Îndemnul Bursei: Mediul privat nu trebuie ignorat, trebuie încurajat
Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Lucian Anghel crede că trăim o perioadă definitorie pentru piața de capital
Lucian Anghel crede că trăim o perioadă definitorie pentru piața de capital
Scăderea puternică pe bursă, semnalată anul trecut, arată că perspectivele economice din România trebuie să ne îngrijoreze, iar pentru a evita problemele ireversibile din economie, trebuie să încetăm să mai gândim în tabere şi enclave, a declarat, luni, într-un eveniment de specialitate, Lucian Anghel, preşedintele Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

"Trăim o perioadă definitorie pentru piaţa de capital. Cred că este extrem de important să ştim din vreme, pentru că atunci nu vom mai discuta despre obstacole în această ţară. Dialogul pieţei, antreprenorilor, investitorilor se va axa pe un obiectiv care va fi ancorat într-un moment extrem de important pentru piaţa noastră de capital. Trebuie să propunem mai departe ceea ce vrem, nu neapărat ceea ce nu vrem. Bursa de Valori este un barometru al economiei şi încearcă să estimeze ce se va întâmpla. Am văzut, anul trecut, o scădere extrem de puternică după 6 ani de creştere a indicelui BET. Ce înseamnă asta? Această scădere puternică pe bursă semnalează că perspectivele economice trebuie să ne îngrijoreze. Sunt prea mulţi investitori care au dat acest semnal şi trebuie luat în calcul. Investiţia pe bursă şi finanţarea pe bursă aduc prosperitate şi, astfel, clasa de mijloc are capacitatea de a pune la dispoziţie resursele, pentru a fi prosperi", a afirmat Anghel.

Alianță între politic și economic

Acesta a adăugat că pentru a nu avea probleme ireversibile în economia naţională ar trebui "să încetăm să mai gândim în tabere şi enclave", iar politicul şi economicul să facă o alianţă pentru a intra în Grupa mondială.

"Trebuie să încetăm să mai gândim în tabere şi enclave, altfel vom avea probleme ireversibile în economie. Dacă decidem împreună să punem la bătaie resurse vom face o alianţă durabilă. Politicul şi economicul trebuie să facă o alianţă pentru a intra în Grupa mondială. Pachetul pentru prosperitatea României este soluţia şi trebuie să construim prosperitatea României prin colaborare dintre politic şi economic. Trebuie să spunem din ce în ce mai răspicat că mediul privat din România generează aproape 80% din PIB. Nu vorbim despre cifra de afaceri, ci despre valoare adăugată. Prin urmare, dacă dorim prosperitate în această ţară, mediul privat nu trebuie ignorat şi printr-un parteneriat cu mediul politic trebuie încurajat", a menţionat Anghel.

Citește și Lucian Anghel, preşedintele BVB, optimist în privința anului 2019

Preşedintele BVB a subliniat, totodată, că România are nevoie de educaţie financiară pentru că altfel vor exista probleme.

După Rwanda și Ciad

"Din păcate, ca şi sănătatea, educaţia financiară o preţuim cel mai mult când nu o avem. România se află ultimul loc în Europa ca şi grad de educaţie financiară. Rwanda şi Ciad sunt peste România ca educaţie financiară. Lipsa acestei educaţii financiare ne va trage în jos şi nu ne face să ne atingem potenţialul. Un tânăr va foarte greu să înţeleagă acum, în primele zile de job, că în momentul când se ca pensiona, în România vor ajunge să existe 1,5 pensionari la un angajat. Este esenţial ca toţi să facem ceva mai mult pentru dezvoltarea gradului de dezvoltare financiară. Dacă nu noi, atunci cine?", a spus reprezentantul BVB.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Salariile din agricultură au explodat în România

Salariile din agricultură încep să concureze cu cele din...

Noi reglementări pentru taxi și transportul alternativ

În contextul reglementării transportului alternativ s-a...

Aurul se repliază pe o piață cuprinsă de dezamăgire

Aurul scade pe măsură ce speranțele legate de o reducere...

Întreprinderile europene, vedete la răscumpărare de acțiuni

Valoarea totală a răscumpărărilor de acțiuni a scăzut cu...

Tona de cupru, metalul strategic, a depășit 10.000 de dolari

Prețul metalului roșu, element strategic al traziției...

Un român norocos poate deveni, duminică, milionar în euro

Loteria Română anunţă un report cumulat la Noroc de...

CNPP: Viaţă de "special": 24.151 lei pe lună

Casa Naţională de Pensii Publice a transmis...

Finanțele au publicat ghidul e-Transport

Ministerul Finanțelor și Agenția Națională de...

AQUILA a preluat Parmafood

AQUILA finalizează a doua tranzacție din 2024, prin preluarea Parmafood.

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel