INS: Resursele de energie primară și electrică au scăzut în România

Autor: Georgel Simionică
Data publicării:
Sondă petrol
Sondă petrol
Resursele de energie primară ale României au scăzut cu 5%, iar cele de energie electrică s-au diminuat cu 2,4%, în primele cinci luni ale acestui an faţă de perioada similară din 2023, arată datele publicate, luni, de Institutul Naţional de Statistică (INS).

În primele cinci luni ale anului 2024, principalele resurse de energie primară din România au totalizat 12,801 milioane de tone echivalent petrol (tep), înregistrând o scădere de 669.800 tep comparativ cu aceeași perioadă a anului anterior. Potrivit datelor furnizate de Institutul Național de Statistică (INS), producția internă a însumat 7,248 milioane tep, în scădere cu 347.700 tep, ceea ce reprezintă o reducere de 4,6%. Importurile au totalizat 5,553 milioane tep, marcând o scădere de 5,5%.

În ceea ce privește resursele de energie electrică, acestea au fost de 27,855 miliarde de kWh, în scădere cu 697,1 milioane kWh față de intervalul similar din 2023. Producția de energie electrică din termocentrale a fost de 7 miliarde de kWh, înregistrând o scădere de 501,9 milioane kWh (6,7%), iar producția din hidrocentrale a totalizat 7,245 miliarde de kWh, cu 1,791 miliarde kWh (19,8%) mai puțin față de aceeași perioadă a anului precedent.

Citește și: Mixul energetic european. Miniștrii se întâlnesc pentru a discuta despre energia geotermală

În schimb, producția din centralele nuclearo-electrice a înregistrat o creștere ușoară de 1,2%, ajungând la 4,677 miliarde de kWh, cu 57,4 milioane kWh mai mult. Producția din centralele eoliene a scăzut cu 583,9 milioane kWh, ajungând la 3,063 miliarde kWh, în timp ce energia solară produsă în instalațiile fotovoltaice a crescut semnificativ cu 444,1 milioane kWh, atingând 1,217 miliarde kWh.

Consumul final de energie electrică a fost de 20,656 miliarde de kWh, în scădere cu 0,3% față de perioada similară din 2023. Consumul în economie a scăzut ușor, cu 0,1%, iar iluminatul public a înregistrat o scădere de 4,9%. De asemenea, consumul de energie electrică al populației a scăzut cu 0,4%.

Exporturile de energie electrică au totalizat 4,941 miliarde de kWh, cu 541,7 milioane kWh mai puțin decât în aceeași perioadă a anului precedent. Consumul propriu tehnologic în rețele și stații a fost de 2,259 miliarde kWh, în scădere cu 103,4 milioane kWh față de anul anterior.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Tanczos Barna, Ilie Bolojan și Cseke Attila
Agenția Fitch Ratings
Trafic intens pe autostradă / Foto: Freepik
Bani / Foto: DCBusiness
Fermierii vor fi mai protejați / Foto: Freepik
Curtea Constituțională
Muncitor
Ciprian Șerban, ministrul Transporturilor
Muncitori în fața unui panou de comandă / Foto: Freepik
Casă de schimb valutar
Bursa de Valori București
Fermieri / Foto: Freepik
Antifraudă
Urmările unei furtuni violente
Judecătorie / Foto: Freepik
TVA / Grafică: DCBusiness
Dragoș Pâslaru
Contor pentru energie electrică
Chris Țurlică, fondatorul MaintainX
Ilie Bolojan în Parlament / Foto: George Călin / Inquam Photos

Moţiunea de cenzură, respinsă de Parlament

Prima moţiune de cenzură cu care s-a confruntat Guvernul...

ANRE
Curs valutar BNR
Nicușor Dan

Nicușor Dan: Fără creșterea TVA, o afirmație corectă!

Creșterea Taxei pe Valoare Adăugată (TVA) are...

La benzinărie / FOTO: Freepik
ROBOR scade, o veste bună
Guvenul vrea mai mulți bani

Se taie scutirile! Guvernul bagă la plată copiii și bolnavii

Guvernul pregătește eliminarea unor scutiri și deduceri...

Criză de apă în Marea Britanie / Foto: Freepik
Banca Națională a României

pixel