Arieratele bugetului general consolidat au scăzut la 520 milioane de lei
Arieratele bugetului general...
Industria textilă se confruntă cu o serie de probleme grave, printre care creșterea costurilor salariale și lipsa lichidităților, potrivit reprezentanților Federației Sindicatelor Libere din România (FSLR). Aceștia au transmis o scrisoare premierului Marcel Ciolacu și ministrului Economiei, Radu Oprea, solicitând măsuri urgente pentru salvarea sectorului.
Companiile nu pot face față
Conform FSLR, industria textilă riscă să dispară din cauza competitivității scăzute, generate de creșterea costurilor salariale și de redirecționarea comenzilor către piețele externe. Pe termen lung, reglementările UE în domeniul textilelor vor impune costuri suplimentare pe care companiile nu le pot susține.
Scrisoarea include și o serie de propuneri de măsuri pe termen scurt și lung pentru recuperarea și reziliența industriei. Printre acestea se numără reducerea taxelor și impozitelor legate de forța de muncă, instituirea unor scheme de sprijin și finanțare garantată de stat, precum și acordarea unor ajutoare de stat individuale de salvare.
Eliminare temporară
"România are cele mai mari costuri cu forța de muncă la nivelul salariului minim, ceea ce face neprofitabile companiile din industria textilă," se arată în document. În 2022, cheltuielile cu salariile reprezentau 95,3% din costurile totale ale companiilor din domeniu, iar salariile medii nete plătite în 2023 au fost de 2.800 lei în fabricarea articolelor de îmbrăcăminte, 2.900 lei în tăbăcirea și finisarea pieilor și 3.200 lei în fabricarea produselor textile.
Printre măsurile pe termen scurt propuse se numără eliminarea temporară a taxelor și impozitelor pentru salariul minim brut și reducerea impozitului pe venit pentru salariile peste acest nivel. Pe termen lung, se sugerează sprijin prin ajutoare de stat și fonduri europene pentru modernizarea și dezvoltarea industriei, precum și adoptarea unor măsuri fiscale pentru scutirea de la plata impozitelor și taxelor locale.
"Implementarea de măsuri urgente este crucială pentru salvarea sectorului textilelor, care poate redeveni competitiv prin politici publice adecvate, accesarea fondurilor europene și ajutoare de stat," susțin Florian Marin, președintele FSLR, și Constantin Ștefan, președintele Braiconf SA, în documentul adresat autorităților. Aceștia avertizează că lipsa unor măsuri rapide ar putea duce la pierderea iremediabilă a forței de muncă calificate.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Arieratele bugetului general...
Conform sondajelor la ieșirea de la urne, CDU/CSU au...
România, în fruntea producției...
Favoriți în sondaje,...
După o serie impresionantă de...
Litiul, cobaltul și nichelul...
Autoritățile din Grecia monitorizează situația seismică
Angajații federali obligați să...
Ursula von der Leyen merge luni la Kiev, iar Emmanuel...
SUA apără acordul propus de...
O decizie dificilă pentru...
Președintele argentinian Javier...
Care este țara europeană care plătește abonamentul...
Despre ultimele decizii ale președintelui Trump, despre...
Rating susţinut de apartenenţa...
Cum poți obține 500 de lei de...
Un avertisment adresat în...
Ministrul Finanțelor se află la...
Declinul social-democraților...
Portofoliul Berkshire Hathaway,...
SUA reacționează la taxele...
Reciclarea textilelor,...
Pe de altă parte, Bitpanda, a...
Rețea extinsă de conducte...
Termenele de livrare care ar putea determina...
Cel mai bogat om din lume, devenit mâna dreaptă a...
Aplicația de inteligență...