Săptămâna trecută, aceste tarife au fost majorate între 30-100% pentru sute de produse textile de import, cu scopul de a sprijini producătorii locali care au apelat la sprijin împotriva valului de importuri mai ieftine.
Oficialii din industria confecțiilor spun că noile taxe pun presiune asupra industriei, aceștia fiind unii dintre cei mai numeroși angajatori din Turcia, furnizând mărci europene, precum H&M, Mango, Adidas, Puma și Inditex.
Reprezentanții sectorului spun că ar putea începe o perioadă de disponibilizări, pe măsură ce costurile de import cresc, iar producătorii turci pierd favoarea unor rivali precum Bangladesh și Vietnam.
Sectorul se lupta deja cu inflația în creștere, cu scăderea cererii și cu profituri mai mici din cauza unor efecte ale economiei asupra acestui sector, precum reducerea ratelor dobânzilor pe măsură.
În prezent, prețul unui tricou fabricat în Turcia este cu 40% mai mare pentru un cumpărător european decât unul din Bangladesh, a declarat Seref Fayat, președintele TOBB, un reprezentant al industriei de îmbrăcăminte și industriei confecțiilor. Cu câțiva ani în urmă, diferența era de 15-20%, a declarat o altă sursă.
Timur Bozdemir, președintele DF Manhattan Inc, care produce îmbrăcăminte pentru femei pentru piețele europene și americane, a declarat că noul tarif va crește costul unui tricou de 10 dolari cu cel mult 50 de cenți.
El nu se așteaptă să piardă clienți, dar a declarat că schimbările au înlesnit necesitatea ca industria de îmbrăcăminte din Turcia să treacă de la producția de masă la cea cu valoare adăugată.
"Dacă insistăm să concurăm cu Bangladesh sau Vietnam pentru un tricou de 3 dolari, fără îndoială că vom pierde", a spus el.
Turcia a exportat anul trecut textile în valoarea de 10,4 miliarde de dolari, ceea ce situează țara pe locul cinci nivel mondial.
Este al doilea mare furnizor de textile și al treilea furnizor de îmbrăcăminte pentru Uniunea Europeană, arată datele Confederației Europene a Textilelor și Îmbrăcămintei (Euratex).
Însă cota sa pe piața europeană a scăzut la 12,7% anul trecut, de la 13,8% în 2021, la 12,7%.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...
Aprovizionarea cu apă în...
Construit în doar 10 zile la...
Persoanele afectate de...
Câştigul salarial mediu net...
Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...
Bursa de Valori Bucureşti (BVB)...
Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...
Un incident bizar în Polonia a...
Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...
Adrian Câciu a făcut câteva...
România face pași importanți...
Ministerul Energiei va aloca...
Ministerul Finanțelor a pus în...
Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...
Europa își propune să-și reducă...
Agenția de Plăți și Intervenție...
Industria navală face pași importanți către un viitor...
TikTok riscă să fie suspendată...
Săptămâna viitoare angajații au...
Grupaj de ştiri. Click pe...
FMI a publicat vineri un nou...
BRD anunţă lucrări de...
Chișinăul reafirmă deschiderea...
Trump mută ceremonia de...