Infractorii cibernetici se folosesc de coronavirus pentru a profit a de internauți

Autor: Antonia Popescu
Data actualizării:
Data publicării:
Atacatorii cibernetici au returnat jumătate din sumă.
Atacatorii cibernetici au returnat jumătate din sumă.
Atacatorii cibernetici îşi diversifică modalităţile prin care pot profita de naivitatea internauţilor, cea mai nouă metodă fiind răspândirea de e-mail-uri spam cu oferte pentru măşti de oxigen, care pretind că protejează utilizatorii de coronavirus şi de alte infecţii transmise prin aer, atrag atenţia experţii Kaspersky. 

Potrivit datelor centralizate până în prezent, au fost depistate 32 de fişiere unice dăunătoare răspândite sub pretextul unor documente legate de coronavirus.

Un concurs FALS care ”oferă” telefoane iPhone se propaga pe rețelele de socializare

"Până în prezent, Kaspersky a depistat 32 de fişiere unice. Momentan, numărul de utilizatori infectaţi nu este suficient de mare pentru a cunoaşte în detaliu metodele de distribuţie pentru aceste fişiere. Analizând însă cazurile anterioare, putem presupune că utilizatorii le primesc de pe site-urile pregătite de atacatori pe subiectul coronavirusului şi prin e-mail-uri", susţine Anton Ivanov, analist malware la Kaspersky.

Potrivit companiei, e-mail-urile spam includ informaţii despre măştile medicale care pretind că protejează de diverse virusuri transmisibile prin aer, în special de coronavirus, "99,99% din timp".

Astfel, după ce un utilizator accesează link-ul primit pe e-mail, este redirecţionat către o pagină cu oferte pentru măşti de protecţie şi este îndemnat să lase detaliile cardului pentru a efectua o achiziţie.

"Întrucât site-ul care găzduieşte adresa URL nu are niciun fel de legătură cu produsul căruia i se face reclamă, există o mare probabilitate ca utilizatorul să nu primească niciun produs şi să piardă bani, sau - în unele cazuri - să primească un produs care se dovedeşte a nu avea calităţile promise. Anterior, tehnologiile Kaspersky au detectat fişiere nocive deghizate în documente legate de coronavirusul recent descoperit - un virus care se află în topul titlurilor media din cauza pericolului său. Fişierele dăunătoare descoperite erau mascate sub formă de pdf, mp4 şi docx despre coronavirus", explică specialiştii.

Aceştia au adăugat că numele fişierelor lasă să se înţeleagă faptul că ar conţine instrucţiuni video despre cum vă puteţi proteja împotriva virusului, actualizări despre acest pericol şi chiar proceduri de detectare a virusului, ca exemplu fiind date 2019 Novel Coronavirus.lnk, 5 INFOGRAFIA CORONAVIRUS.lnk, Affiche proce_dure de De_tection Coronavirus (3).pdf.lnk, şi How to prevent Coronavirus(1).mp4.lnk.

Fişierele în cauză conţineau o serie troieni sau "viermi" care pot să distrugă, să blocheze, să modifice sau să copieze date, precum şi să interfereze cu funcţionarea computerelor sau a reţelelor de calculatoare.

Kaspersky este o companie de securitate IT care oferă soluţii de securitate în domeniu. Peste 400 de milioane de utilizatori individuali sunt protejaţi de tehnologiile Kaspersky, precum şi 270.000 de companii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Se elimină unele taxe

Schimbare majoră în Codul fiscal: Dispar o serie de obligații 

Se taie contribuții! Guvernul elimină o parte din taxele...

Reprezentanți ai Confederaţiei Patronale Concordia
Tiktok
Wall Street. Foto: Freepik.com
Ilie Bolojan
Port petrolier pe insula Karg
Taxele vamale ar putea fi amânate
Curs valutar. Foto: Mihai Ciobanu
Ford

Ford anunţă un program de concedieri voluntare

Ford anunţă un program de concedieri voluntare la uzina...

Steagul Bulgariei
Freepik.com
Freepik.com
Salariu / Foto: pexels.com

Scădere a salariului mediu net. Cifre oficiale de la INS

Câştigul salarial mediu brut în România a scăzut cu...

Grevă / sursa foto: Freepik.com / EyeEm

Protest în faţa Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor

Sindicaliştii din ANAR protestează, vineri, în faţa...

Foto: Freepik.com
Bitcoin / FOTO: Freepik
Foto: Facebook Alexandru Nazare
Freepik.com
Ministerul Finanțelor
Foto ilustrativ / Foto: Freepik
Blue Air

Blue Air a intrat în faliment

Infinexa a deschis procedura de faliment pentru compania Blue Air Aviation,...

Curs valutar
Consiliul Concurenței / Foto: DCBusiness
Avion / FOTO: Freepik
O nouă zi cu pierderi
Evaziune fiscală / Foto: Freepik
Investiție imobiliară / Foto: Freepik
ASEAN 2025

pixel