Incident la NASA. Doi sateliţi, pierduţi din cauza defectării rachetei care îi transporta
Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Foto: Pexels.com
Foto: Pexels.com
Lansarea unor sateliţi de către NASA a eşuat. 

Doi sateliţi de mici dimensiuni ai NASA, destinaţi supravegherii uraganelor, nu au reuşit să ajungă duminică pe orbită din cauza unei defecţiuni a rachetei Astra care îi transporta, intervenită la scurt timp după lansare, a anunţat agenţia spaţială americană, potrivit AFP.

''După zborul nominal al primei trepe, motorul treptei superioare s-a oprit prea devreme şi nu a reuşit să plaseze TROPICS CubeSats pe orbită'', a precizat pe contul său oficial de Twitter departamentul NASA destinat serviciilor de lansate spaţială.

Într-un mesaj publicat pe pagina sa de internet înainte de lansare, NASA a descris TROPICS CubeSats precum o constelaţie de şase sateliţi de dimensiunile ''unei cutii de pantofi'' care ''vor studia formarea şi dezvoltarea cicloanelor tropicale, făcând observaţii mai des decât este posibil în prezent în cazul sateliţilor pentru supraveghere meteorologică''.

Astra a semnat cu NASA un contract în valoare de 7,95 de milioane de dolari în februarie 2021 vizând trei lansări, fiecare dintre acestea urmând să transporte la bord câte o pereche de sateliţi TROPICS.

Sperând să devină un jucător important pe piaţa lansărilor de sateliţi de mici dimensiuni, Astra promite lansări mai frecvente, cu un grad mai mare de flexibilitate în comparaţie cu companiile care utilizează rachete de dimensiuni mai mari, precum SpaceX şi Arianespace. Compania s-a confruntat însă cu probleme recurente în ceea ce priveşte racheta sa cu două trepte, care nu a reuşit să ajungă pe orbită.

În februarie, cu prilejul unei alte misiuni CubeSat în cadrul NASA, treapta a doua treaptă a unei rachete Astra nu a reuşit să ajungă pe orbită.

''Regretăm că nu am reuşim să livrăm primii doi sateliţi TROPICS'', a scris pe Twitter directorul executiv al Astra, Chris Kemp.

''Cel mai important pentru echipa noastră este încrederea clienţilor noştri şi livrarea reuşită a următorilor sateliţi TROPICS'', a adăugat el.

 

Citeşte şi: NASA a semnat contractele pentru realizarea viitoarelor combinezoane pentru misiunea pe Lună

 

NASA a anunţat miercuri că a încredinţat companiilor Axiom Space şi Collins Aerospace dezvoltarea viitoarelor combinezoane spaţiale care vor fi purtate de astronauţi pe Lună, informează AFP. Combinezoanele vor fi totodată utilizate pe Staţia Spaţială Internaţională (ISS), pentru a le înlocui pe cele actuale, folosite de circa 40 de ani.

''Vom scrie istorie în aceste combinezone'', a declarat cu prilejul unei conferinţe de presă Vanessa Wyche, directoarea Johnson Space Center din cadrul NASA. ''Prima persoană de culoare şi prima femeie'' care va pune piciorul pe Lună ''vor purta aceste combinezoane'', a subliniat ea. NASA preconizase iniţial să dezvolte în regim propriu această nouă generaţie de combinezoane, dar a înregistrat întârzieri semnificative.

Decizia ca aceste combinezoane să fie realizate de două companii confirmă importanţa acordată de agenţia americană în ultimii ani parteneriatelor public-private. ''Este un lucru care ne permite să economisim anumite costuri, întrucât împărţim investiţiile'', a precizat Vanessa Wyche.


Cele două companii investesc ''o sumă semnificativă din propriul capital'', a precizat NASA într-un comunicat



Nu au fost încă dezvăluite detalii referitoare la sumele respective, dar în total, programul are un plafon de 3,5 miliarde de dolari, pentru servicii prestate până în 2034. Agenţia îşi rezervă dreptul de a nu alege la final decât una dintre cele două companii sau pe amândouă sau chiar să adauge şi altele. Companiile vor rămâne cu toate acestea proprietarii combinezoanelor şi se vor ocupa de întreţinerea lor.

Axiom Space, care a trimis deja turişti spaţiali pe ISS prin intermediul SpaceX, preconizează construirea propriei staţii spaţiale. Compania va avea astfel nevoie de combinezoane spaţiale pentru viitorii săi clienţi.

''Avem în plan fabricarea unui combinezon, aşadar este fantastic să beneficiem de anii de experienţă din cadrul NASA'', a declarat Michael Suffredini, şeful Axiom Space.

NASA a detaliat o serie de cereri şi exigenţe atât pentru misiunile lunare, cât şi pentru ieşirile pe orbita joasă în jurul ISS. Cele două medii nu prezintă aceleaşi provocări, greutatea combienzonului nefiind spre exemplu o problemă în imponderabilitate, în timp ce praful trebuie luat în considerare în cazul misiunilor selenare.

Axiom Space şi Collins Aerospace vor decide dacă va fi vorba despre un combinezon unic sau de două combinezoane diferite. Obiectivul este de a le oferi celor care le poartă o ''cât mai mare mobilitate posibilă'', a concluzionat Dan Burbank, din partea Collins Aerospace, la rândul său un fost astronaut.

Cele două companii preconizează să realizeze îndeplinirea tuturor cerinţelor cu aproximaţie până în 2025 - anul în care este prevăzută Artemis 3, misiunea care ar trebui să marcheze revenirea oamenilor pe Lună.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Ştirile dimineţii. Veşti bune pentru români

Ştirile dimineţii, 20 aprilie 2024. 

Oficialii Nissan, pesimişti cu privire la profitul anual

Nissan a înrăutăţit estimările anuale de profit.

Tesla recheamă mii de modele Cybertruck în service

Cunoscutul producător de mașini electrice, deținut de...

Benzină și motorină. Guvernul ungar vrea să umble la prețuri

Subiectul figurează pe agenda de săptămâna viitoare a...

O importantă companie intră pe piața energiei din România

Este vorba despre unul dintre cei mai mare dezvoltatori...


pixel