Indicele ROBOR a scăzut din nou. La ce valoare a ajuns miercuri, 25 octombrie

Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
BNR: Indice ROBOR
BNR: Indice ROBOR
Indicele bancar ROBOR a înregistrat o nouă scădere, miercuri, după cea din ziua precedentă. 

Indicele ROBOR la 3 luni, care influențează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, a înregistrat o scădere miercuri, coborând la 6,35% pe an, față de 6,38% pe an, înregistrat în ziua precedentă, conform informațiilor publicate de Banca Națională a României (BNR).

La începutul anului precedent, indicele ROBOR la 3 luni se situa la 3,02% pe an, dar la începutul acestui an a crescut la 7,56%.

Citeşte şi: Indicele ROBOR a scăzut din nou. La ce valoare a ajuns miercuri, 25 octombrie

În ceea ce privește indicele la 6 luni, care este relevant pentru calcularea dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, acesta a înregistrat o ușoară scădere, situându-se la 6,44%, față de 6,47% anterior. De asemenea, ROBOR la 12 luni a consemnat o scădere, ajungând la 6,57%, față de nivelul de 6,61% înregistrat marți.

În ceea ce privește indicele de referință pentru creditele consumatorilor (IRCC), care este reglementat de OUG 19/2019, acesta se situează la 5,96% pe an, fiind calculat ca o medie aritmetică a ratelor de dobândă zilnice ale tranzacțiilor interbancare din trimestrul II 2023. Acest nivel reprezintă o ușoară creștere față de trimestrul anterior, când era de 5,94%.

În mai 2019, a intrat în vigoare OUG 19/2019, care a modificat modul de calcul al ratelor pentru creditele în lei cu dobândă variabilă. Astfel, această ordonanță a stabilit indicele de referință pentru creditele consumatorilor (IRCC), care se calculează trimestrial pe baza tranzacțiilor interbancare.

 

Din aceeaşi categorie: Predictibilitatea în sistemul bancar este similară cu cea a numerelor de pe zaruri

 

Predictibilitatea în sistemul bancar, în cel al acordării de împrumuturi, este similară cu predictibilitatea numerelor de pe zaruri şi, din perspectiva multor consumatori, lucrurile au luat-o razna, a declarat, marţi, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, Horia Constantinescu.

"La un moment dat atrăgea atenţia chiar guvernatorul Băncii Naţionale că lucrurile ar trebui cumva reevaluate şi recalibrate. Suntem, cel puţin la acest moment, în aceeaşi tabără, pentru că, într-adevăr, din perspectiva multor consumatori, lucrurile au luat-o razna. Se vorbea mai devreme de predictibilitate. Predictibilitatea asta pe care o avem în sistemul bancar, în sistemul acordării de împrumuturi, este similară cu predictibilitatea numerelor de pe zaruri. Arunci zarurile şi vezi cam cât o să fie IRCC, ROBOR sau oricare dintre aceste variabile ale ratelor. Trebuie să înţelegem că lucrurile nu pot continua şi noi am încercat să o arătăm", a spus Constantinescu la Banking Forum, organizat de Financial Intelligence.

El a subliniat că, din punctul de vedere al ANPC, educaţia financiară, "despre care se vorbeşte atât de frumos şi se pretinde a fi atât de bine implementată", este aproape inexistentă, raportat la numărul de persoane care au nevoie.

"Mă bucur să aud că Banca Naţională vrea să se implice în tot ceea ce înseamnă educarea consumatorilor, în tot ceea ce înseamnă, eventual, educarea inclusiv a sistemului bancar. Dar nu înţeleg de ce examinarea în urma predării acestor cursuri fulminante trebuie să o facă aceeaşi instituţie. (..) Repet, Banca Naţională să se ocupe de ceea ce ştie mai bine sau aparent ştie mai bine şi să ne lase pe noi să ne facem treaba exact aşa cum trebuie. Şi cum s-a dovedit că am făcut-o foarte bine, cel puţin în ultimii 20 de ani. Discutam prin adrese, este adevărat, cu Banca Naţională, încercând să înţeleg, de exemplu, care este explicaţia logică pentru care tânărului consumator în raport cu banca, pentru că acela este în anul unu de raport cu instituţia bancară, de ce îi calculăm un grad de îndatorare numai la acordarea creditului. Cumva devine neimportant dacă respectivul consumator mai mănâncă în lunile următoare, atunci când ratele cresc exponenţial? Ni s-a răspuns ceva ce mi-a înfierbântat foarte tare creierul, pentru că nu am înţeles argumentul logic. A fost cumva eschivat, în opinia mea", a explicat Horia Constantinescu.

Acesta a menţionat că ANPC a insistat şi insistă pe lângă Banca Naţională să transmită celorlalte instituţii bancare faptul că gradul de îndatorare este esenţial şi de-a lungul celor 30 de ani de credit.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Un tren trece prin fața unor blocuri / Foto: Arhivă

Ordonanța trenuleț lasă trenurile ”ca-n gară”

Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...

TikTok / Foto: EPA/ERIK S. LESSER / Agerpres
Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik
Notar / Foto: Freepik
Bani / Foto: DCBusiness
Magazin Ikea din Polinia / Foto: Google Maps

Mine antitanc la Ikea! Gafă de proporții în Polonia

Un incident bizar în Polonia a dus la demiterea unui...

Bursa / sursa foto: Freepik.com / frimufilms
Ola Kalenius / Foto: Mercedes

Șeful Mercedes cere investiții reciproce între UE și China

Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...

TikTok / sursa foto: Pexels.com / cottonbro studio

TikTok dispare din SUA. Google și Apple au șters aplicația

Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...

Microsoft ajunge pe locul trei în industria jocurilor video
Știrile dimineții / Foto: Freepik

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...

Adrian Câciu
Contabil
Flacără la aragaz / Foto: Freepik
Baterii pentru stocarea energiei / Foto: Freepik
TVA
Fabrică de imbuteliere Pepsi

Pepsi, dată în judecată în SUA de protecția consumatorului

Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...

Exploatare de litiu
Fermieri stau pe o combină agricolă / Foto: Freepik
Vaporul eCSOV

A început marea electrificare a transportului naval

Industria navală face pași importanți către un viitor...

ByteDance, compania mamă a TikTok
Stațiune de schi
FMI
Agenție BRD
Foto: Pexels.com
foto: pexels.com

pixel