Industria energiei eoliene offshore, pe cale să rateze obiectivele ambiţioase ale guvernelor

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Eoliene offshore / Foto: Freepik
Eoliene offshore / Foto: Freepik
Industria globală a energiei eoliene offshore nu prea mai are șanse să atingă obiectivele ambițioase stabilite de guvernele din SUA, Europa și alte regiuni, relatează Reuters.

După un an marcat de proiecte anulate, turbine defecte și licitații abandonate, industria globală a energiei eoliene offshore nu mai are șanse mari să atingă obiectivele ambițioase stabilite de guvernele din SUA, Europa și alte regiuni, ceea ce reprezintă un regres în eforturile de combatere a schimbărilor climatice.

Această tehnologie joacă un rol esențial în strategiile guvernamentale de promovare a energiei regenerabile și de decarbonizare a sectorului energetic global, deoarece poate genera cantități mari de electricitate în apropierea zonelor dens populate de coastă. Neatingerea obiectivelor stabilite va crea un gol dificil de umplut.

Reuters a intervievat 12 companii din domeniul eolian offshore, cercetători, asociații de profil și oficiali guvernamentali din șase țări pentru a obține o imagine de ansamblu a stării actuale a industriei. Concluziile au arătat că costurile în creștere, întârzierile în proiecte și investițiile limitate în lanțul de aprovizionare împiedică instalările de noi turbine.

„Suntem departe de aceste obiective”, a declarat Soren Lassen, șeful cercetărilor în domeniul eolian offshore la firma de analiză energetică Wood Mackenzie. El a menționat că fermele eoliene offshore au acum un cost mediu global de 230 de dolari pe megawatt-oră (MWh), o creștere de 30%-40% în ultimii doi ani și de peste trei ori mai mare decât media de 75 de dolari/MWh pentru instalațiile pe uscat.

Această creștere a costurilor a determinat companiile să se retragă. Luna trecută, BP a anunțat că analizează vânzarea unei părți din afacerea sa eoliană offshore, iar Equinor a renunțat, la începutul acestui an, la investiții în Vietnam, Spania și Portugalia. În același timp, GE Vernova, unul dintre cei mai mari furnizori de turbine din industrie, a anunțat că nu va mai accepta noi comenzi.

„Nu preconizăm să adăugăm noi comenzi în portofoliu fără condiții economice substanțial diferite de cele din prezent”, a declarat CEO-ul GE Vernova, Scott Strazik, într-o conferință recentă cu investitorii.

Guvernele din întreaga lume și-au stabilit anul trecut un obiectiv global de a tripla utilizarea energiei regenerabile până în 2030, ceea ce, potrivit Agenției Internaționale pentru Energie Regenerabilă (IRENA), ar necesita o creștere a capacității eoliene offshore la 494 GW până la sfârșitul deceniului, de la 73 GW în prezent.

Directorul general al IRENA, Francesco La Camera, a declarat pentru Reuters că energia eoliană offshore este acum estimată să nu atingă acest obiectiv, rămânând în urmă cu o treime. Alte trei firme de cercetare estimează că lumea nu va ajunge la 500 GW de capacitate instalată eoliană offshore decât după 2035.

 

Care e situaţia în Europa

 

În Europa, Petra Manuel, analist în domeniul eolian offshore la Rystad, se așteaptă ca țările cu cele mai mari ținte - Marea Britanie, Germania și Olanda - să realizeze doar între 60% și 70% din obiectivele lor. Chiar și țările cu ținte mai puțin ambițioase, precum Belgia, Danemarca și Irlanda, sunt așteptate să rămână în urmă.

Asociația industrială WindEurope a declarat că anticipează ca Uniunea Europeană să atingă doar 54 GW de capacitate eoliană offshore până în 2030, aproximativ jumătate din cele 120 GW promise de țările din Marea Nordului.

Comisarul European pentru Energie, Kadri Simson, a declarat pentru Reuters că întârzierile în atingerea obiectivelor nu pot fi excluse, dar că până acum niciun stat membru nu a raportat oficial astfel de probleme.

Marea Britanie, a doua cea mai mare piață eoliană offshore după China, va rata și ea obiectivul de 60 GW până în 2030, potrivit lui Damien Zachlod, director general al dezvoltatorului eolian EnBW Generation UK.

Regatul Unit a organizat în septembrie cea mai finanțată licitație de până acum, adăugând 4,9 GW de noi acorduri. Totuși, pentru a ajunge la 60 GW la timp, viitoarele licitații vor trebui să atragă volume mult mai mari, a avertizat el.

„Va fi extrem de dificil și nu vom atinge ținta până în 2030”, a concluzionat Zachlod.

Un purtător de cuvânt al guvernului britanic nu a oferit imediat un comentariu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Adrian Câciu
Contabil
Flacără la aragaz / Foto: Freepik
Baterii pentru stocarea energiei / Foto: Freepik
TVA
Fabrică de imbuteliere Pepsi

Pepsi, dată în judecată în SUA de protecția consumatorului

Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...

Exploatare de litiu
Fermieri stau pe o combină agricolă / Foto: Freepik
Vaporul eCSOV

A început marea electrificare a transportului naval

Industria navală face pași importanți către un viitor...

ByteDance, compania mamă a TikTok
Stațiune de schi
FMI
Agenție BRD
Foto: Pexels.com
foto: pexels.com
Donad Trump în timpul unei vizite la zidul de la granița cu Mexic
Bursa / sursa foto: Freepik.com
Donald Trump
foto: pexels.com
Foto: pexels.com
Foto: Pexels.com

Bani pentru fermieri. APIA, veşti bune

Peste 90% dintre fermierii eligibili, autorizați pentru...

Adrian Negrescu / Ilustrație: Oana Pavelescu
Kremlin
SUA vs China
Călin Georgescu / Foto: Inquam Photos / George Călin
Regele Philippe al Belgiei / Foto: UE

pixel