Însă închirierea pe termen scurt a început să prindă ca afacere și a devenit o sursă tot mai profitabilă pentru cei care au mai multe locuințe în proprietate. Dar această practică nu este întotdeauna gestionată în conformitate cu legea, iar Comisia Europeană vine acum cu reglementări menite să aducă mai multă transparență și să asigure plata impozitelor.
Potrivit datelor disponibile, există persoane care pot câștiga într-o săptămână aproape cât dintr-o chirie lunară, oferind locuințe pe termen scurt. Cu toate acestea, mulți proprietari nu plătesc taxele corespunzătoare și nu declară numărul de persoane cazate.
Comisia Europeană intervine acum pentru a remedia această situație, impunând platformelor online care facilitează închirierea pe termen scurt să furnizeze autorităților informații despre toate unitățile închiriate. De asemenea, fiecare unitate de cazare listată va trebui să aibă un număr unic de înregistrare.
Aceste măsuri vor permite autorităților să aibă o viziune mai clară asupra pieței închirierilor pe termen scurt și să colecteze impozitele corespunzătoare. În prezent, doar turiștii cazați în hoteluri și pensiuni sunt raportați în mod oficial.
Fiecare stat membru al Uniunii Europene este obligat să aplice directiva europeană până în luna mai a anului 2026, punând astfel capăt practicilor ilegale și aducând mai multă transparență în sectorul închirierilor pe termen scurt.
Scădere de 3% a prețurilor chiriilor în România în luna februarie
Prețurile chiriilor în România au cunoscut o scădere medie de 3% în luna februarie, comparativ cu luna ianuarie, potrivit datelor Storia, platforma de imobiliare a OLX. Totuși, acestea au înregistrat o creștere semnificativă de 15% față de aceeași perioadă a anului anterior.
Analizând datele din cele 10 mari orașe ale țării, se observă că evoluția prețurilor a fost variată. Cea mai mare creștere de prețuri pentru închiriere s-a înregistrat în Oradea, cu apartamentele cu trei camere înregistrând o creștere spectaculoasă de 29%. În contrast, Iași a înregistrat cea mai mare scădere, de 6%, în cazul garsonierelor.
În București, prețurile medii ale chiriilor au crescut în general, cu cele mai mari creșteri înregistrate în sectorul 1, unde apartamentele cu trei camere au înregistrat o creștere de 15%.
În ceea ce privește evoluția prețurilor chiriilor în alte orașe mari din țară, în Cluj-Napoca, prețurile medii au rămas constante comparativ cu luna anterioară, în timp ce în Brașov și Constanța au fost înregistrate creșteri semnificative. În Timișoara, prețurile au stagnat pentru garsoniere și apartamentele cu două camere, dar au crescut cu 4% pentru cele cu trei camere.
Aceste date arată o imagine complexă a pieței imobiliare din România, reflectând diversele dinamici ale cererii și ofertei în diferitele regiuni ale țării.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...
Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...
Greenpeace România a câștigat...
Economia Germaniei a crescut...
Rubla rusească se depreciază...
La Palatul Victoria, a fost...
China anunţă că este dispusă să...
Curs valutar BNR, 21 noiembrie...
Florian Lixandru, candidatul...
Mutările şi cotaţiile...
Grupaj de știri.
La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...
Activitatea RAR este blocată...
Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...
Șeful unuia dintre cele mai...
Decizia adoptată în ședința de...
Documentul a fost parafat la Budapesta de Zsolt Hernadi,...
Trenul nou a fost anulat joi...
În şedinţa de joi a...
Legile gravitației par să se...
Evenimentul va avea loc, cel mai probabil, în primele...
MF sprijină autoritățile locale...
Potrivit celui mai recent...
La data de 19 noiembrie 2024,...