Eugen Rădulescu (BNR): Deficitul României, ca cel al unei țări aflate în război
Deficitul bugetar al României...
La o zi după ce a fost stabiliă aderarea Kievului la blocul comunitar, summitul de vineri de la Bruxelles se anunță a fi o reflecție sobră asupra impactului economic al invaziei Rusiei în Ucraina. citiți mai departe
Liderii celor 27 de națiuni ale Uniunii Europene vor da vina, potrivit unui proiect de declarație a summitului văzut de Reuters, pentru o creștere uriașă a prețurilor și pentru scăderea creșterii globale, pe războiul care a început exact acum patru luni.
În urma sancțiunilor occidentale fără precedent impuse din cauza invaziei, unele țări europene au fost lovite de tăieri ale fluxurilor de gaze din Rusia.
"Este doar o chestiune de timp până când rușii vor închide toate transporturile de gaz", a declarat un oficial UE înainte de discuțiile de vineri.
Ministrul german al economiei, Robert Habeck, a avertizat că țara sa se îndreaptă spre o penurie de gaze dacă livrările rusești vor rămâne la fel de scăzute ca în prezent, iar unele industrii vor trebui să fie închise la iarnă.
"Companiile ar trebui să oprească producția, să își concedieze muncitorii, lanțurile de aprovizionare s-ar prăbuși, oamenii s-ar îndatora pentru a-și plăti facturile de încălzire", a declarat oficialul german pentru revista Der Spiegel, adăugând că acest lucru face parte din strategia președintelui rus Vladimir Putin de a diviza țara.
Citește și: Gaze naturale: Franța se pregătește pentru o iarnă cumplită, Germania, în alertă
UE se baza pe Rusia pentru până la 40% din necesarul său de gaze înainte de război în timp ce în Germania necesarul ajunge la 55%.
Militarizarea gazelor
Potrivit unui proiect de declarație, liderii UE vor spune că "în fața "militarizării gazului de către Rusia", Comisia Europeană ar trebui să găsească modalități de a asigura "aprovizionarea la prețuri accesibile".
Țările UE au investit deja miliarde de euro în reduceri de taxe și subvenții pentru a combate creșterea prețurilor la energie.
Însă aceste subvenții se adaugă la facturi mari pentru visteria deja strâmtorată, ceea ce a făcut ca mulți să caute o soluție, iar țările UE nu sunt de acord cu privire la o soluție la nivel de bloc pentru a face față creșterii prețurilor.
Spania și Portugalia au plafonat luna aceasta prețurile la gaze pe piața locală de electricitate, însă alte state avertizează că plafonarea prețurilor ar perturba piețele energetice și ar secătui și mai mult visteria publică, dacă guvernele ar trebui să plătească diferența dintre prețul plafonat și prețul de pe piețele internaționale de gaze.
"Trebuie să începem să cumpărăm energie în mod colectiv, trebuie să implementăm plafoane de preț și trebuie să facem planuri împreună pentru a trece iarna", a declarat vineri premierul belgian Alexander De Croo, la sosirea la summitul UE care a adăugat că: "Dacă nu suntem atenți, atunci întreaga economie a UE va intra în recesiune, cu toate consecințele ei".
Blocul a răspuns la război cu o rapiditate și o unitate neobișnuite, dar unele sancțiuni, cum ar fi embargoul planificat asupra importurilor de petrol rusesc, au repercusiuni asupra economiilor sale.
Inflația în cele 19 țări care au în comun moneda euro a urcat la maxime istorice de peste 8%, iar executivul UE se așteaptă la o scădere a creșterii economice la 2,7% în acest an.
Șeful Eurogrupului, Paschal Donohoe, a avertizat că blocul trebuie să "recunoască riscul cu care ne-am putea confrunta dacă inflația se va integra în economiile noastre. Dacă inflația devine o parte reală și durabilă a economiilor noastre în anii următori, provocarea cu care ne confruntăm în ceea ce privește nivelul de trai și costul vieții nu va face decât să crească în anii următori. Este o provocare foarte dificilă."
Roma a cerut liderilor UE să se reunească din nou pentru o reuniune excepțională la jumătatea lunii iulie pentru a discuta despre modalitățile de abordare a creșterii prețurilor la gaze, dar nu există niciun plan în acest sens pentru moment, a declarat un oficial UE.
Cu toate acestea, un alt oficial UE a declarat că unii lideri ai blocului iau în considerare opțiunea de a organiza un summit suplimentar în iulie pentru a discuta despre probleme economice mai ample.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Deficitul bugetar al României...
Gigantul rus Gazprom caută să majoreze preţurile...
Dropshipping-ul câștigă tot mai...
Prețurile petrolului au fost...
BNR a publicat cursul valutar...
OpenAI se confruntă cu probleme tehnice, aplicația...
Indicele ROBOR la trei luni a urcat la 5,96% pe an.
Indicatorul de Încredere...
Sindicatul inginerilor de la...
Un studiu publicat de Banca...
În această dimineață vă aducem o selecție cu cele mai...
Guvernul României urmează să...
Agenția Națională pentru...
Ministerul Dezvoltării,...
Larry Fink, CEO al companiei de...
Curs valutar, 22 ianuarie 2025.