Industria europeană dă semne de stabilizare, în timp ce Asia resimte tot mai dur lovitura tarifelor americane

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Activitatea industrială globală, prinsă între speranțele europene și turbulențele asiatice, arată o analiză Reuters.

Industria prelucrătoare din Europa a mai făcut un pas spre stabilizare în luna mai, însă în Asia activitatea din fabrici s-a contractat, în contextul în care cererea slabă din China și noile tarife impuse de SUA au avut un impact sever — relevă mai multe sondaje recente, care conturează o perspectivă tot mai sumbră pentru regiunea cândva considerată motorul creșterii globale.

Incertitudinea legată de poziția oscilantă a fostului președinte american Donald Trump privind tarifele comerciale a lăsat companiile într-o stare de confuzie, fără claritate asupra nivelului la care se vor stabiliza noile taxe vamale.

În zona euro, producția industrială a crescut pentru a treia lună consecutiv, susținută de o cvasi-stabilizare a cererii. Indicele HCOB al managerilor de achiziții (PMI) din sectorul manufacturier a urcat la 49,4 puncte în mai, de la 49,0 în aprilie — cel mai ridicat nivel din ultimele 33 de luni. Totuși, indicatorul rămâne sub pragul de 50 de puncte care delimitează expansiunea de contracție.

În Franța, indicatorul PMI s-a apropiat de nivelul de echilibru, atingând 49,8 — un maxim al ultimelor 28 de luni. În schimb, Germania continuă să fie cea mai slabă economie dintre marile state din zona euro, cu un PMI de doar 48,3.

„Nu m-aș grăbi să trag concluzii definitive din aceste cifre. Franța urcă ușor, Germania coboară ușor. Per ansamblu, zona euro rămâne stabilă,” a comentat Salomon Fiedler, economist la Bernberg.

În Regatul Unit, aflat în afara Uniunii Europene, declinul a fost mai puțin sever decât se anticipase, dar producția, comenzile și angajările au continuat să scadă, pe fondul majorărilor de taxe și al tarifelor impuse de administrația Trump.



Asia în derapaj

 

În economiile puternic dependente de comerț, precum Japonia și Coreea de Sud, activitatea din fabrici a continuat să se contracte în mai, afectată de tarifele impuse de Trump asupra sectorului auto, care întunecă perspectivele exporturilor.

Și mai îngrijorător, un sondaj oficial publicat sâmbătă a arătat că activitatea manufacturieră din China s-a redus pentru a doua lună consecutiv, semn clar al fragilității celei de-a doua economii a lumii.

Pe măsură ce negocierile comerciale dintre SUA și numeroase economii asiatice bat pasul pe loc, incertitudinea determină companiile să își tempereze producția și investițiile, avertizează analiștii.

„Este greu de crezut că Asia va vedea o relansare a activității manufacturiere în viitorul apropiat, având în vedere nivelul ridicat al tarifelor ‘reciproce’ impuse de SUA,” spune Toru Nishihama, economist-șef pentru piețe emergente la Dai-ichi Life Research Institute.

„În plus, pe fondul cererii interne slabe, China inundă Asia cu exporturi ieftine, ceea ce pune presiune deflaționistă asupra economiilor din regiune,” adaugă el.

În Japonia, PMI-ul final calculat de banca au Jibun a fost de 49,4 în mai — în ușoară creștere față de aprilie, dar sub pragul de 50 pentru a unsprezecea lună consecutiv.

În Coreea de Sud, PMI-ul a coborât la 47,7, rămânând în teritoriu negativ pentru a patra lună, afectat de cererea slabă și tarifele americane, potrivit sondajului realizat de S&P Global.

Ambele economii au înregistrat contracții în ultimul trimestru, pe fondul presiunilor generate de politica comercială a SUA și a incertitudinii globale.

În India, creșterea în sectorul manufacturier a încetinit la un minim al ultimelor trei luni, în contextul scăderii cererii, al presiunilor inflaționiste și al tensiunilor geopolitice.

Șansele unei redresări rapide par tot mai slabe. Vineri, Trump a acuzat China că nu și-a respectat angajamentele privind reducerea tarifelor, în timp ce Beijingul a susținut că dialogul bilateral continuă. Tot vineri, fostul președinte american a anunțat dublarea tarifelor globale pentru oțel și aluminiu la 50%, semnalând o nouă escaladare a tensiunilor comerciale.

Japonia și SUA au convenit să organizeze o nouă rundă de negocieri comerciale înainte de summitul G7 din iunie, însă principalul negociator japonez a precizat că nu va fi încheiat niciun acord fără concesii din partea Washingtonului privind toate tarifele, inclusiv cele pentru autoturisme.

Vietnam, Indonezia și Taiwan au raportat și ele o contracție a activității în fabrici în luna mai.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Dragos Anastasiu / Foto: gov.ro
Contabilă la calculator / Foto: Freepik

RO e-Factura a devenit obligatorie pentru aceste entități

RO e-Factura devine obligatorie pentru ONG-uri și...

Alexandru Nazare
ANAF

ANAF urmează să aibă un nou șef

Adrian Nicușor Nica a fost desemnat pentru a prelua conducerea Agenției...

Bancnote
Noile telefoane Nothing
Bogdan Ivan și partenerii kazahi
Bursa de Valori București
Registrul Auto Roman
Ciprian Tătărușanu și Alin Dobre
George-Sergiu Niculescu
Foto: Freepik.com
Stradă din București, noaptea / Foto: Lawrence Krowdeed / Unsplash
Banca Națională a României

Cât aur şi valută are Banca Naţională în rezerve

La 30 iunie 2025, rezervele valutare la Banca Naţională...

DGAF
Foto: Facebook Finanțe Sed Lex
La birou / FOTO: Freepik
Emmanuel Macron / Foto: Banca Mondială / Flickr
Renault / FOTO: Unsplash

Guvernul prorogă RO e-Factura pentru două domenii economice

Guvernul a adoptat, prin Ordonanță de Urgență, abrogarea...

Freepik.com

ANAF intră şi în cimitire: Fraudă cu monumente funerare

ANAF informează că a identificat o fraudă de peste 1,3...

Strângere de mână / FOTO: Freepik

BBVA nu renunţă la preluarea Sabadell

Grupul bancar spaniol BBVA a anunţat luni că va merge...

Bursa / Foto: Freepik
Protest spontan al unor angajați ai ANAF din Cluj-Napoca
Dragoș Pîslaru

pixel