Industria textilă riscă să dispară. Salariile, o mare provocare
Autor: Delia Gheață
Data publicării:
Textile / FOTO: Freepik
Textile / FOTO: Freepik
Este un semnal de alarmă. Se cer măsuri pe termen scurt și lung. 

Industria textilă se confruntă cu o serie de probleme grave, printre care creșterea costurilor salariale și lipsa lichidităților, potrivit reprezentanților Federației Sindicatelor Libere din România (FSLR). Aceștia au transmis o scrisoare premierului Marcel Ciolacu și ministrului Economiei, Radu Oprea, solicitând măsuri urgente pentru salvarea sectorului.

Companiile nu pot face față

Conform FSLR, industria textilă riscă să dispară din cauza competitivității scăzute, generate de creșterea costurilor salariale și de redirecționarea comenzilor către piețele externe. Pe termen lung, reglementările UE în domeniul textilelor vor impune costuri suplimentare pe care companiile nu le pot susține.

Scrisoarea include și o serie de propuneri de măsuri pe termen scurt și lung pentru recuperarea și reziliența industriei. Printre acestea se numără reducerea taxelor și impozitelor legate de forța de muncă, instituirea unor scheme de sprijin și finanțare garantată de stat, precum și acordarea unor ajutoare de stat individuale de salvare.

Eliminare temporară

"România are cele mai mari costuri cu forța de muncă la nivelul salariului minim, ceea ce face neprofitabile companiile din industria textilă," se arată în document. În 2022, cheltuielile cu salariile reprezentau 95,3% din costurile totale ale companiilor din domeniu, iar salariile medii nete plătite în 2023 au fost de 2.800 lei în fabricarea articolelor de îmbrăcăminte, 2.900 lei în tăbăcirea și finisarea pieilor și 3.200 lei în fabricarea produselor textile.

Printre măsurile pe termen scurt propuse se numără eliminarea temporară a taxelor și impozitelor pentru salariul minim brut și reducerea impozitului pe venit pentru salariile peste acest nivel. Pe termen lung, se sugerează sprijin prin ajutoare de stat și fonduri europene pentru modernizarea și dezvoltarea industriei, precum și adoptarea unor măsuri fiscale pentru scutirea de la plata impozitelor și taxelor locale.

"Implementarea de măsuri urgente este crucială pentru salvarea sectorului textilelor, care poate redeveni competitiv prin politici publice adecvate, accesarea fondurilor europene și ajutoare de stat," susțin Florian Marin, președintele FSLR, și Constantin Ștefan, președintele Braiconf SA, în documentul adresat autorităților. Aceștia avertizează că lipsa unor măsuri rapide ar putea duce la pierderea iremediabilă a forței de muncă calificate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

20 mld. euro pentru agricultura românească, până în 2027

Europarlamentarul Daniel Buda, vicepreședinte al...

Grecia, NU! Spania, NU! Dar de ce Norvegia?

În nordul continentului european, țări precum Norvegia...

Benzina și motorina s-au ieftinit în prima zi din weekend

Fără o direcție clar conturată. Cam așa a evoluat...

WhatsApp nu va mai funcționa pe aceste 35 de smartphone-uri

Anul acesta, nu mai puțin de 35 de smartphone-uri vor...

Bursa de la București încheie săptămâna cu optimism

Titlurile Băncii Transilvania, cele mai tranzacționate. 

Prețul aurului atinge cel mai ridicat nivel din ultima lună

Prețul aurului a urcat vineri la cel mai ridicat nivel...

În Portugalia, avantaje fiscale pentru străini

Noul guvern de dreapta al Portugaliei caută o formulă...

Guvernul cancelarului Olaf Scholz evită o gravă criză

A fost la un pas, dar a scăpat. Grație unui acord cu...

Şedinţă de politică monetară BNR. Decizie privind dobânda

Banca Naţională are programată, pentru astăzi, o...


pixel