India va monitoriza lacurile glaciare cu risc ridicat

Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Hymalaya
Hymalaya
India își propune să instaleze prima parte a unui sistem de avertizare timpurie pe unele lacuri glaciare cu risc ridicat din Himalaya, a anunțat luni un înalt oficial, în condițiile în care luptă împotriva consecințelor inundațiilor mortale din această lună, care au costat viața a celor puțin 60 de persoane, relatează agenția Reuters.

India numără 56 de lacuri glaciare de mare pericol, iar necesitatea instituirii unui sistem de supraveghere a devenit o urgență după ce Lacul Lhonak, din estul lanțului muntos Himalaya, s-a revărsat în urmă cu două săptămâni, provocând daune de proporții în Sikkim, un mic stat blocat între China, Nepal și Bhutan. 

Jurnaliștii de la Reuters au fost primul care au anunțat că India lucrează la un proiect pilot cu experți elvețieni pentru a instala primele sisteme de avertizare timpurie la două lacuri aflate nu de parte unul de altul, Lhonak și, respectiv, Shako Cho. Dacă dispozitivele ar fi fost montate mai devreme, avertismentul de inundați ar fi venit cu 90 de minute înainte ca apele să iasă din maluri, năpustindu-se asupra caselor, grădinilor, terenurilor agricole. 

„Vom încerca unele sisteme de monitorizare la lacurile care reprezintă un pericol”, a declarat pentru Reuters Krishna S. Vatsa, membru al Autorității Naționale de Management al Dezastrelor (NDMA) din India. NDMA coordonează pentru proiect cu institute indiene și internaționale.

Guvernele statelor indiene vor oferi recomandări referitoare la gradul de periculozitate al lacurilor vizate, pentru a stabili o listă a priorităților, a spus Vatsa, potrivit cărora sistemul complet, ce include și un sistem de monitorizare a vremii și a mediului din jurul respectivelor lacuri, va fi instalat până anul viitor. 

”Nu este o misiune ușoară, ținând cont că unele dintre aceste lacuri se află la mari altitudini și nu se poate ajunge acolo decât în lunile de vară”, a adăugat oficialul indian, menționând că este vorba despre sisteme autonome, care funcționează cu energie solară sau baterie.

Pe măsură ce schimbările climatice încălzesc regiunile muntoase înalte, multe comunități se confruntă cu inundații provocate de lacurile glaciare, adaugă Reuters. 

Citește și Atacurile cibernetice, alt teren pe care se joacă conflictul israeliano-palestinian

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

ANAF
Energie verde / Foto: Freepik
Ilie Bolojan, în Parlamentul României / Foto: George Călin / Inquam Photos

România, în topul celor mai mari prețuri la energie

Prețurile la energie electrică continuă să varieze...

Intrarea în salina Praid / Foto: Alex Nicodim / Inquam Photos
OPEC
Caniculă
Camioanele care au fost depistate de Poliția de Frontieră
Trafic oprit pe Podul Prieteniei
Freepik.com
Freepik.com
Donald Trump / Foto: Casa Albă
Pompieri
Grafică: Oana Pavelescu
Bursa de Valori București
Șofer de camion / Foto: Freepik
Andrei Badalov
Sterică Fudulea
Dan Sucu. Foto: Agerpres
Fondul Proprietatea
Titluri de stat Fidelis
Foto: Reuters
Showroom auto / Foto: Freepik
ROBOR
Ilustrație: Oana Pavelescu

ANAF, informare despre depunerea Formularului 100

Informaţii importante de la ANAF pentru contribuabili.


pixel