Municipalitatea orașului New Delhi intenționează să declanșeze precipitații pentru a limita poluarea, care a atins niveluri alarmante în ultimele săptămâni. Iar de mai bine de 15 zile, indicele de calitate a aerului (AQI), care măsoară concentrația de particule fine, a depășit în mod sistematic 450 micrograme pe metru cub. Este de 30 de ori mai mare decât nivelul recomandat de Organizația Mondială a Sănătății. (OMS).
În fiecare an, poluarea aerului crește semnificativ la sfârșitul lunii octombrie. Un fenomen legat de zecile de mii de incendii agricole aprinse în statul vecin Punjab. Fumul gros este adus la Delhi de vântul care, în această perioadă, suflă spre est. Începutul lunii noiembrie coincide, de asemenea, cu o scădere semnificativă a temperaturii, care împiedică dispersarea particulelor.
Metoda ploilor artificiale constă în aruncarea cu avion a iodului de argint sau a clorurii pe nori, ceea ce provoacă formarea picăturilor și duce la ploi. Această metodă, numită „însămânțarea norilor”, ar putea fi o soluţie viabilă", a apreciat Sachchida Nand Tripathi, profesor la Institutul Indian de Tehnologie din Kanpur.
Metoda nu întrunește însă unanimitate. "Sămânţa scade imediat nivelurile de poluare, dar nivelurile se stabilizează rapid şi revin în 48-72 de ore", a explicat pentru BBC Polash Mukerjee, un cercetător independent. Ceea ce înseamnă bani aruncați, practic, pe fereastră. Și nu sunt sume mici”, a adăugat el.
Nu se știe cât de eficientă este această metodă. În plus, nu se cunoaşte impactul acestor descărcări chimice asupra sănătăţii, explică pentru Les Echos Bhargav Krishna, cercetător la Fundaţia indiană pentru sănătate publică. Acest lucru se reflectă mai ales în incapacitatea instituțiilor care au rolul de a limita poluarea. Este o soluție de ultimă instanță pentru a încerca ceva în absența oricărei alte soluții care funcționează.”
Până acum, autorităţile publice s-au dovedit a fi incapabile să abordeze rădăcina problemei. Deși sunt interzise prin lege, incendiile agricole din Punjab continuă să aprindă întreaga regiune.
Potrivit unui studiu realizat de Universitatea din Chicago, locuitorii capitalei indiene pierd aproape douăsprezece ani din speranța de viață din cauza aerului vicios pe care îl respiră zilnic. "Trebuie să recunoaştem că este vorba despre o urgenţă medicală. Poluarea este un ucigaș tăcut”, a declarat Randeep Guleria, pneumolog la Spitalul Medanta.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...
Președintele ales Donald Trump...
Construit în doar 10 zile la...
Aprovizionarea cu apă în...
Persoanele afectate de...
Câştigul salarial mediu net...
Un incident bizar în Polonia a dus la demiterea unui...
Bursa de Valori Bucureşti (BVB)...
Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...
Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...
Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...
Adrian Câciu a făcut câteva...
România face pași importanți...
Ministerul Energiei va aloca...
Ministerul Finanțelor a pus în...
Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...
Europa își propune să-și reducă...
Agenția de Plăți și Intervenție...
Industria navală face pași importanți către un viitor...
TikTok riscă să fie suspendată...
Săptămâna viitoare angajații au...
Grupaj de ştiri. Click pe...
FMI a publicat vineri un nou...
BRD anunţă lucrări de...
Chișinăul reafirmă deschiderea...