Închisoare STASI, renovată ca să arate la fel
Autor: Oana Pavelescu
Data actualizării:
Data publicării:
O notorie închisoare Stasi din Berlin a fost supusă unei renovări de 8,7 milioane EUR pentru a-i păstra atmosfera originală, cu pardoseli din linoleum bej, tapet îngălbenit și celule spartane.

Acum foști prizonieri vor ghida grupurile de vizitatori în jurul penitenciarului, unde atât de mulți au fost închiși după ce au fost capturați încercând să fugă în Occident, notează The Times.

Complexul din beton din cartierul Hohenschönhausen din Berlin, unde au fost reținuți și interogați 11.000 de disidenți și fugari, a fost echipat cu săli de conferințe moderne, unde vizitatorii pot asculta mărturii înregistrate ale celor care au fost închiși acolo.

Ghizilor de turism, dintre care aproximativ jumătate sunt foști prizonieri, li s-au oferit tablete cu documente istorice, fotografii și videoclipuri.

Unul dintre ghizi, Hans-Jochen Scheidler, în vârstă de 77 de ani, își va folosi dispozitivul pentru a le arăta vizitatorilor fluturașii pe care i-a tipărit pentru a protesta împotriva invaziei în urma pactului de la Varșovia din Cehoslovacia în urma Primăverii de la Praga din 1968.

A fost arestat și condamnat pentru incitare împotriva statului și a petrecut șapte luni în Hohenschönhausen. Trei luni au fost în izolare, o perioadă sumbră care s-a încheiat abia după ce a înscenat o tentativă de sinucidere.

Citește și: Expert american: Kim Jong-Un trebuie oprit

„Nu vreau ca vizitatorii să izbucnească în lacrimi, ceea ce s-a mai întâmplă uneori. Vreau pur și simplu să arăt ce înseamna să nu te conformezi în fosta RDG ”, a spus el.

În schimb, el speră să inspire tinerii vizitatori să vadă „cât de norocoși se pot considera că trăiesc într-un stat constituțional, într-o democrație și că depinde de ei să îmbunătățească acest stat”.

Deși locul este închis în prezent din cauza restricțiilor coronavirusului, se speră că renovarea va spori numărul de vizitatori. Muzeul a atras peste 450.000 de oameni în 2019.

Complexul, care forma un oraș interzis, care a fost lăsat necompletat pe hărți, găzduia ateliere care fabricaudispozitive pentru spioni, cum ar fi camere de luat vederi miniarturale, microfoane pentru spionaj,  mașini de deschidere a scrisorilor și pașapoarte false pentru agenții străini. A existat și un laborator de cercetare pentru arme chimice.

Camerele de interogare au uși căptușite, telefoane și mașini de scris de epocă, birouri maro spartane și perdele de plasă gri. Vizitatorii vor avea acces și la spitalul închisorii, unde interogatorii decideau cine și când ar trebui să fie operați.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Datoria guvernamentală a sărit de 52% din PIB

Ministerul Finanţelor a publicat cifrele privind...

Turcia anunţă suspendarea relaţiilor comerciale cu Israelul

Turcia a decis să oprească relațiile comerciale cu...

Județele care cheltuie cel mai puțin de Paște în 2024

Românii au o adevărată obsesie atunci când vine vorba...

”Se vor închide toate aprozarele!” Un strigăt de neputință

O spune patronul unui mic astfel de magazin, un...

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Știri despre: Cheltuieli de Paști; Temerile...

Slănic, stradă surpată. Evacuare extinsă, decisă de prefect

Prefectul judeţului Prahova, Emil Drăgănescu, a anunţat...


pixel