Comerțul cu diamante, aproape de un blocaj. India, iritată de cumpărătorii din SUA și UE
Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Clienții din SUA și Europa cer declarații de proveniență pentru diamantele care sunt în prezent scutite de sancțiuni, provocând haos în comerțul indian, spun oficiali din industrie.

Mulți comercianți și bijutieri din țările din Grupul celor Șapte (G7) refuză să cumpere orice diamant lustruit fără confirmare de origine, în ciuda faptului că noua interdicție asupra bunurilor rusești se aplică doar pietrelor de 1 carat și mai mari, au declarat oficialii.

Noile reguli, care au intrat în vigoare la 1 martie, au extins interdicțiile impuse de SUA și Uniunea Europeană la diamantele șlefuite fabricate în țări terțe din diamante brute extrase din mine rusești.

Sancțiuni extinse asupra diamantelor din Rusia

Confuzia provine din lipsa unei declarații explicite care să excludă diamantele mai mici de 1 carat din aceste interdicții de import, au declarat persoane de rang înalt din cadrul Consiliului indian pentru promovarea exporturilor de bijuterii și pietre prețioase (GJEPC) și de la Bursa de diamante Bharat (BDB) din Mumbai. SUA și UE intenționează să extindă embargoul la 0,50 carate începând cu 1 septembrie.

Atitudinea reflectă probabil și așteptările că sancțiunile se vor extinde în timp la dimensiuni mai mici, a declarat o sursă de rang înalt de pe piața americană.

"Toată lumea cere ca totul să fie certificat, și nu doar 1 carat și peste, ceea ce este ridicol", a declarat luni președintele BDB, Anoop Mehta. "Văd că va exista o problemă în continuare. G7 trebuie să vină cu o [clarificare] conform căreia bunurile sub 1 carat nu necesită nicio certificare, cel puțin până în septembrie".

Procesul nu este deosebit de costisitor sau consumator de timp, deoarece majoritatea clienților cer doar o declarație pe proprie răspundere și nu o dovadă documentată, a spus Mehta. Cu toate acestea, acesta exacerbează confuzia în jurul sancțiunilor și îi determină pe exportatorii indieni să le ceară propriilor furnizori aceleași informații, a adăugat el.

Citește și: UE, decizie definitivă privind cel mai mare producător de diamante din Rusia

În plus, clienții europeni nu sunt, în general, dispuși să accepte declarații de origine mixtă non-rusească, cerând confirmarea unei singure origini, a adăugat Mehta.

Există, de asemenea, îngrijorări legate de faptul că declarațiile de origine nu sunt dovedite și vor fi supuse unui control în viitor, a declarat Sabyasachi Ray, director executiv al GJEPC.

Comitetul de Supraveghere a Bijutierilor (Jewelers Vigilance Committee - JVC), care oferă îndrumare comerțului din SUA în materie juridică, lucrează la o "reformulare scrisă a parametrilor și cerințelor reale" pe care producătorii să o trimită comercianților cu amănuntul.

Scopul acesteia ar fi "să îi liniștească pe comercianții cu amănuntul și să îi împiedice să exagereze cu cererile", spus surse din piață.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Aurul a recăpătat curaj și câștigă teren

Prețul aurului a crescut luni, susținut de slăbirea...

Cum vezi cine te-a blocat pe WhatsApp

Aplicația care numără aproape 2 miliarde de utilizatori...

Telefoanele Samsung care vor avea acces la Android 15

În timp ce Android 15 este planificat pentru această...

Rheinmetall vrea crearea unui consorțiu european de armament

Rheinmetall sugerează crearea unui consorțiu european de...

Întâlnire crucială între Ursula von der Leyen și Xi Jinping

Întâlnirea crucială între preşedinta Comisiei Europene,...


pixel