Încălzirea cu lemne, în pericol? Ce spune ministrul Mediului

Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Lemne foc. Foto: Pexels.com
Lemne foc. Foto: Pexels.com
Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a venit cu precizări pentru cei care-şi încălzesc locuinţele cu lemne.

România nu intenționează să renunțe la utilizarea lemnului de foc ca sursă de încălzire, nici în prezent, nici în viitor. Nu există niciun motiv pentru a impune schimbarea metodei de încălzire a locuințelor, mai ales că lemnul este o resursă regenerabilă, a declarat luni ministrul Mediului, Mircea Fechet, la un eveniment de specialitate.

„La Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor ne pregătim pentru iarnă așa cum facem în fiecare an. Nu e nevoie de o pregătire specială, dar prin intermediul Regiei Naționale a Pădurilor Romsilva, ne asigurăm că cele 3,5 milioane de gospodării care folosesc lemn de foc vor avea acces la această resursă la un preț competitiv. Sub nicio formă nu intenționăm să renunțăm la această sursă de încălzire în zonele unde este accesibilă și utilizată tradițional,” a declarat ministrul Fechet la conferința Focus Energetic "Provocările iernii 2024 - 2025 pentru sistemul energetic național".

Potrivit acestuia, Romsilva a vândut deja aproape 1,5 milioane de metri cubi de lemn de foc în acest an, la un preț mediu de 282 lei pe metru cub, fără TVA, similar cu cel din anul trecut.

„Amintesc că administrăm aproximativ jumătate din suprafața fondului forestier al României, în timp ce alte 3 milioane de hectare sunt gestionate de ocoale silvice, fie că proprietarul este statul, fie privat. În prezent, avem un stoc de 500.000 mc de lemn de foc, iar prețul mediu de vânzare a rămas stabil, ceea ce este semnificativ în contextul în care prețurile altor produse au crescut odată cu inflația”, a adăugat Fechet.

Ministrul a mai anunțat că fondul forestier public va fi extins cu 4.000 de hectare prin achiziționarea unei păduri în județul Neamț.

„Suntem bucuroși că putem să extindem rapid fondul forestier public al statului cu încă 4.000 de hectare. Este o achiziție de la un proprietar privat din județul Neamț și contribuie la creșterea patrimoniului public, un aspect deosebit de important”, a subliniat ministrul Fechet.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

freepik.com
La Cocoș
Schimb valutar / Foto: Pexels
Contabili / Foto: Freepik
TAROM are un nou director / Foto: Arhivă
Ghișeu
ANAF / Foto: Oana Pavelescu
Banca Naționala a României
Vagon de tren

Transportul călătorilor cu trenul, luat la puricat de ANPC

Calitatea transportului pe calea ferată a intrat în...

OMV Petrom
Leva / Foto: DCBusiness
Președintele Donald Trump face declarații pentru jurnaliști
RCA
Consiliul Fiscal, nu foarte optimist privind reducerea deficitului
Florin Barbu
Bursa de la București
Miniștrii cabinetului Bolojan / Foto: Octav Ganea / Inquam Photos
Freepik.com
Foto: Freepik.com

Rusia raportează un deficit bugetar de 1,7% din PIB

 Deficitul bugetar a ajuns la 1,7% din PIB, nivelul...

Dolari. Freepik.com
Elon Musk / Foto: Casa Albă / Flickr
Câmp petrolier / FOTO: Freepik
Casă de schimb valutar
Contor electric
Gabriel Biris

pixel