De ce crește ROBOR? Adrian Negrescu: ”Ne dăm singuri foc la casă!”
Analistul financiar Adrian...
Situată în nordul țării, în județul Satu-Mare, la granița cu Maramureșul, Țara Oașului este celebră pentru vilele impunătoare pe care și le ridică locuitorii săi, plecați la muncă în străinătate, dar și pentru nunțile tradiționale oșenești.
În cele mai multe cazuri aceștia se întorc acasă doar o singură dată pe an, în luna august și sunt gata să cheltuie mii de euro pentru a participa la nunțile la care sunt invitați.
Toate nunțile sunt programate în ultimele două săptămâni din august, după Sfântă Mărie, așa că zilnic sunt programate chiar și câte 10 nunți într-un sat.
Acum, la mai bine de 10 zile de la încheierea ”sezonului” de nunți se văd și urmările celor două săptămâni trăite la intensitate maximă de oșeni: județul Satu-Mare are cea mai mare incidență de cazuri cu COVID-19, în condițiile în care zona Oașului reprezintă un sfert din tot județul, iar o parte dintre participanți au reușit să plece la muncă, în străinătate (unii dintre aceștia fiind, probabil, deja infectați). Un număr de opt comune și un oraș sunt deja în zona roșie: Negrești-Oaș, Batarci, Bixad, Călinești-Oaș, Cămărzana, Gherța Mică, Racșa, Târșolț și Turț .
O nuntă poate costa în jur de 50 de mii de euro, dar cheltuielile sunt ”stinse” de sumele încasate de la invitați.
Echipa Centrul de Fotografie Documentară a estimat că veniturile unei nunți la care participă 1.000 de invitați ajung și la 100 de mii de euro.
”La casa de nunți din Târșolț, la etajul neterminat încă, găzduia pentru o lună oameni aduși la muncă sezonier, special pentru sezonul de nunți oșenești. Ospătari, bucătărese, debarasatori, dorm pe saltele gonflabile, pe jos direct pe planșeul beton”, scriu cei de la Centrul de Fotografie Documentară, într-o postare pe Facebook.
Sumele ”dăruite” la nuntă variază între 3.000 și 5.000 de euro, în funcție de gradul de rudenie pe care îl au cu mirii. Dar la acestea se adaugă cheltuielile pentru coafor și rochii.
Darul de la fiecare invitat se trece pe caiet, aceeași sumă fiind returnată celui care a dat banii, la momentul în care acesta se va căsători.
Pentru a satisface cererea, doar în Negrești Oaș sunt peste 20 de saloane de coafură, care au programările făcute cu luni de zile înainte.
Presiune pe PORTOFELELE românilor. Explozie de PREȚURI după facturile URIAȘE
”În 2012, când una dintre stiliste a leșinat de epuizare, femeile programate au așteptat-o în salon ca într-un autobuz la oră de vârf să se întoarcă de la spital și să le termine cocurile. Una dintre ele zicea că ar trebui să ajungă la 40 de nunți”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Analistul financiar Adrian...
România se află din nou în topul prețurilor la energie...
Bursa de Valori Bucureşti a închis în scădere pe toţi...
Indicatorul de Încredere...
Turcia acţionează împotriva...
Furt de proporţii din...
Vineri, 29 noiembrie, de la ora 12:00, Laurențiu...
Potrivit unui studiu, aproape...
Această inițiativă are drept...
În contextul în care Facebook a blocat, în 2021,...
Este a doua cea mai mare...
Este o decizie istorică.
Joi, 28 noiembrie 2024, începând cu ora 12.00 Adriana...
Restructurări la care recurge...
Bugetul pentru 2025 prevede, la...
Adrian Câciu, actualul ministru...
De-a lungul timpului mai...