AFM. Încep înscrierile în programul Rabla pentru Tractoare
Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...
Încă din anii 1980, compania petrolieră ExxonMobil a avut la dispoziție previziuni uluitor de precise privind încălzirea globală, prognoze elaborate de proprii ei oameni de știință într-atât de exacte, încât au anticipat, după cum s-a demonstrat în timp, cum vor evolua lucrurile în următoarele decenii, a confirmat respectivul studiu.
Cu toate acestea, compania a pus mereu la îndoială în mod public stadiul cunoștințelor științifice în această privință. ExxonMobil, una dintre cele mai mari companii petroliere din lume, "a modelat și a prezis încălzirea globală cu o acuratețe îngrijorătoare, pentru ca în următoarele câteva decenii să nege chiar această știință a climei", a comentat pentru AFP Geoffrey Supran, coautor al studiului.
Limbaj dublu
De câțiva ani, ExxonMobil este acuzată de un dublu limbaj în ceea ce privește schimbările climatice, cauzate de imensele cantități de gaze cu efect de seră eliberate în atmosferă,în special prin arderea cărbunelui sau a petrolului pentru a produce energie. Împotriva companiei au fost lansate mai multe acțiuni în justiție în SUA, unele dintre acestea fiind încă în curs de desfășurare. Au fost organizate audieri în Parlamentul European și în Congresul SUA.
Dar este pentru prima dată când proiecțiile făcute de oamenii de știință ai grupului au fost analizate meticulos și comparate cu cele ale altor cercetători de la acea vreme, precum și cu evoluția încălzirii observată în perioada acoperită de specialiștii ExxonMobil cu mulți ani în urmă. La baza studiului s-au aflat înregistrări publice și publicații științifice, care arată că firma știa de mult timp că schimbările climatice sunt reale și cauzate de activitățile umane.
Grafice și tabele total ignorate
Un prim studiu științific, realizat în 2017 de aceiași cercetători ca și cel publicat acum, a extins investigația jurnalistică demarată în 2915 de echipele de la Insie Climate News și Los Angeles Times, prin analiza precisă a limbajului folosit de companie mai întâi în aceste documente și apoi în mod public. "Dar, deși în trecut ne-am concentrat doar pe documente, dintr-o dată ne-am dat seama că fuseseră total ignorate graficele și tabelele pe care nimeni nu le-a băgat vreodată în seamnă", a explicat Geoffrey Supran.
"Această problemă a apărut de mai multe ori în ultimii ani", a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt al companiei. "De fiecare dată, răspunsul nostru este același: cei care aduc în discuție că "Exxon știa" greșesc în concluziile lor." ExxonMobil nu a negat niciodată autenticitatea documentelor în cauză. În total, cercetătorii au analizat 32 de documente interne elaborate de oamenii de știință de la ExxonMobil între 1977 și 2002 și 72 de publicații științifice la care aceștia au fost coautori între 1982 și 2014. Aceste documente conțin 16 proiecții de temperatură. "Zece dintre ele sunt în concordanță cu observațiile" făcute ulterior, notează studiul. Dintre celelalte șase, două au prezis o încălzire și mai mare.
Știau destul pentru a lua măsurile necesare
În medie, aceștia au prezis o încălzire de aproximativ 0,2°C pe deceniu, ceea ce reprezintă, într-adevăr, rata actuală. Iar predicțiile făcute de alți cercetători la acea vreme au fost mai mult sau mai puțin aceleași. ExxonMobil "nu știa doar vag ceva despre schimbările climatice cu zeci de ani în urmă", a declarat Geoffrey Supran, în prezent profesor la Universitatea din Miami, dar care a realizat lucrarea la Harvard. "Știau la fel de multe ca și oamenii de știință independenți și guvernamentali și, probabil, suficient pentru a lua măsuri și a alerta publicul."
Cu toate acestea, oficialii companiei au făcut exact contrariul, subliniază studiul, citându-l pe fostul director executiv al ExxonMobil, Lee Raymond, care a declarat în 2000: "Nu avem suficiente cunoștințe științifice despre schimbările climatice pentru a face predicții rezonabile". În 2013, directorul general de atunci, Rex Tillerson, a declarat că există "incertitudini" în legătură cu "factorii cheie ai schimbărilor climatice".
Unii dintre cercetătorii companiei au depus mărturie în fața Congresului SUA. Unul dintre ei, Martin Hoffert, atunci când a fost rugat în 2019 de congresista democrată Alexandria Ocasio-Cortez să sublinieze cât de exacte s-au dovedit a fi previziunile sale, a răspuns simplu: "Am fost niște oameni de știință excelenți". Joi, Organizația Meteorologică Mondială a confirmat că ultimii opt ani au fost cei mai călduroși din istorie.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...
Greenpeace România a câștigat...
Economia Germaniei a crescut...
La Palatul Victoria, a fost...
China anunţă că este dispusă să...
Curs valutar BNR, 21 noiembrie...
Florian Lixandru, candidatul...
Mutările şi cotaţiile...
Grupaj de știri.
La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...
Activitatea RAR este blocată...
Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...
Șeful unuia dintre cele mai...
Decizia adoptată în ședința de...
Documentul a fost parafat la Budapesta de Zsolt Hernadi,...
Trenul nou a fost anulat joi...
În şedinţa de joi a...
Legile gravitației par să se...
Evenimentul va avea loc, cel mai probabil, în primele...
MF sprijină autoritățile locale...
Potrivit celui mai recent...
La data de 19 noiembrie 2024,...
Camera de Comerț și Industrie a României (CCIR) a...