În noile telefoane Google, AI joacă rol de majordom

Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Unul dintre modelele Pixel / FOTO: Wikipedia
Unul dintre modelele Pixel / FOTO: Wikipedia
Google a prezentat marți noile smartphone-uri Pixel alimentate de inteligența artificială generativă (AI), continuare a ambițiilor companiei de a crea asistenți AI tot mai sofisticați, actualul Sfânt Graal al Silicon Valley.

Diferiți regizori au urcat pe scena din Mountain View, unde se află sediul grupului californian, pentru a lăuda meritele Pixel 9, ale ceasurilor conectate și altor accesorii. Dar vedeta rămâne AI generativă, acum integrată în inima dispozitivelor, pentru a permite utilizatorilor să comunice direct, fluid, cu dispozitivul.
 
„Prin demonstrațiile noastre, vă puteți convinge cum Gemini pe Android vă va ajuta, combinând cunoștințele dumneavoastră cu informații din lumea reală și cu aplicațiile pe care le utilizați în fiecare zi”, a spus Jenny Blackburn, vicepreședinte al companiei.

Grupul californian are un avantaj de invidiat în cursa pentru agenții de inteligență artificială: datele utilizatorilor, pe care le poate colecta grație serviciilor sale, precum motorul de căutare, sistemul de operare mobil Android, aplicații precum YouTube, Google Maps și Gmail etc. 

Dotat cu aceste informații, un asistent AI are potențialul de a deveni un secretar omniscient, accesibil la orice oră, capabil să îndeplinească numeroase sarcini în numele utilizatorului.

Majordom

Gemini, cel mai important model de inteligență artificială de la Google, „vă poate oferi ajutor personalizat de neegalat, accesând, cu permisiunea dumneavoastră, informații relevante din căsuța de  Gmail, din agendă și multe altele”, a completat Shenaz Zack, director al gamei Pixel.

În ciuda imperiului său online, Google nu a reușit să pătrundă în smartphone-uri, o piață dominată de vecinul Apple, de sud-coreeanul Samsung și chinezul Xiaomi. Apple s-a lansat însă în IA generativă destul de recent, în iunie, când a prezentat „Apple Intelligence”, la un an și jumătate după ce apariția ChatGPT a declanșat, practic, cursa frenetică pe această pistă. 

Google, în colaborare cu Microsoft, mizează pe alianța dintre ecosistemul său digital și tehnologia sa pentru a da un nou impuls smartphone-urilor produse. Modelele Pixel 9 dispun de un cip special conceput pentru Gemeni, capabil să înțeleagă și să producă date sub formă de text, sunete, imagini etc.

Integrat în telefoane, va servi ca majordom: va stabili o vizită la frizer sau la service, va scrie mesaje, va găsi capturi de ecran și va extrage informații, va analiza o invitație la un eveniment și va verifica dacă utilizatorul poate merge.

Modelul „procesează aceste tipuri de interogări complexe fără a trimite datele tale personale unui furnizor terț de AI în care s-ar putea să nu cunoști sau să nu ai încredere”, a asigurat Shenaz Zack, dându-i peste nas lui Apple, care a făcut echipă cu OpenAI pentru funcții similare.

Înregistrați conversații

„Dar pentru ca un asistent AI să fie cu adevărat util și personal, trebuie să fie capabil să susțină conversații”, a subliniat Jenny Blackburn, evocând „Gemini Live”, o aplicație de conversație orală cu asistentul, disponibilă în limba engleză pe toate smartphone-urile Android.

Este astfel conceput încât să ofere timp de gândire, schimb de idei și o verificare înainte unui interviu de angajare. Acesta fiind, de altfel, și scopul final al companiilor „tehnologice”: agenți AI ultrapersonalizați, capabili să raționeze ca oamenii.

Meta (Facebook, Instagram) a făcut, de asemenea, progrese semnificative în proiectarea și implementarea acestor noi „prieteni” digitali. Ray-Ban-urile conectate ar putea da o nouă dimensiune Meta AI, asistentul care poate astfel „vedea” și „auzi” mediul utilizatorului care poartă ochelarii.

Noile telefoane Google vor putea acum să înregistreze și să rezuma conversațiile telefonice direct pe dispozitiv. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bursa de Valori București
Prelungitor

Schema de plafonare: Cine plătește cu adevărat nota de plată

Daniela Dărăban, directorul executiv al Federației...

La ghișeu

Această taxă dispare începând de săptămâna viitoare

O măsură ce se va aplica în conformitate cu unordin al...

Cipuri mici, dar indispensabile
Casa de schimb valutar: Foto: Oana Pavelescu
Dolari / FOTO: Unsplash

Perspectivele dolarului american devin tot mai întunecate

Este concluzia unui sondaj Reuters realizat în rândul...

Ucraina / FOTO: Freepik

Bani pentru Ucraina: Peste 3 miliarde de euro de la UE

Anunțul a fost făcut marți de guvernul de la Kiev, citat...

Grafice / FOTO: Freepik
Câmp petrolier / FOTO: Freepik

Decizia care ar putea da peste cap piața petrolului

Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol și aliații...

Spital Regina Maria
Banca Națională a României
Lingouri de aur
Kremlinul moscovit / FOTO: Freepik
Bursă / sursa foto: Freepik.com

Simona Bucura-Oprescu, anunț despre pensii, la DC NEWS

Ministrul Muncii, Familiei, Tineretului și Solidarității...

Jonas Gahr Støre, premierul Norvegiei

Norvegienii s-au răzgândit și vor în UE! Ce i-a convins?

Norvegia revine pe radarul geopolitic european, pe...

Lucian Romașcanu
Sebastian Burduja / FOTO: gov.ro
Europa nu stă cu mâinile încrucișate / Ilustrație: Oana Pavelescu
Turiști / Foto: Freepik
Accident / Sursa: Freepik.com
Foto: Freepik.com
ANAF / Foto: DCBusiness
Foto: Freepik.com
Cardu social / Ilustrație: DCBusiness

pixel