Știrile dimineții. Cinci informații la începutul zilei
Schimbări importante în fiscalitate, energie și piața...
Erau de curând criticate lipsa dezvoltării valorilor democratice ale României, dar trebuie să recunoaștem că ”valorile” care au excelat în România au fost abaterea de la moralitate (corupția, mita, înșelăciune, șpaga etc.) și cele de amatorism (neprofesionalism, neimplicare, politizare).
În aceste valori se înscrie și lipsa oricărei poziții clare a României față de modificările care se pregătesc pentru echipamentele de încălzire cu lemn a imobilelor.
Săptămâna trecută a avut loc la Bruxelles o nouă discuție cu privire la proiectul de propunere de revizuire a regulamentelor de proiectare ecologică pentru cazanele cu combustibil solid (Regulamentul 2015/1189) și pentru încălzitoarele locale cu combustibil solid (Regulamentul 2015/1185).
Proiectul de propunere de revizuire a regulamentelor de proiectare ecologică pentru echipamentele care folosesc pentru încălzire lemn și cărbune, stabilește ca echipamentele folosite trebuie să aibă:
• o eficiență de minimum 82% pentru cazane și 60% pentru sobe. Această schimbare înseamnă că producătorii vor trebui să îmbunătățească tehnologia de ardere, ceea ce ar duce la creștere semnificativă a prețurilor echipamentelor (cazane și sobe pe lemne). În prezent, cazanele pe combustibil solid trebuie să aibă o eficiență de cel puțin 77%, iar sobele pot funcționa cu randamente de 50%.
• o creșterea eficienței energetice minime la 82% ar duce la temperaturi mai scăzute ale gazelor de ardere, ceea ce ar favoriza condensarea și ar putea provoca prăbușirea unor bucăți ale hornului, înfundarea acestuia și incendii datorită coșurilor de fum. Dacă s-ar introduce sisteme de condensare pentru a preveni acest risc, prețul unui cazan s-ar putea dubla. În același timp ar trebui refăcute toate coșurile de fum al tururor imobilelor care folosesc ca și încălzire lemne de foc.
• particulele fine emise prin ardere vor trebui reduse la un maximum de 3 mg/m³, iar oxizii de azot nu vor putea depăși 200 mg/m³. În prezent normele actuale sunt mai permisive, iar pentru oxizii de azot (NOx) nu există limite. Acest lucru va forța producătorii să implementeze sisteme mai avansate de filtrare a emisiilor, complexe și scumpe, cum ar fi filtre electrostatice și catalizatoare. Aceste tehnologii ar crește atât costurile inițiale, cât și cheltuielile de întreținere ale echipamentelor care folosesc lemen sau cărbune pentru încălzire.
• sisteme automate de control al arderii. Aceasta ar presupune instalarea unor senzori, servomotoare și sisteme electronice complexe chiar și în sobele pe lemne existente, ceea ce ar duce la costuri ridicate și la necesitatea de a le conecta la rețeaua electrică, în condițiile în care în Românua sunt 5700 de imobile care nu au energie electrică.
Noile reguli propuse de Comisia Europeană pentru cazanele și încălzitoarele locale pe combustibil solid aduc schimbări majore față de situația actuală, vizând în principal creșterea eficienței energetice, reducerea emisiilor poluante, îmbunătățirea durabilității produselor și protecția consumatorilor. Cerințele sugerate nu sunt justificate de un studiu care evaluează impactul asupra mediului, economic și tehnologic al modificărilor propuse, care să ofere date clare cu privire la beneficiile măsurilor propuse, inclusiv câștigurile de mediu sau economice pentru cetățeni. Aceste beneficii ar trebui comparate cu impactul economic preconizat și sarcina financiară a modificărilor necesare.
Conformm Strategiei Energteice a României, în prezent în România există un total de circa 8,5 mil locuințe, din care aproximativ 7,5 milioane sunt locuite. Majoritatea locuințelor locuite din România (47%) sunt încălzite cu lemne (marea majoritate în mediul rural).
Românii, penalizați prin impozite și taxe
Noile cerințe ar putea face ca prețurile cazanelor și ale încălzitoarelor să crească semnificativ, ceea ce ar putea încetini înlocuirea echipamentelor vechi și ineficiente. Astfel, românii ar putea fi forțați să folosească în continuare sisteme poluante, deoarece nu și-ar permite unele mai moderne, fiind penalizați prin impozite și taxe, dar mai ales condamnați să achite de costuri mari pentru cantitatea mai mare de lemn necesar a fi folosit pentru încălzire.
România este țara din UE care are cei mai mulți consumatori care se încălzesc cu combustibil solid (lemn în principal), aspect care ar fi determinat în mod normal ca România să fie principala voce din UE privind modificarea normelor EcoDesign pentru echipamentele de încălzire cu combustibil solid. Dar România nu a avut nici o poziție la această normă. Normă care săptămâna trecută ar fi fost aprobată, dacă nu exista opoziția cehiilor și a nemțiilor.
Cu siguranță nu UE ar fi fost de vină pentru că viitoarea normă ar fi ieșit potrivnică pentru români, așa cum cu siguranță ar fi acuzat unii ”români”, ci exclsuiv autoritățile române.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Schimbări importante în fiscalitate, energie și piața...
Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a...
Președintele interimar al...
Liderul rus pariază pe oboseala...
Consiliul Concurenței a declanșat o investigație privind...
ANCOM avertizează că serviciile...
Investigația asupra...
Creșterea economică a României...
Banca Națională a României a...
Ministerul Energiei continuă...
Creșterea cheltuielilor de...
Direcţia Generală Antifraudă Fiscală (DGAF), din cadrul...
Prețurile aluminiului au atins...
Trading Hub Europe (THE), un actor cheie pe acest...
Cu cât se comercializează astăzi, 19 februarie, un litru...
În ultimele săptămâni, Berkshire Hathaway și-a...
POSA denunță abuzurile unor companii de asigurări.
Entuziasmul de a lansa un nou...
Imaginați-vă o lume în care...
Începând cu 2025, sistemul de...
Într-un amplu interviu acordat...
Omul de afaceri Kirill Dmitriev face parte din echipa...
Temperaturile scad drastic în...
O selecție a celor mai semnificative informații pentru...
Rolls-Royce a intrat în era vehiculelor electrice de lux...