în atenție subiecte de mare impact din...
În cadrul emisiunii Totul...
Într-un comunicat al Haier...
Piețele financiare au...
Națiunile care utilizează pe...
Sindicatul Angajaților din...
Înalta Curte de Casație și...
Într-o mișcare istorică,...
Ministerul Finanţelor (MF) a...
Bursa de la Bucureşti a deschis...
În perioada 1.I - 30.XI.2024,...
Transelectrica își planifică...
Averea miliardarilor crește...
Donald Trump a declarat...
Noua criptomonedă a lui Donald...
Circa 1.000 de angajaţi ai...
Astăzi explorăm subiecte care aduc în prim-plan decizii...
Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...
Președintele ales Donald Trump...
Construit în doar 10 zile la...