Bitcoin, spre pragul de 100.000 USD: Ce schimbări aduce noul val de optimism cripto
Bitcoin, cea mai mare...
Investitorii de la bursă vor beneficia de la începutul anului viitor de impozite mai mici pentru tranzacţiile cu profit şi de o procedură simplificată de taxare, noile prevederi legislative fiind promulgate vineri de preşedintele României, Klaus Iohannis, potrivit unui comunicat al Bursei de Valori Bucureşti (BVB).
Acestea presupun reţinerea la sursă a impozitelor generate de câştigurile de capital pentru investitorii individuali, prin impozitarea diferenţiată a profiturilor realizate, şi anume cu 1% pentru deţinerile de peste un an şi 3% pe cele mai mici de un an, fără ca pierderile să mai fie compensate. Obligaţia calculării, reţinerii la sursă, declarării şi plăţii impozitului vor reveni intermediarilor şi administratorilor de fonduri.
"Bursa este tot mai prezentă în universul cotidian al românilor şi urmează să devină, de la începutul anului viitor, şi mai accesibilă potenţialilor investitori. Credem că atât adoptarea impozitării diferenţiate a câştigurilor de capital, cât şi reţinerea la sursă a impozitelor, vor avea un impact major asupra dezvoltării bursei româneşti. Şi nu doar asupra pieţei de capital, ci şi asupra economiei, prin creşterea capacităţii de finanţare pentru antreprenorii români. Mecanismele bursiere au devenit în ultimii ani tot mai folosite, atât în mediul privat, cât şi public, pentru finanţare. Acum, prin simplificarea impozitării sunt create premisele creşterii acestei capacităţi de finanţare", a declarat preşedintele BVB, Radu Hanga.
La rândul său, directorul general al BVB, Adrian Tănase, a apreciat că promulgarea legii de simplificare a impozitării investitorilor pe piaţa de capital, ultimul pas dintr-un demers iniţiat în toamna anului trecut, "ne face tot mai încrezători în perspectivele de dezvoltare a pieţei şi a rolului pe care aceasta poate şi trebuie să îl aibă în economia românească".
"Nu am fi fost în acest punct fără susţinerea din partea întregii comunităţi a pieţei de capital, a tuturor celor care au pus umărul la creionarea şi transpunerea unei idei într-o lege care să vină în sprijinul românilor şi al economiei româneşti. Le mulţumim iniţiatorilor legii, precum şi Autorităţii de Supraveghere Financiară, Asociaţiei Administratorilor de Fonduri, Asociaţiei Române a Băncilor şi Asociaţiei Brokerilor care au crezut în acest demers", a adăugat Tănase.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Bitcoin, cea mai mare...
Moneda euro a continuat să piardă teren în fața...
Performanța negativă a fost...
”Am construit acest proiect cu...
Ministrul Sebastian Burduja a...
Aceasta ar putea reprezenta...
Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...
Agenția Națională de...
Precizări privind înscrierea...
Beko, Ford, Audi și Auchan sunt...
O strategie menită să asigure un echilibru între...
Companiile chineze își păstrează dolarii,...
Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...
Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...
Economia Germaniei a crescut...
Rubla rusească se depreciază...
La Palatul Victoria, a fost...
China anunţă că este dispusă să...
Curs valutar BNR, 21 noiembrie...
Florian Lixandru, candidatul...
Mutările şi cotaţiile...
Grupaj de știri.
La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...