Este vorba doar de o negociere care implică doar 80.000 de angajați din industria siderurgică. Cu toate acestea, semnalul este fără echivoc: sindicatul IG Metall cere o creștere salarială de 8,2% pentru angajații săi. Având în vedere că inflația în Germania a ajuns la 7,4% în aprilie, IG Metall joacă o miză mare: un succes al sindicatului ar avea un efect psihologic major asupra tuturor angajaților germani.
Urmând un ritual bine stabilit, negocierile au început la sfârșitul lunii aprilie cu discuții exploratorii, în timpul cărora grevele sunt exclude, din principiu. În cazul în care nu se ajunge la un acord între angajatori și sindicatul IG Metall până la 1 iunie, va începe o fază mai dură, în timpul căreia s-ar putea decide oprirea lucrului. Acest lucru va fi foarte perturbator într-un sector în care instalațiile trebuie să funcționeze 24 de ore din 24, într-un moment în care industria se luptă deja să își onoreze comenzile.
Acest scenariu este o repetiție generală pentru ceea ce așteaptă economia germană în toamnă. Atunci vor avea loc negocieri majore în ramurile cheie ale industriei germane, care sunt foarte bine organizate. În primul rând în industria electronică și metalurgică, unde IG Metall va negocia salariile a 3,9 milioane de angajați. Apoi în industria chimică (500.000 de angajați) și în anumite servicii publice. Sindicatele nu au avansat încă un pachet de cifre pentru aceste negocieri, dar se va merge pe o creștere substanțială. În același timp, marea promisiune a Partidului Social-Democrat de a majora salariul minim la 12 euro pe oră va intra în vigoare, îmbunătățind dintr-o lovitură soarta a milioane de lucrători cu venituri mici din Germania, scrie publicația economică Les Echos.
Citește și Măsura prin care Germania vrea să-i convingă pe oameni să renunţe la maşina personală
Merită menționat că valurile de epidemie Covid din ultimii doi ani au complicat lucrurile pentru IG Metall. Restricțiile luate și nivelul scăzut al ocupării forței de muncă au dus din nou la o pierdere de 45.000 de membri pentru cel mai mare sindicat din Germania. În ciuda acestei noi scăderi de 2,1% a bazei sale de membri, sindicatul numără 2,17 milioane de membri.
Creșterile salariale deja obținute au compensat cu mult scăderea numărului de membri de anul trecut. Astfel, sindicatul a reușit să își majoreze cotizațiile cu un milion de euro într-un an, ajungând la 592 de milioane de euro, în 2021. 89 de milioane de euro în rezerve, la care se poate recurge în caz de nevoie.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Ministerul Dezvoltării,...
Agenția Națională pentru...
Curs valutar, 22 ianuarie 2025.
Președinta Comisiei Europene,...
China a stabilit un nou record...
Deficitul bugetar al României crește, contrar tendinței...
Ilie Bolojan a anunţat planul...
Bursele și moneda Chinei sub...
Cifre oficiale de la INS despre producţia de cărbune a...
Revolut lansează o nouă...
Dolarul crește ușor pe fondul...
Agenția Națională de...
Alegerea lui Donald Trump în...
Statele Unite vor impune taxe...
România a primit un semnal...
Presa din Coreea de Nord a relatat despre ceremonia de...
Rusia a capturat două dintre...
Comisia Europeană a lansat, pe...
Astăzi vă aducem în prim-plan o selecție a celor mai...
Bitcoin crește pe fondul...
Novo Nordisk, compania daneză...
Nou-alesul președinte al...
Curs valutar BNR, 21 ianuarie...