Început de săptămână tensionat pentru piețele bursiere
Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Început dificil de săptămână pentru bursele europene, pe fondul riscului de escaladare a tensiunilor dintre Statele Unite și China și a semnelor de încetinire evidență a marilor economii. Incertitudine legate de votul din Parlamentul britanic pe proiectul acordului de ieșire a Regatului Unit din Uniunea Europeană, propus de Theresa May, constituie o necunoscută suplimentară.

În acest context, este de așteptat ca cele mai afectate să fie acțiunile legate de materii prime, tehnologii, auto și lux. Indicele Stoxx 600 din domeniul chimiei a acuzat cea mai puternică scădere sectorială, după avertismentul lansata de BASF.

După ce piața muncii din Statele Unite a evoluat sub așteptări, creând mai puține joburi decât se anticipase, economia japoneză a acuzat, în trimestrul trei, o contracție de 1,5% în ritm anual, cea mai puternică după cea din al doilea trimestru din 2004. În China, datele comerțului exterior i-au întristat pe investitori, exporturile reușind să progreseze doar cu 5,4% pe an în noiembrie, față de 9,4% cât se spera, în timp ce importuriel au avansat cu numai 3%, față de estimările de 10,4%.

”Excedentul comercial al Chinei pe relația cu Statele Unite a atins un nivel record, element care ar trebui să-i ridice moralul președintelui Donald Trump”, într-un moment în care armistițiul comercial decretat de cele două puteri pare să fie amenințat de o chestiune diplomatică, a comentat David Madden, de la CMC Markets. Arestarea în Canada a fiicei fondatorului grupului chinez Huawei, la cererea SUA, a deranjat Beijngul, care a cerut eliberarea imediată a lui Meng Wanzhou și a acuzat Washington, care solicită extrădarea celei care ocupă funcția de director financiar al grupului de telecomunicații, de încălcare a ”drepturilor legale și legitime a acestei chinezoaice”.

Acestor tensiuni li se adaugă semnele de întrebare privind politica monetară a marilor bănci centrale, cu trei zile înainte de consiliul guvernatorilor BCE și într-un moment în care Rezerva federală a SUA reflectează la o eventuală pauză în programul ei de creștere a dobânzilor.

În acest context deja apăsător pe plan internațional va interveni, marți, votul din Parlamentul britanic. Este totuși posibil ca procedura să fie amânată. Între timp, Curtea europeană de Justiție a confirmat luni dimineață, că ”Marea Britanie este liberă să revoce unilateral notificarea intenției sale de a se retrage din UE”, fără a-i consulta pe ceilalți membri ai Uniunii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Datoria guvernamentală a sărit de 52% din PIB

Ministerul Finanţelor a publicat cifrele privind...

Turcia anunţă suspendarea relaţiilor comerciale cu Israelul

Turcia a decis să oprească relațiile comerciale cu...

Județele care cheltuie cel mai puțin de Paște în 2024

Românii au o adevărată obsesie atunci când vine vorba...

”Se vor închide toate aprozarele!” Un strigăt de neputință

O spune patronul unui mic astfel de magazin, un...

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Știri despre: Cheltuieli de Paști; Temerile...

Slănic, stradă surpată. Evacuare extinsă, decisă de prefect

Prefectul judeţului Prahova, Emil Drăgănescu, a anunţat...


pixel