InfoCons: Nu cumpărați niciodată astfel de pești! Semnele la care trebuie să fim atenți
Autor: Antonia Popescu
Data actualizării:
Data publicării:
Prof. univ. dr. Lucian Georgescu: O bucată de microplastic poate transporta orice virus și bacterie / FOTO: Pexels
Prof. univ. dr. Lucian Georgescu: O bucată de microplastic poate transporta orice virus și bacterie / FOTO: Pexels
În duminica Floriilor, consumatorii care țin Postul Mare al Paștelui, care de altfel este și cel mai mare post din an, au dezlegare la pește. Altfel spus, consumatorii care țin post pot mânca pește în această zi. Dar la ce trebuie să fie atenți?! InfoCons vine în sprijinul acestora cu câteva informații utile de care aceștia pot ține cont.  

Sfaturi pentru achiziționarea peștelui sau produselor din pește:

  • Acordați o atenție sporită aspectului peștelui pentru a vă crea o primă opinie asupra gradului de prospețime. Semnele neconformității produselor sunt: suprafața lipicioasă, deshidratată, cu pete de mucegai, gust și miros modificate etc.

  • Pentru produsele pescărești care sunt menite a fi comercializate vii (crap, șalău, scrumbie, păstrăv, homari, creveți, crab etc) trebuie să fie prezente semnele de vitalitate. Este interzisă comercializarea peștilor care au murit în bazine sau care nu prezintă semne de viață ori sunt într-o stare de „agonie”, prezintă rupturi, suprafață a pielii discontinuă etc.

  • Nu cumpărați pește sau produse din pește, dacă aveți suspiciuni privind gradul de prospețime;

  • Produsele pescărești trebuie păstrate, expuse la o temperatură optima, apropiată de punctul de topire al gheții și trebuie acoperite cu gheață.

Anunțul MOMENTULUI făcut de ministrul Energiei! Când scad FACTURILE românilor

  • Asigurați-vă că produsele pe care le achiziționați au etichetă, nu cumpărați produse preambalate neetichetate;

  • Solicitați bonul fiscal la achiziționarea peștelui și a produselor din pește, pentru a avea un document justificativ în cazul depunerii unei sesizări;

  • Pentru produsele pescărești care sunt preparate – fileuri, rondele, trunchiuri de pește etc., atenția trebuie îndreptată către culoarea, fermitatea și mirosul acestora. Produsele pescărești preparate care prezintă un miros și un aspect modificat nu trebuie expuse și comercializate.Icrele de pește neprelucrate trebuie să aibă un aspect uniform și o culoare specifică speciei de pește de la care provin;

  • Nu achiziționați produse pescărești congelate care au un strat gros de gheață ori a căror glazură de gheață este discontinuă, netransparentă și cu un aspect murdar;

  • Produsele pescărești afumate trebuie să prezinte un aspect uniform, un gust și miros de afumat, dar și o culoare specifică.

  • Peștele și produsele din pește nu trebuie cumpărate din locuri neautorizate, întrucât comerciantul  nu poate să asigure toate condițiile optime, atât din punctul de vedere al transportului, cât și a modului de depozitare și comercializare.

  • Nu cumpărați pește și produse din pește preambalate pe ale căror etichete nu este înscrisă data durabilității minimale / data limită de consum sau dacă aceasta este modificată sau depășită;

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Compania de audit a Trump Media, acuzată de fraudă

Firma de audit a Trump Media, compania care conduce...

Datoria guvernamentală a sărit de 52% din PIB

Ministerul Finanţelor a publicat cifrele privind...


pixel