În Spania, guvernul lansează un plan ambițios de locuințe sociale

Autor: Elena Cristian
Data actualizării:
Data publicării:
Este vorba despre 50.000 de locuinte, din care doar 15.000 urmează să fie construite
Este vorba despre 50.000 de locuinte, din care doar 15.000 urmează să fie construite
Guvernul premierului Pedro Sanchez a anunțat 50.000 de noi locuințe sociale. Executivul spaniol dorește să profite de activele rămase în urma exploziei bulei imobiliare pentru a reconstrui un fond locativ public, neglijat de mai bine de trei decenii.

Guvernul spaniol a aprobat lansarea unui vast program de dezvoltare a locuințelor sociale. Da, vor fi deschise și noi șantiere de contrucții. Pentru moment însă, va fi valorificată mai mult de jumătate din 50.000 de proprietățile rămase neocupate după crizei imobiliară, spații care vor fi reintroduse pe piața de închiriere la prețuri accesibile.

Un anunț care intervine la momentul potrivit, mai precis cu o lună și jumătate înainte de alegerile municipale și în condițiile care creșterea vertiginoasă a chiriilor și imposibilitatea de a avea acces la locuințe constituie principalele preocupări ale tinerilor.

Întârziere uriașă

Prezentând noul plan al guvernului său de stânga, premierul Pedro Sanchez a subliniat că nu este decât un prim pas pentru a remedia uriașa întârziere înregistrată de Spania în materie de locuințe sociale: mai puțin de 3% din stocul de locuințe este social, față de o medie europenă de 9,5%, cu 16,8% în Franța și 30% în Țările de Jos. Obiectivul este de a ajunge la 20%, potrivit executivului, care nu a detaliat însă strategia care va fi aplicată pentru a atinge ținta propusă. 

Într-o primă fază, guvernul intenționează să se bazeze pe stocul de locuințe aflat în prezent în mâinile Sareb, structura de distibuție creată în 2012 după spargerea bulei imobiliare pentru a primi activele confiscate după falimentul dezvoltatorilor.

La zece ani distanță, 100 000 de proprietăți din acest fond comun încă nu și-au găsit cumpărători, iar statul spaniol a fost obligat de Bruxelles să preia integral aceste pierderi ca datorie publică. Un deceniu mai târziu, a sosit momentul de a valorifica acest activ problematic.

Aproximativ 35.000 de locuințe din acest portofoliu urmează să fie transformate în locuințe sociale. Alte 15.000 urmează să fie construite pe un teren care aparține tot Sareb, potrivit ministrului economiei, Nadia Calvino. "Este fundamental să reconstruim fondul de locuințe publice și să profităm de 100% din activele Sareb pentru a răspunde preocupărilor spaniolilor", a insistat ea.

Calcule politice 

Acest anunț are mai ales conotații politice. El ar trebui să ajute guvernul să obțină un sprijin suficient pentru a reuși să treacă prin parlament proiectul său de lege privind locuințele, paralizat de aproape doi ani. Întrebarea este dacă legea va merge mai departe de o simplă declarație de bune intenții. Pentru că o mare parte din politica de locuințe depinde de regiuni, care ar trebui să dea dovadă de mai multă sau mai puțină bunăvoință în funcție de culoarea lor politică.

Restanțele Spaniei în domeniul locuințelor sociale vorbesc de la sine. În ultimii treizeci de ani, cea mai mare parte a ajutoarelor fiscale a fost direcționată către încurajarea achiziției de proprietăți. Investițiile publice s-au mutat de la extinderea stocului de locuințe cu prețuri accesibile la promovarea proprietății de locuințe. În practică, această strategie a dus în principal la finanțarea micilor proprietari, care, după zece ani, pot beneficia prin repunerea pe piață a proprietății lor.

Activiștii pentru dreptul la locuințe subliniază că nu s-a făcut nimic până acum pentru tinerii și familiile ale căror venituri nu le permit să aspire la proprietatea unei locuințe.

De acest lucru se plâng activiștii pentru dreptul la locuințe de ani de zile. Aceștia atrag atenția că nu s-a făcut nimic până acum pentru tinerii și familiile ale căror venituri nu le permit să aspire la proprietatea unei locuințe. Situația lor este din ce în ce mai precară, în timp ce chiriile au crescut cu 10 % într-un singur an. Presiunea inflației este agravată de trecerea unei proporții din ce în ce mai mari a fondului locativ la închirieri turistice, prin intermediul unor platforme precum Airbnb.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bursa de Valori București
Ministrul Marcel Boloș / FOTO: Facebook
Stație de transformare / Foto: Freepik
ArcelorMittal

ArcelorMittal amână investițiile verzi planificate în UE

Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...

Cu ochii pe mesaje / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Concedieri / sursa foto: Freepik.com / Drazen Zigic
Aragaz / FOTO: Unsplash

Ungaria caută noi surse de aprovizionare cu gaz natural

O strategie menită să asigure un echilibru între...

Om de afaceri / FOTO: Freepik

Companiile chineze se agață de dolarul american

Companiile chineze își păstrează dolarii,...

Date ROBOR

A crescut ROBOR. Veste proastă pentru cei care au credite

Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

AFM. Încep înscrierile în programul Rabla pentru Tractoare

Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...

Palatul CEC
Germania. Foto: Ingo Joseph - Pexels
Ruble
Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
SUA-China / FOTO: Freepik
Banca Naţională a României
Wall Street
Bună dimineața!
Tehnologie avansată / FOTO: Freepik

Suedezii propun asistentul virtual cu ”mii de fețe”

La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...

Centrala Iernut a Romgaz / Foto: Romgaz
Marcel Ciolacu

Guvernul prelungește plafonarea prețului la energie

Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...

Cu mâna întinsă / FOTO: Wikipedia

pixel