În Europa iarna e ca vara. Elveția a emis o alertă de... polen, în plin sezon de schi!

Autor: Oana Pavelescu
Data actualizării:
Data publicării:
St. Moritz nu are zăpadă
St. Moritz nu are zăpadă
Temperaturile record ale iernii au măturat unele părți ale Europei în noul an, ceea ce a determinat activiștii de mediu să ceară măsuri mai rapide de combatere a schimbărilor climatice, oferind în același timp un răgaz pe termen scurt guvernelor care se luptă cu prețurile ridicate ale gazelor.

Sute de localități au înregistrat recorduri de temperatură în ultimele zile, din Elveția, Polonia și Ungaria, unde s-a înregistrat cea mai caldă noapte de Crăciun la Budapesta și unde temperaturile au ajuns la 18,9 grade Celsius la 1 ianuarie.

În Franța, unde noaptea de 30 spre 31 decembrie a fost cea mai caldă de la începutul înregistrărilor, temperaturile au urcat până la aproape 25 de grade Celsius în sud-vestul țării în ziua de Anul Nou, în timp ce stațiunile de schi europene, de obicei pline de viață, au fost pustii din cauza lipsei zăpezii.

Serviciul meteorologic din Germania, unde s-au înregistrat temperaturi de peste 20 de grade Celsius, a declarat că o astfel de iarnă blândă a anului nu a mai fost observată în această țară din 1881.

O prognoză serioasă pentru întreaga iarnă nu este încă posibilă, dar Serviciul prevede un sezon de iarnă ușor mai blând în acest an comparativ cu precedentele trei decenii, a declarat Florian Imbery, șeful Unității Naționale de Monitorizare a Climei din cadrul agenției.

Televiziunea cehă a relatat că unii copaci încep să înflorească în grădini, în timp ce biroul de meteorologie și climatologie din Elveția a emis o avertizare privind polenul pentru persoanele alergice la plantele de alun care au înflorit devreme.

Temperatura a ajuns la 25,1°C pe aeroportul din Bilbao, în Țara Bascilor din Spania. Oamenii s-au bucurat de soare, stând în fața Muzeului Guggenheim din Bilbao sau plimbându-se de-a lungul râului Nervion.

Oamenii de știință nu au analizat încă modalitățile specifice în care schimbările climatice au influențat temperaturile ridicate recente, dar perioada de vreme caldă din ianuarie se încadrează în tendința pe termen lung de creștere a temperaturilor din cauza schimbărilor climatice cauzate de om.

Karsten Smid, expert în climă la Greenpeace Germania, a declarat că este prea târziu să se ia decizii pentru a evita astfel de temperaturi ridicate, dar că ar trebui luate măsuri pentru a preveni o încălzire globală și mai drastică.

"Ceea ce se întâmplă acum este exact ceea ce oamenii de știință în domeniul climei ne-au avertizat în urmă cu 10, 20 de ani, iar acest lucru nu mai poate fi prevenit acum", a spus Smid.

Această iarnă cu temperaturi deosebit de ridicate vine după un alt an de fenomene meteorologice extreme despre care oamenii de știință au concluzionat că sunt direct legate de încălzirea globală, inclusiv valuri de căldură mortale în Europa și India și inundații în Pakistan.

"Căldura record din Europa de anul nou a fost făcută mai probabilă de schimbările climatice cauzate de om, la fel cum schimbările climatice fac acum ca fiecare val de căldură să fie mai probabil și mai fierbinte", a declarat Dr. Friederike Otto, cercetător în domeniul climei la Imperial College London și care a mai arătat că: ”De asemenea, vârfurile de temperatură pot face ca plantele să înceapă să crească mai devreme în timpul anului, ceea ce le face vulnerabile la îngheț, a spus Otto.

Pârtii de schi goale

Agenția națională franceză de meteorologie Meteo France a atribuit temperaturile anormale unei mase de aer cald care se deplasează spre Europa dinspre zonele subtropicale.

Aceasta a lovit excat în plin sezon aglomerat de schi, ducând la anularea călătoriilor și la pârtii goale. Stațiunile din regiunile nordice spaniole Asturias, Leon și Cantabria au fost închise de la Crăciun din cauza lipsei de zăpadă.

Pe muntele Jahorina, deasupra capitalei bosniace Sarajevo, care a găzduit Jocurile Olimpice de iarnă din 1984, ar fi trebuit să fie una dintre cele mai aglomerate săptămâni ale sezonului. În schimb, telescaunele atârnau fără viață deasupra pantelor cu iarbă. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Christel SCHALDEMOSE
Adrian Negrescu / Foto: arhiva personală
ANAF / Foto: DCBusiness
ECOFIN / Foto: Comisia Europeană
Mina de litiu Shevchenkivske
Tineri oameni de afaceri / Foto: Freepik
Oficiul Național al Registrului Comențului
Wall Street / Foto: Freepik
Bitcoin / Foto: Freepik
Unul dintre sediile companiei Novo Nordisk / FOTO: Site-ul oficial al companiei
Donal Trump
Foto: Oana Pavelescu
Germania / Photo by Claudio Mota
Bursa. Foto: pexels.com
Sediu al băncii Raiffeisen din Sankt Petersburg
Instabilitatea politică este periculoasă pentru economie
Criptomonede. Foto: Pexels.com
Sondă / FOTO: Freepik

Producţia de ţiţei a României continuă să scadă

Institutul Naţional de Statistică a publicat datele...

CEC Bank
Adrian Câciu, Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene / FOTO: gov.ro
Donald Trump și lideri ai lumii / Ilustrație DCBusiness / Foto: Casa Albă și G10
Analizând tot felul de date / FOTO: Freepik
Recep Tayyip Erdogan și Vladimir Putin / Foto: Kremlin.ru
Știrile dimineții / Foto: Freepik

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi vă aducem în atenție subiecte de mare impact din...

Kremlinul moscovit / FOTO: Freepik
Haier
Bursă / Foto: Freepik
Eoliene și panouri solare / Foto: Freepik
La aproape șanse ani de la deschiderea procedurii de insolvență

pixel