Conform celui mai recent studiu al Institutului economic Ifo publicat luni, indicele climatului de afaceri în Germania a urcat la 93,6 puncte în aprilie, de la 93,2 puncte luna precedentă. Creşterea este uşor mai redusă decât se estima, analiştii intervievaţi de Reuters previzionând un nivel de 94 de puncte în aprilie.
"Temerile companiilor germane se atenuează, dar economiei încă îi lipseşte dinamismul", susţine preşedintele Ifo, Clemens Fuest.
Deşi aşteptările companiilor s-au îmbunătăţit, ele apreciază că situaţia lor actuală se înrăutăţeşte uşor, arată datele Ifo.
"Această combinaţie ilustrează faptul că preţul mai scăzut la gaze şi redeschiderea economiei chineze au sporit încrederea în economie, dar PIB-ul Germaniei încă este departe de un avans solid", a declarat Carsten Brzeski de la ING.
Ritmul de creştere al economiei germane va rămâne probabil slab o perioadă, a apreciat Ulrich Wortberg, economist la banca germană Helaba.
"Cel puţin recesiunea ar trebui să fie evitată şi ne aşteptăm la o redresare graduală în acest an", a adăugat el.
Recentele turbulenţe provocate de problemele de la Credit Suisse şi falimentul Silicon Valley Bank nu par să aibă efecte negative asupra economiei.
"Turbulenţele din sectorul bancar nu au impact asupra încrederii în economia germană. Efectele de contagiune nu s-au materializat", a dat asigurări economistul Ifo Klaus Wohlrabe.
Germania ar urma să înregistreze o creştere economică de 0,3% în 2023, evitând astfel recesiunea, potrivit celor mai recente prognoze publicate miercuri de principalele institute economice.
Conform estimărilor celor cinci institute economice (IFO, IFW, IWH şi RWI), Produsul Intern Brut al Germaniei a înregistrat, cel mai probabil, un avans de 0,1% în primul trimestru al acestui an, după o contracţie de 0,4% în ultimul trimestru din 2022. Definiţia tehnică a recesiunii este două trimestre consecutive de contracţie a Produsului Intern Brut.
Pentru ansamblul acestui an, cele cinci institute economice prognozează că Produsul Intern Brut al Germaniei va înregistra un avans de 0,3%, o revizuire semnificativă faţă de o contracţie de 0,4% estimată în toamna anului trecut.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Un studiu publicat de Banca...
Guvernul României urmează să...
Agenția Națională pentru...
Ministerul Dezvoltării,...
Larry Fink, CEO al companiei de...
Curs valutar, 22 ianuarie 2025.
Președinta Comisiei Europene,...
China a stabilit un nou record...
Deficitul bugetar al României crește, contrar tendinței...
Ilie Bolojan a anunţat planul...
Bursele și moneda Chinei sub...
Cifre oficiale de la INS despre producţia de cărbune a...
Revolut lansează o nouă...
Dolarul crește ușor pe fondul...
Agenția Națională de...
Alegerea lui Donald Trump în...
Statele Unite vor impune taxe...
România a primit un semnal...
Presa din Coreea de Nord a relatat despre ceremonia de...
Rusia a capturat două dintre...
Comisia Europeană a lansat, pe...