Înmormântarea reginei creează tulburare la Bursa de Metale de la Londra
Autor: Oana Pavelescu
Data publicării:
London Metal Exchange
London Metal Exchange
Bursa de Metale din Londra s-a confruntat cu întrebarea dacă să deschidă sau nu în ziua înmormântării reginei Elisabeta a II-a, o dezbatere care i-a înfuriat pe mulți dintre brokeri, după un an tumultuos pentru bursă.

LME, unde se stabilesc prețurile de referință la nivel mondial pentru metalele industriale, de la aluminiu la zinc, a indicat informal brokerilor că intenționează ca piața sa să fie deschisă lunea viitoare, 19 septembrie, potrivit unor surse apropiate și citate de Bloomberg. Bursa nu a făcut încă un anunț oficial, au precizat acestea.

Poziția LME a stârnit furia brokerilor și a clienților bursei - unii consideră că deschiderea în timpul funeraliilor este un semn de lipsă de respect, în timp ce alții sunt pur și simplu supărați de lipsa de claritate din partea bursei. Relația dintre LME și mulți dintre utilizatorii săi rămâne tensionată din cauza modului în care a gestionat criza nichelului la începutul acestui an.

Palatul Buckingham a anunțat sâmbătă data înmormântării, care va fi o zi liberă la nivel național în Marea Britanie.

LME "va comunica membrilor prin intermediul unei notificări cu privire la aranjamentele pentru această sărbătoare bancară în timp util", a declarat un purtător de cuvânt.

În cea mai mare parte, alte piețe de mărfuri din Marea Britanie - inclusiv cea a aurului și a produselor de bază - se închid pentru înmormântare. Principala excepție este țițeiul Brent, despre care ICE Futures Europe a declarat că va fi deschis ca de obicei.

Pentru LME 19 septembrie cade, de asemenea, într-un moment deosebit de ciudat. Este ziua în care contractele pentru cea de-a treia zi de miercuri a lunii - unde se concentrează cea mai mare parte a lichidității - sunt tranzacționate activ ca "cash", ceea ce face dificilă reorganizarea în termen scurt.

Citește și: Prețul argintului s-a prăvălit la valoarea de acum doi ani

Ca și în cazul aurului, presiunea asupra prețului argintului provine din retorica agresivă a Rezervei Federale a SUA, al cărui șef, Jerome Powell, a confirmat săptămâna trecută, la faimoasa reuniune de la Jeckson Hole și în prezența a numeroși guvernatori de bănci centrale, că autoritatea de reglementare va continua politica de majorare a rai dobânzii ca mijloc de combatere a inflației.

În acest context, prețul argintului la New York Mercantile Exchange (COMEX) a scăzut la cel mai scăzut nivel din 26 iunie 2020. Valoarea contractelor futures cu livrare în luna septembrie la COMEX a pierdut 51%, coborând la 17,705 dolari pe uncie. Ulterior, prețul s-a stabilizat la 17,805 dolari pe uncie, conform datelor de tranzacționare.

Valoarea metalului prețios a scăzut cu peste 11% de la începutul lui august. Nici în ultima zi a lunii prețul argintului nu a reușit să-și revină, continuând să rămână sub pragul de 18 dolari/uncie, ceea ce înseamnă cea mai mare scădere lunară din septembrie 2020, notează Reuters. De la începutul anului, prețul argintului a pierdut peste 19%. 

Prețurile pentru alte metale prețioase prezintă, de asemenea, o dinamică negativă. Astfel, prețul futures pe septembrie al aurului a coborât,  la COMEX, cu 0,77%, la 1710 dolari pe uncie, iar cel al futures pe octombrie al platinei - cu 0,86%, la 825 dolari pe uncie.

O retorică mai agresivă din partea Rezervei Federale a SUA pune presiune asupra cotațiilor. Săptămâna trecută, în timpul discursului său, președintele Fed, Jerome Powell, a reiterat angajamentul autorității de reglementare de a înăspri politica monetară și de a majora în continuare ratele pentru a combate inflația.

"În timp ce ratele mai mari ale dobânzilor și înrăutățirea condițiilor de pe piața forței de muncă vor reduce inflația, acestea vor afecta și gospodăriile și întreprinderile. Acestea sunt costurile neplăcute ale inflației scăzute. Dar un eșec pe zona de stabilizare a prețurilor va însemna mult mai multă durere", a spus șeful Fed.

Analistul UBS, Giovanni Staunovo, a explicat că determinarea Fed de a reduce inflația prin înăsprirea politicii monetare va duce la creșterea ratelor reale din SUA și la întărirea dolarului. Acest lucru, la rândul său, ar putea duce la o scădere a prețului aurului până la 1.600 de dolari pe uncie, a avertizat expertul. Citește mai  mult AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Oficialii Nissan, pesimişti cu privire la profitul anual

Nissan a înrăutăţit estimările anuale de profit.

Tesla recheamă mii de modele Cybertruck în service

Cunoscutul producător de mașini electrice, deținut de...

Benzină și motorină. Guvernul ungar vrea să umble la prețuri

Subiectul figurează pe agenda de săptămâna viitoare a...

O importantă companie intră pe piața energiei din România

Este vorba despre unul dintre cei mai mare dezvoltatori...


pixel