În Asia, influența Chinei bate pasul pe loc
Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
China / FOTO: Freepik
China / FOTO: Freepik
Ponderea Washingtonului rămâne predominantă în Asia, urmată de cea a Chinei, care pare să fi atins un platou, arată indicele care evaluează echilibrul de putere din regiune. Dar avantajul american în ceea ce privește capacitatea militară se erodează în beneficiul forțelor chineze.

Grupul de reflexie australian Lowy Institute publică anual un index care clasifică influența a 27 de țări asiatice și care este calculat pe baza analizei a 131 de indicatori privind capacitățile economice și militare ale țărilor vizate, relațiile lor comerciale, rețele de apărare, influența lor diplomatică și culturală, reziliența și resursele lor pentru viitor. 

· Un joc bipolar

În ediția din 2024 a Asia Power Index, Statele Unite și China rămân, fără nici o surpriză, cele două superputeri rivale în această zonă a globului, Washingtonul (scor de 81,7) aflându-se la o distanță confortabilă înaintea Beijingului (72,7). „Puterea în Asia rămâne un joc bipolar […] Statele Unite și China par să fie înrădăcinate într-o competiție de lungă durată”, sunt de părere experții Institutului Lowy. Celelalte state cu influență relativă în Asia, sunt, în ordine descrescătoare, India, Japonia, Australia și Rusia.

· Statele Unite rezistă

Indicele evidențiază „dinamismul și capacitatea de rezistență” a Statelor Unite în Asia. America devansează China din punct de vedere economic, dar și grație rețelei sale de apărare, a diplomației și „influenței” culturale. Cu toate acestea, în ultimii șase ani, Wasghintonul a mai pierdut teren, avantajul competitiv american erodându-se pe linia relațiilor economice, dar mai ales în domeniul militar.

„China și-a îmbunătățit continuu capacitatea militară și a șters mai mult de un sfert din avansul deținut de Statele Unite în acest domeniu din 2018. Pentru prima dată, experții consultați în cadrul Asia Power Index consideră că Beijingul are capacitatea de a se desfășura rapid și pe o perioadă lungă de timp în cazul unui conflict interstatal în Asia”, concluzionează studiul.

· China atinge un platou

Puterea chineză de pe continent „nici nu progresează, nici nu se prăbușește”, consideră institutul. Mai degrabă, se pare că a atins un nivel cu siguranță mai mic decât cel al Statelor Unite, dar mult mai mare decât alți concurenți asiatici. Institutul Lowy mătură scenariile strategice extreme ale unei Chine hegemonice care îi eclipsează pe americani.

Indicele indică, dimpotrivă, că Beijingul pare să întâlnească un nou „punct de echilibru”. „O capacitate economică slăbită, din cauza încetinirii creșterii și a provocărilor structurale pe termen lung, înseamnă că ponderea economică a Chinei, deși dominantă, nu mai crește”, detaliază studiul. Țara își menține totuși rolul de lider diplomatic, datorită legăturilor cu o gamă largă de alte națiuni, deoarece Washingtonul se concentrează pe un număr mai mic de aliați din regiune.

· India depășește Japonia, Rusia scade

India este pentru prima dată a treia putere din Asia, iar acum depășește Japonia ca influență, după o trezire lentă. Dar New Delhi are doar o capacitate limitată de a-și proiecta influența la est de strâmtoarea Malacca (Malaezia, Indonezia, Pacific), observă Institutul Lowy.

Deși este a patra putere economică din lume, Japonia a început o transformare, depășind rolul său de motor economic și cultural. Tokyo este acum un jucător important în apărarea regională, cu dialoguri și acorduri în vecinătatea sa, notează think tank-ul.

În cele din urmă, influența Rusiei scade în Asia, deoarece invazia Ucrainei îi înghite resursele și atenția, ceea ce are „repercusiuni foarte negative” pentru puterea rusă din Asia, notează Asia Power Index. Raportul mai subliniază că „vizitele lui Vladimir Putin din 2024 în China, Coreea de Nord și Vietnam par mai degrabă un efort de a întări influența Rusiei decât un indicator de relevanță continuă”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Dunărea la Baziaș
Lapte / FOTO: Freepik
Bursa de la București / FOTO: Facebook
China / FOTO: Freepik

În Asia, influența Chinei bate pasul pe loc

Ponderea Washingtonului rămâne predominantă în Asia,...

Banca Transilvania
BASF / FOTO: Wikipedia
Lingouri de argint
Inundații la Budapesta

Vârful viituri pe Dunăre va fi atins pe 2 și 3 octombrie

Directorul general al Administraţiei Naţionale Apele...

BERD
Bursa din Hong Kong / FOTO: Wikipedia
Port comercial / FOTO: Freepik

Ce face Rusia pentru a intra pe noi piețe de cereale

A elaborat un plan concret și ambițios pe care se pare...

Câmp petrolier
Euro / sursa foto: Freepik.com

Franţa se împrumută la dobânzi mai mari decât Spania

Așa ceva nu s-a mai întâmplat în ultimii 18 ani. 

Curs valutar. Pexels.com
Persoană cu handicap / Foto: Freepik
Fotografie de la cottonbro studio: https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/birou-masa-de-lucru-laptop-barba-i-6803551/
Spania / sursa foto: Freepik.com
Întâlnirea ministrului Sebastian Burduja cu delegația din Emiratele Arabe Unite
ANCOM
Elveția

pixel