INS: Luna de vârf pentru vacanţe a fost august, iar pentru călătorii de afaceri au fost iunie şi mai

Autor: Antonia Popescu
Data publicării:
INS: Luna de vârf pentru vacanţe a fost august, iar pentru călătorii de afaceri au fost iunie şi mai
INS: Luna de vârf pentru vacanţe a fost august, iar pentru călătorii de afaceri au fost iunie şi mai
Luna de vârf din cadrul călătoriilor pentru vacanţe a fost, în perioada ianuarie-septembrie 2022, luna august, atât pentru călătoriile interne, cu 20,8%, cât şi pentru călătoriile externe, cu 26,5% din totalul acestui tip de călătorii.

În ceea ce priveşte călătoriile pentru afaceri, luna de vârf a fost iunie pentru călătoriile interne, cu 15,9%, şi luna mai pentru călătoriile externe, cu 18,5% din totalul acestui tip de călătorii, conform datelor centralizate de Institutul Naţional de Statistică.

Ca şi în anii anteriori, în cadrul călătoriilor pentru vacanţe, turiştii români au preferat călătoriile de scurtă durată (de mai puţin de 4 înnoptări) şi cazarea la rude şi prieteni.

Numărul călătoriilor turistice efectuate de rezidenţi în primele nouă luni ale anului a fost de 14.096.300, ponderea călătoriilor pentru vacanţe în total călătorii fiind de 93,5%, pentru călătoriile de afaceri şi motive profesionale de 1,5%, iar pentru alte motive (pelerinaj religios, tratament medical etc) de 5%.

Cele mai multe călătorii au fost cele de 1-3 înnoptări, 61,9% din totalul călătoriilor pentru afaceri şi motive profesionale şi 58,2% din totalul călătoriilor pentru vacanţe.

Conform INS, s-a menţinut preferinţa turiştilor români privind modalitatea de cazare în cadrul călătoriilor pentru vacanţe, 48,3% dintre aceştia preferând cazarea la
rude şi prieteni. A urmat cazarea în hoteluri şi unităţi similare, în proporţie de 28,3% şi alte unităţi de cazare (cabane turistice, pensiuni turistice, pensiuni rurale, bungalouri, spaţii de cazare pe nave) în proporţie de 13,9%. Restul modalităţilor de cazare, respectiv: locuinţe particulare cu chirie (camere şi apartamente de închiriat), case de vacanţă (locuinţe particulare), campinguri şi alte tipuri de cazare fără plată au fost preferate de 9,5% dintre turişti.

În cadrul călătoriilor de afaceri şi motive profesionale, turiştii români s-au cazat în proporţie de 34,7% în hoteluri şi unităţi similare. Alte modalităţi de cazare au fost utilizate în proporţie de 22,5%, la rude şi prieteni, în proporţie de 20,1%, şi în locuinţe particulare cu chirie (camere şi apartamente de închiriat), cu 7,7%. Restul modalităţilor de cazare: case de vacanţă (locuinţe particulare), alte unităţi de cazare şi campinguri au fost preferate de 15,0% dintre turiştii participanţi la acest tip de călătorie.

În proporţie de 97,7% călătoriile pentru vacanţe în străinătate au avut ca destinaţie ţări din Europa, ţările Uniunii Europene reprezentând 88,4% din totalul acestor călătorii.

Numărul total de înnoptări aferente călătoriilor realizate a fost de 54.077.000 (91,3% reprezentând înnoptările pentru călătoriile de vacanţă). Din totalul de 49.352.300 de înnoptări înregistrate pentru vacanţe, 83,2% au fost realizate în România şi 16,8% în străinătate.

Rezidenţii români au cheltuit peste 17,742 miliarde de lei pentru călătorii pentru vacanţă şi afaceri, din care 73% pentru cele care au vizat destinaţii interne, iar 27% pentru cele care au vizat destinaţii externe.

Din totalul cheltuielilor turistice pentru călătorii de vacanţă 74,1% au reprezentat cheltuielile pentru călătoriile în ţară, iar 25,9% pentru călătoriile în străinătate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Mină de suprafață / Foto: Pexels

Producţia de cărbune a României s-a prăbuşit

Cifre oficiale de la INS despre producţia de cărbune a...

Acord între Statele Unite și Uniunea Europeană privind TAXELE vamale pentru oţel şi aluminiu
Adrian Negrescu / Foto: arhiva personală
ANAF / Foto: DCBusiness
Christel SCHALDEMOSE
ECOFIN / Foto: Comisia Europeană
foto: pexels.com

Cum s-a văzut în Coreea de Nord învestirea lui Donald Trump

Presa din Coreea de Nord a relatat despre ceremonia de...

Mina de litiu Shevchenkivske
Tineri oameni de afaceri / Foto: Freepik
Știrile dimineții

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi vă aducem în prim-plan o selecție a celor mai...

Oficiul Național al Registrului Comențului
Wall Street / Foto: Freepik
Bitcoin / Foto: Freepik
Unul dintre sediile companiei Novo Nordisk / FOTO: Site-ul oficial al companiei
Donal Trump
Foto: Oana Pavelescu
Germania / Photo by Claudio Mota
Bursa. Foto: pexels.com
Sediu al băncii Raiffeisen din Sankt Petersburg
Instabilitatea politică este periculoasă pentru economie
Criptomonede. Foto: Pexels.com
Sondă / FOTO: Freepik

Producţia de ţiţei a României continuă să scadă

Institutul Naţional de Statistică a publicat datele...

CEC Bank
Adrian Câciu, Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene / FOTO: gov.ro
Donald Trump și lideri ai lumii / Ilustrație DCBusiness / Foto: Casa Albă și G10
Analizând tot felul de date / FOTO: Freepik
Recep Tayyip Erdogan și Vladimir Putin / Foto: Kremlin.ru
Știrile dimineții / Foto: Freepik

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi vă aducem în atenție subiecte de mare impact din...


pixel