În Asia, influența Chinei bate pasul pe loc

Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
China / FOTO: Freepik
China / FOTO: Freepik
Ponderea Washingtonului rămâne predominantă în Asia, urmată de cea a Chinei, care pare să fi atins un platou, arată indicele care evaluează echilibrul de putere din regiune. Dar avantajul american în ceea ce privește capacitatea militară se erodează în beneficiul forțelor chineze.

Grupul de reflexie australian Lowy Institute publică anual un index care clasifică influența a 27 de țări asiatice și care este calculat pe baza analizei a 131 de indicatori privind capacitățile economice și militare ale țărilor vizate, relațiile lor comerciale, rețele de apărare, influența lor diplomatică și culturală, reziliența și resursele lor pentru viitor. 

· Un joc bipolar

În ediția din 2024 a Asia Power Index, Statele Unite și China rămân, fără nici o surpriză, cele două superputeri rivale în această zonă a globului, Washingtonul (scor de 81,7) aflându-se la o distanță confortabilă înaintea Beijingului (72,7). „Puterea în Asia rămâne un joc bipolar […] Statele Unite și China par să fie înrădăcinate într-o competiție de lungă durată”, sunt de părere experții Institutului Lowy. Celelalte state cu influență relativă în Asia, sunt, în ordine descrescătoare, India, Japonia, Australia și Rusia.

· Statele Unite rezistă

Indicele evidențiază „dinamismul și capacitatea de rezistență” a Statelor Unite în Asia. America devansează China din punct de vedere economic, dar și grație rețelei sale de apărare, a diplomației și „influenței” culturale. Cu toate acestea, în ultimii șase ani, Wasghintonul a mai pierdut teren, avantajul competitiv american erodându-se pe linia relațiilor economice, dar mai ales în domeniul militar.

„China și-a îmbunătățit continuu capacitatea militară și a șters mai mult de un sfert din avansul deținut de Statele Unite în acest domeniu din 2018. Pentru prima dată, experții consultați în cadrul Asia Power Index consideră că Beijingul are capacitatea de a se desfășura rapid și pe o perioadă lungă de timp în cazul unui conflict interstatal în Asia”, concluzionează studiul.

· China atinge un platou

Puterea chineză de pe continent „nici nu progresează, nici nu se prăbușește”, consideră institutul. Mai degrabă, se pare că a atins un nivel cu siguranță mai mic decât cel al Statelor Unite, dar mult mai mare decât alți concurenți asiatici. Institutul Lowy mătură scenariile strategice extreme ale unei Chine hegemonice care îi eclipsează pe americani.

Indicele indică, dimpotrivă, că Beijingul pare să întâlnească un nou „punct de echilibru”. „O capacitate economică slăbită, din cauza încetinirii creșterii și a provocărilor structurale pe termen lung, înseamnă că ponderea economică a Chinei, deși dominantă, nu mai crește”, detaliază studiul. Țara își menține totuși rolul de lider diplomatic, datorită legăturilor cu o gamă largă de alte națiuni, deoarece Washingtonul se concentrează pe un număr mai mic de aliați din regiune.

· India depășește Japonia, Rusia scade

India este pentru prima dată a treia putere din Asia, iar acum depășește Japonia ca influență, după o trezire lentă. Dar New Delhi are doar o capacitate limitată de a-și proiecta influența la est de strâmtoarea Malacca (Malaezia, Indonezia, Pacific), observă Institutul Lowy.

Deși este a patra putere economică din lume, Japonia a început o transformare, depășind rolul său de motor economic și cultural. Tokyo este acum un jucător important în apărarea regională, cu dialoguri și acorduri în vecinătatea sa, notează think tank-ul.

În cele din urmă, influența Rusiei scade în Asia, deoarece invazia Ucrainei îi înghite resursele și atenția, ceea ce are „repercusiuni foarte negative” pentru puterea rusă din Asia, notează Asia Power Index. Raportul mai subliniază că „vizitele lui Vladimir Putin din 2024 în China, Coreea de Nord și Vietnam par mai degrabă un efort de a întări influența Rusiei decât un indicator de relevanță continuă”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

ANAF / Foto: DCBUsiness
Rovinieta
Benzinărie / Foto: Freepik
Un bărbat ține în mâini documente naziste descoperite recent în Palatul Justiției din Buenos Aires / Foto: Reuters
Tanczos Barna, Ilie Bolojan și Cseke Attila
Agenția Fitch Ratings
Trafic intens pe autostradă / Foto: Freepik
Bani / Foto: DCBusiness
Stâlpi de înaltă tensiune / Foto: Freepik
Fermierii vor fi mai protejați / Foto: Freepik
Petroliști / Foto: Enrique Marcarian / Reuters
Curtea Constituțională
Muncitor
Ciprian Șerban, ministrul Transporturilor
Muncitori în fața unui panou de comandă / Foto: Freepik
Casă de schimb valutar
Bursa de Valori București
Fermieri / Foto: Freepik
Antifraudă
Urmările unei furtuni violente
Judecătorie / Foto: Freepik
TVA / Grafică: DCBusiness
Dragoș Pâslaru
Contor pentru energie electrică
Chris Țurlică, fondatorul MaintainX
Ilie Bolojan în Parlament / Foto: George Călin / Inquam Photos

Moţiunea de cenzură, respinsă de Parlament

Prima moţiune de cenzură cu care s-a confruntat Guvernul...

ANRE
Curs valutar BNR

pixel