A început sezonul concediile, iar companiile petroliere profită și cresc prețul la carburanți. Este cea mai la îndemână explicație pentru această creștere. Este adevărat că Românie nu este o excepție, scumpiri la benzină și motirină fiind înregistrate și în alte țări europene, precum Franța sau Italia.
După o săptămână marcată de un trend ascendent de piața petrolului, barilul de țiței s-a ieftinit luni, reducându-și din câștigurile înregistrate în ultimele 10 zile. La noi, benzina și motorina au continuat să se scumpească, o tendință care a început săptămâna trecută.
Cele mai mici prețuri
În ce privește benzina standard, cea mai ieftină costă 6,63 lei și se găsește la mai multe stații Lukoil din București. Prețul benzinei este în creștere față de ultima valoarea înregistrată, pe 15 iunie, când era 6,60 lei.
La celelalte stații de alimentare, benzina standard poate fi achiziționată la prețuri cuprinse între 6,64 lei și 6,82 lei. Pentru benzina premium, prețurile variază de la 7,13 lei și 7,47 lei.
Cea mai ieftină motorină standard costă luni 6,59 lei litrul şi se găseşte la benzinăria Lukoil de pe bulevardul Preciziei, nr. 34, din sectorul 6 al Bucureștiului. La restul stațiilor, motorina standard se găsește la prețuri între 6,61 lei și 6,72 lei. Motorina premium costă luni 6,95 lei și ajunge până la 7,23 lei.
După o săptămână de creștere
Revenind la piața petrolului, scăderea marcată luni este consecința temerilor experților privind economia Chinei, cotele de producție ale OPEC+, efect negativ având, de asemenea, informația potrivit căreia s-a redus numărul de platforme petroliere și de gaze active din Statele Unite.
În acest context, țițeiul marca Brent, de referință în Europa, a pierdut 68 de cenți și s-a tranzacționat la 75,93 dolari pe baril la ora 0042 GMT, în timp ce petrolul american West Texas Intermediate (WTI) a pierdut 59 de cenți, coborând la 71,19 dolari. Merită precizat că, săptămâna trecută, Brent a crescut cu 2,4%, iar WTI cu 2,3%.
O serie de bănci importante și-au redus previziunile de creștere a Produsului Intern Brut al Chinei în anul curent, după ce datele din luna mai, publicate săptămâna trecută, au arătat că redemarea economică post-COVID și-a epuizat resursele, iar acum gâfâie. Mai multe surse citate de agenția Reuters au anunțat că autoritățile de la Bejing vor introduce mai multe măsuri de stimulare a economiei naționale, în încetinire evidentă, dar îngrijorările legate de datorie și de retragerile de capital vor diminua din efectul pozitiv al deciziile adoptate de conducerea țării.
Reducerea cotelor de producție
Cu toate acestea, debitul rafinăriilor chineze a crescut în luna mai la al doilea cel mai mare total înregistrat vreodată, contribuind la creșterea câștigurilor de săptămâna trecută, iar companiile energetice americane au redus numărul platformelor active de petrol și gaze naturale pentru a șaptea săptămână consecutivă, pentru prima dată din iulie 2020.
Numărul platformelor de foraj pentru petrol și gaze naturale, un indicator timpuriu al producției viitoare, a scăzut cu 8, ajungând la 687 în săptămâna până la 16 iunie, cel mai mic nivel din aprilie 2022. Reducerile voluntare ale producției implementate în luna mai de Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) și aliații săi, precum și o nouă reducere de către Arabia Saudită în iulie, susțin, de asemenea, prețurile petrolului.
"Au existat, de asemenea, semnale că sezonul de vacanțe din SUA va duce la o cerere puternică", a declarat ANZ Research într-o notă, subliniind că cererea de benzină din SUA a urcat la 9,24 milioane de barili pe zi săptămâna trecută, cel mai ridicat nivel din decembrie 2021.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
În cadrul emisiunii Totul...
Într-un comunicat al Haier...
Piețele financiare au...
Națiunile care utilizează pe...
Sindicatul Angajaților din...
Înalta Curte de Casație și...
Într-o mișcare istorică,...
Ministerul Finanţelor (MF) a...
Bursa de la Bucureşti a deschis...
În perioada 1.I - 30.XI.2024,...
Transelectrica își planifică...
Averea miliardarilor crește...
Donald Trump a declarat...
Noua criptomonedă a lui Donald...
Circa 1.000 de angajaţi ai...
Astăzi explorăm subiecte care aduc în prim-plan decizii...
Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...
Președintele ales Donald Trump...
Construit în doar 10 zile la...
Aprovizionarea cu apă în...