INS: Cheltuielile alocate pentru cercetare și dezvoltare de anul trecut au reprezentat 0,46% din PIB

Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Cheltuieli cercetare / sursa: Freepik.com
Cheltuieli cercetare / sursa: Freepik.com
În anul 2022, au fost cheltuiți 6.429 milioane lei pentru cercetare-dezvoltare, reprezentând 0,46% din PIB, din care 0,29% pentru sectorul privat și 0,17% pentru sectorul public, conform datelor Institutului Național de Statistică.

Privind sursele de finanțare ale cheltuielilor totale de cercetare-dezvoltare, în anul 2022, sursele furnizate de întreprinderi au avut cea mai ridicată pondere, respectiv 54,5%, urmate de fondurile publice (inclusiv fondurile publice generale universitare), respectiv 30,9%.

Pe surse de finanţare, cele mai mari sume provenite din fondurile publice au fost primite de unităţile din sectorul guvernamental, cu o pondere de 76,9%, urmate de unităţile din sectorul învățământ superior cu o pondere de 53,0%.

Sursele de finanțare pentru activitatea de cercetare-dezvoltare din străinătate au fost orientate în cea mai mare parte către unităţile din sectorul mediului de afaceri (49,2%), sectorul învățământ superior (28,1%) și sectorul guvernamental (21,8%).

 

Salariați din acest domeniu în anul 2022

 

La finalul anului trecut, în activitatea de cercetare-dezvoltare lucrau 49.052 salariați, din care 22.123 erau femei, respectiv 45,1%.

La sfârșitul anului 2022, după nivelul de pregătire profesională al salariaților care au lucrat în activitatea de cercetare-dezvoltare, 42.573 salariați aveau studii superioare.

Din totalul salariaţilor implicaţi în activitatea de cercetare-dezvoltare, 20.086 salariaţi respectiv 40,9% au avut ca nivel de pregătire studii doctorale şi programe postdoctorale, iar 22.487 salariaţi, respectiv 45,9% au avut studii superioare de licenţă, master şi/sau cursuri şi studii postuniversitare. Din cei 20.086 salariaţi cu studii doctorale şi programe postdoctorale, 9.647 erau femei.

La sfârşitul anului 2022, din totalul de 49.052 salariaţi implicaţi în activitatea de cercetare-dezvoltare, 6.479 salariaţi au avut alt nivel de pregătire, reprezentând o pondere de 13,2%.

În funcție de orele efectiv lucrate, 72,6% dintre salariaţii care au desfăşurat activitate de cercetare- dezvoltare în anul 2022, au lucrat normă întreagă de timp.

Pe categorii de ocupaţii, în anul 2022, ponderea cea mai mare a salariaţilor din activitatea de cercetare-dezvoltare a fost reprezentată de cercetători 60,8% din total, respectiv 29.837 salariați, în creștere cu 490 salariați, comparativ cu anul 2021.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bogdan Chirițoiu / Foto: Oana Pavelescu
Închis

Albania începe lupta cu turismul necontrolat

Turismul necontrolat și schimbările climatice amenință...

Fondul Proprietarea
O persoană votează cu ocazia alegerilor prezidențiale / Foto: Octav Ganea / Inquam Photos
Steagul SUA / Foto: Freepik

De ce a scos Donald Trump România din programul Visa Waiver

Revocarea accesului României la programul Visa Waiver de...

SpaceX
Shein / sursa foto: Flickr.com / Focal Foto
Bursa / Foto: Freepik
Bursa de Valori București
Donald Trump
Freepik.com
Foto: Freepik.com
Foto: Freepik.com
Banca Națională a României
Apple. Foto: Freepik.com
O femeie completează un formular / Foto: Freepik
Astronaut. Foto: Freepik.com
ANAF / Foto: DCBusiness
La bancă
Portul Shanghai
Arieratele bugetului general consolidat / Foto: Freepik
Vladimir Putin / Foto: Kremlin.ru
Transelectrica / FOTO: Facebook
Statistică / Foto: Freepik

pixel