Dispare cota unică? Ce ni se pregăteşte pentru 2019
Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Ministerul Finanțelor Publice a împrumutat de la bănci 200 de milioane de lei
Ministerul Finanțelor Publice a împrumutat de la bănci 200 de milioane de lei
Impozitul progresiv pe venit este o temă dezbătută de ultimele trei guverne ale PSD, dar până acum nu s-a implementat. Specialiștii Deloitte au comentat posibilitatea de a se introduce în 2019 această măsură.

Impozitul progresiv pe veniturile persoanelor fizice a fost dezbătută recent și de Florin Georgescu, prim-viceguvernator al Băncii Naționale a României.

Analiștii Deloitte România au comentat posibilitatea acestei idei de a se concretiza în acest an, făcând publică analiza lor în cadrul unei conferințe de presă.

Este puțin probabil, spun specialiștii Deloitte, să vedem această măsură aplicată în 2019, anul deja începând. Acest tip de nu poate fi introdus în timpul anului, ci doar la 1 ianuarie. În plus, toată infrastructura tehnlogică nu poate fi gata în 2019.

„Acum, reapariția impozitului progresiv ar fi posibilă doar dacă ne întoarcem la hârtie și la termene foate lungi de depunere și la termene foarte lungi de plată a impozitului. Or, asta ar fi cumva contraintuitiv într-o situație în care statul are nevoie să încaseze bani cât mai repede”, au conchis specialiștii de la Deloitte. 

Impozitul progresiv a fost inclus în mod constant în trei programe de guvernare PSD, cabinetul Grindeanu, cabinetul Tudose și cabinetul Dăncilă.

Cotă de 10%

În acest moment, Guvernul Viorica Dăncilă are în programul de guvernare doar o idee despre impozitul progresiv: că se va analiza oportunitatea introducerii acestuia.

În proiectele făcute publice era vorba de două cote diferite de impozit - 0% pentru venituri de până la 2.000 de lei și 10% pentru venituri de la 2.000 de lei în sus. În plus, ar fi urmat să apară și un sistem de deduceri care să reducă suma plătită ca impozit final. La acel moment, impozitul era cunoscut ca impozit pe veniturile globale sau pe gospodărie.

În prezent, impozitul pe venit are o cotă unică de 10%, valabilă de la 1 ianuarie 2018, după ce până la 31 decembrie 2017 cota era de 16%.

„Oricum ar fi, nu se mai poate întâmpla cu aplicabilitate retroactivă. Deci, dacă apare vreo măsură, o să apară doar pentru din 2020 în colo, nu pentru 2019. Pentru că impozitul progresiv presupune cumva acumularea veniturilor pe parcursul anului, pentru a face un calcul final anual pentru diferitele praguri de venit și impozitare”, a explicat joi Raluca Bontaș, partener global employer services la Deloitte România.

Citește și: Impozit pe cifra de afaceri? Reacția Ministerului Energiei

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Datoria guvernamentală a sărit de 52% din PIB

Ministerul Finanţelor a publicat cifrele privind...

Turcia anunţă suspendarea relaţiilor comerciale cu Israelul

Turcia a decis să oprească relațiile comerciale cu...

Județele care cheltuie cel mai puțin de Paște în 2024

Românii au o adevărată obsesie atunci când vine vorba...

”Se vor închide toate aprozarele!” Un strigăt de neputință

O spune patronul unui mic astfel de magazin, un...

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Știri despre: Cheltuieli de Paști; Temerile...

Slănic, stradă surpată. Evacuare extinsă, decisă de prefect

Prefectul judeţului Prahova, Emil Drăgănescu, a anunţat...


pixel