Impozitarea pensiilor. Noutăți care intră în vigoare de la 1 ianuarie 2024

Autor: Georgel Simionică
Data publicării:
Dosare de pensii
Dosare de pensii
Noua Lege 282/2023, care va intra în vigoare la începutul anului viitor, aduce o serie de modificări de luat în seamă în ceea ce privește impozitarea pensiilor.

Legea 282/2023 aduce o serie de modificări privind modul de impozitare a pensiilor de serviciu (impozitul pe veniturile din pensii), dintre care cele mai importante sunt următoarele:

Introducerea unui plafon de venit neimpozabil lunar de 2000 de lei. Acest lucru înseamnă că persoanele care beneficiază de pensii în cuantum de până la 2000 de lei pe luna nu vor datora impozit pe venit.

Aplicarea unei cote de impunere de 10% pentru veniturile din pensii care au doar componentă contributivă. Această cota se aplică indiferent de nivelul venitului.

Aplicarea unei cote de impunere progresive pentru veniturile din pensii care au atât componentă contributivă, cât și componentă necontributiva. Pentru partea contributivă se aplică cota de 10%, iar pentru partea necontributiva se aplică următoarele cote:

  • 10%, pentru partea mai mică decât nivelul câștigului salarial mediu net;

  • 15%, pentru partea cuprinsă între nivelul câștigului salarial mediu net și nivelul câștigului salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat;

  • 20%, pentru partea ce depășește nivelul câștigului salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat.

În plus, legea prevede următoarele:

Impozitul pe veniturile din pensii se reține de către plătitorul de venituri, la data efectuării plății, și se plătește la bugetul de stat până la dată de 25 inclusiv a lunii următoare celei în care se face plata pensiei.

În cazul veniturilor din pensii și/sau al diferențelor de venituri din pensii stabilite pentru perioade anterioare, conform legii, impozitul se calculează și se reține la dată efectuării plății, în conformitate cu reglementările legale în vigoare la dată plății.

Contribuabilii pot dispune asupra destinației unei sume reprezentând până la 3,5% din impozitul pe venit datorat pentru susținerea entităților non-profit și a unităților de cult, precum și pentru acordarea de burse private.

Aceste modificări vor intră în vigoare la dată de 1 ianuarie 2024 și au fost votate recent de Parlament, noile reglementări vizând impozitarea pensiilor speciale.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Știrile dimineții / Foto: Freepik

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi vă aducem în atenție subiecte de mare impact din...

Haier
Bursă / Foto: Freepik
Eoliene și panouri solare / Foto: Freepik
La aproape șanse ani de la deschiderea procedurii de insolvență
Registrul Comertului
Bărbat furios cu un telefon în mână
Decizia tribunalului
Asigurare RCA
Banca Centrală Europeană
Dolari și ruble
Președintele SUA Joe Biden este furios pe saudiți / Foto: Casa Albă
Ministerul Finanțelor
Donald Trump / Foto: Arhiva Casei Albe / Flickr
Bursa de Valori de la București / FOTO: Facebook
Foto: Pexels.com
Bani / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Donad Trump în timpul unei vizite la zidul de la granița cu Mexic
Muncitor al ELCEN
Știrile dimineții

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi explorăm subiecte care aduc în prim-plan decizii...

Un tren trece prin fața unor blocuri / Foto: Arhivă

Ordonanța trenuleț lasă trenurile ”ca-n gară”

Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...

TikTok / Foto: EPA/ERIK S. LESSER / Agerpres

pixel