Deși în război, Ucraina parafează acordul cu Pfizer de producere a Plaxovil

Autor: Oana Pavelescu
Data publicării:
Compania s-a ambiționat să producă Plaxovil / Foto: Pixabay
Compania s-a ambiționat să producă Plaxovil / Foto: Pixabay
În timp ce războiul face ravagii în Ucraina, producătorul de medicamente Darnitsa din Kiev fabrică fără încetare produsele de care toată țara are nevoie disperată mai ales în prin conflict armat.

Pe 18 martie compania a semnat un acord pentru producerea Paxlovid-ului, medicamentul creat de Pfizer pentru tratarea COVID-19.

La 18 martie, compania a semnat un acord pentru a produce Paxlovid, în mijlocul haosului războiului dintr-o țară care a pierdut deja 110.000 de vieți din cauza Covid.

"Atâta timp cât vom putea opera, vom opera", a declarat Dmitro Shimkiv, președintele executiv al Darnitsa, într-un interviu video la începutul acestei săptămâni. "Aceasta este țara noastră. Aceasta este linia noastră de front și trebuie să livrăm ceea ce trebuie".

Pe măsură ce amenințarea din partea Rusiei s-a intensificat luna trecută, Shimkiv și alți lideri de afaceri au fost convocați de Volodimir Zelenski pentru o ședință de informare urgentă și au fost îndemnați să mențină economia în funcțiune în zilele următoare și să rămână în Ucraina, aproape de angajații lor.

Chiar și pe timp de pace, fabricarea medicamentelor este o afacere complexă. Astăzi, cei peste 1.000 de angajați ai Darnitsa se confruntă cu presiunea extraordinară de a produce medicamente în timp ce orașul lor este sub asediu. 

Ucraina exportă primele cereale cu trenul spre Europa

Darnitsa, fondată în 1930, a supraviețuit celui de-al Doilea Război Mondial și deceniilor sub regimul sovietic până când Ucraina și-a câștigat independența în 1991. 

Acum angajații de la Darnitsa și-au pierdut casele sau s-au confruntat cu bombardamente neîncetate, în timp ce alții au plecat să lupte. Aproximativ 150 de muncitori stau într-un adăpost unde școlarizează aproximativ câteva zeci de copii.

Organizația Mondială a Sănătății a raportat mai mult de 70 de atacuri asupra unităților sanitare în Ucraina. Aproximativ 7 milioane de persoane au fost strămutate în interiorul țării, lanțurile de aprovizionare au fost grav perturbate, medicamentele sunt pe sfârșite, iar spitalele se străduiesc să ofere îngrijiri bolnavilor și răniților, a precizat organizația.

În timp ce Darnitsa face față tulburărilor de aprovizionare, merge mai departe cu planurile de fabricare a tratamentului Pfizer, care a apărut ca un instrument important după doi ani de pandemie. Asaltul Rusiei a întârziat semnarea unui acord de licență cu Pool-ul de brevete pentru medicamente susținut de ONU, dar nu pentru mult timp.

La fel ca și alți producători, Darnitsa va trebui să asigure ingredientele, să demonstreze că medicamentul își poate menține proprietățile și să obțină autorizația de reglementare, printre alte obstacole. Ar putea dura mai mult de un an pentru a lansa produsul, a declarat Shimkiv.

Pe 17 martie, grupul de brevete cu sediul la Geneva a declarat că 35 de companii din întreaga lume au fost de acord să producă medicamentul Pfizer, scrie Bloomberg. Un producător ucrainean, identificat ulterior ca fiind Darnitsa, a depus o cerere, dar nu a putut încheia contractul din cauza războiului. Compania a semnat a doua zi.

"A fost o surpriză uriașă", a declarat Charles Gore, directorul executiv al Medicines Patent Pool. "Ne-am gândit să o ținem deschisă pentru câteva luni până când va exista un fel de rezolvare în Ucraina, iar când s-au întors să semneze, m-am gândit: "Acesta este spiritul pe care îl vedem în Ucraina."

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bani
Friedrich Merz / FOTO: Wikipedia

Germania: Conservatorii în frunte. AfD, scor istoric

Conform sondajelor la ieșirea de la urne, CDU/CSU au...

Muncitori montează panouri solare pe acoperișul unei case / Freepik
Sebastian Burduja / FOTO: Gov.ro
Germania / FOTO: Unsplash
Meta
Consultând evoluția bursei / FOTO: Freepik
Santorini / FOTO: Freepik

La Santorini pământul s-a mai calmat. Ce spun specialiștii

Autoritățile din Grecia monitorizează situația seismică

Dispreț total
comertul online - FOTO: Freepik@narawit_sukkasemsakorn
Volodimir Zelenski Ursula von der Leyen / Foto: president.gov.ua

Cum vor europenii să-l ajute pe Zelenski în fața lui Trump

Ursula von der Leyen merge luni la Kiev, iar Emmanuel...

Volodimir Zelenski / Foto: Președinția Ucrainei
BMW electric
munca la gri - FOTO: Freepik@creativeart
Javier Milei
starlink - FOTO: Freepik@alicephoto

Țara care plătește abonamentul Starlink pentru Ucraina

Care este țara europeană care plătește abonamentul...

Bună dimineața! O zi liniștită! / FOTO: Unsplash

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Despre ultimele decizii ale președintelui Trump, despre...

Este o veste bună pentru cele doua banci
Ședință de Guvern / Foto: gov.ro
Warren Buffett supranumit și Oracolul din Omaha
Tanczos Barna / FOTO: gov.ro
Alegeri în Germania / FOTO: Freepik
Bani / Foto: Freepik
Taxe
reciclarea textilelor - FOTO: Freepik
Criptomonede / FOTO: Unsplash
Avion de luptă Rafale / FOTO: https://www.facebook.com/thalesgroup
Donald Trump / FOTO: Wikipedia

Air Force One: Donald Trump "nu este mulțumit" de Boeing

Termenele de livrare care ar putea determina...

Elon Musk

Trei scenarii pentru Elon Musk: Un exercițiu de imaginație

Cel mai bogat om din lume, devenit mâna dreaptă a...


pixel