Întâlnire la vârful armatei SUA și Rusiei, pe fondul temerilor legate de escaladarea războiului din Ucraina
Autor: Oana Pavelescu
Data publicării:
Mark A. Milley și Valery Gerasimov
Mark A. Milley și Valery Gerasimov
Președintele Statului Major interarme al SUA, generalul Mark Milley, a discutat luni cu omologul său rus, convenind să mențină deschise liniile de comunicare pe fondul temerilor tot mai mari că Rusia ar putea escalada și mai mult războiul din Ucraina.

Milley și Valery Gerasimov, șeful Statului Major General rus, au discutat "mai multe aspecte de interes legate de securitate", a precizat Pentagonul într-un comunicat, în prima convorbire între cei doi din luna mai.  Declarația a precizat că nu vor fi furnizate detalii suplimentare.

Convorbirea a fost doar cea mai recentă dintre înalții oficiali militari americani și ruși din ultimele zile, în condițiile în care SUA și aliații săi încearcă să atragă mai multă atenție asupra a ceea ce ei consideră a fi afirmații false ale Rusiei, potrivit cărora Ucraina se pregătește să folosească o "bombă murdară" pe propriul teritoriu.

Duminică, secretarul apărării Lloyd Austin a discutat cu ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu, pentru a doua oară în trei zile. Shoigu a sunat mai mulți dintre omologii săi pentru a avertiza cu privire la o derivă spre o "escaladare necontrolată" în Ucraina și la posibilitatea ca Ucraina să detoneze o bombă radioactivă murdară.

Oficialii occidentali și-au exprimat temerea că Rusia ar putea folosi amenințarea unei bombe murdare ucrainene pentru a lansa noi atacuri proprii. După convorbirea lui Austin cu Shoigu, un purtător de cuvânt al Pentagonului a declarat că Austin "a respins orice pretext pentru o escaladare rusă".

Oficialii NATO s-au alăturat, de asemenea, acestei condamnări. Luni, secretarul general Jens Stoltenberg a declarat că a vorbit cu Austin și cu secretarul britanic al Apărării, Robert Wallace, despre "afirmația falsă a Rusiei potrivit căreia #Ucraina se pregătește să folosească o bombă murdară pe propriul teritoriu". Aliații #NATO resping această afirmație".

Oficialii occidentali au fost, de asemenea, îngrijorați de parteneriatul sporit al Rusiei cu Iranul, după ce oficialii au declarat că Iranul a trimis personal, inclusiv instructori, în Crimeea pentru a ajuta Rusia să opereze drone de atac cu o singură utilizare furnizate de Iran pe teritoriul ucrainean. La 21 octombrie, secretarul de stat Antony Blinken a declarat că Iranul ar putea plănui să trimită mai multe astfel de drone Rusiei.

_________________________

 

Citește și:

Unii analiști ”și mai îngrijorați” de o amenințare nucleară după ce Ucraina și-a recucerit din teritoriu

Umilit de izbânzile fulgerătoare ale Ucrainei pe câmpul de luptă, președintele rus Vladimir Putin se confruntă cu opțiuni din ce în ce mai limitate în încercarea de a schimba cursul invaziei sale care durează de aproape șapte luni.

Criticile din Rusia față de retragerea bruscă din regiunea nord-estică Harkov din ultima săptămână s-au răspândit de la bloggeri naționaliști până la personalități politice importante. Dar forțele sale dețin în continuare poziții cheie în regiunea ucraineană Donbas și duc o luptă aprigă împotriva trupelor ucrainene în apropiere de Herson, în sud. Există semne că Kremlinul ar putea, de asemenea, să redistribuie forțe pentru a proteja Crimeea, pe care Rusia a anexat-o în 2014, în cazul în care Ucraina reușește să străpungă liniile sale. 

La Kremlin, șocul provocat de răsturnarea bruscă de situație de pe câmpul de luptă face tot mai mult loc unei resemnări sumbre și unei determinări de a continua escaladarea luptei, intensificând loviturile asupra infrastructurii Ucrainei în spatele liniilor, potrivit unor persoane familiare cu situația, care au vorbit sub rezerva anonimatului.

În mod public, Rusia neagă că ar viza ținte civile, ceea ce ar reprezenta o încălcare a dreptului internațional. 

Dar, după ce loviturile asupra centralelor electrice au aruncat duminică zone mari din Ucraina în întuneric, Rusia a sporit numărul navelor și submarinelor din Marea Neagră care transportă rachetele sale de croazieră Kalibr, a declarat miercuri Kievul, care a raportat încă mai multe atacuri.

Schimbare de moment

Cu toate acestea, chiar dacă are arme mai multe, Rusia se confruntă în continuare cu un deficit de trupe care oricum au un moral scăzut și este puțin probabil să poată inversa situația dat fiincă Ucraina beneficiază de livrări de arme în continuă creștere din partea Washingtonului și a aliaților europeni. Încercările Kremlinului de a folosi întreruperea aprovizionării cu energie pentru a exercita presiuni asupra Europei nu au erodat până acum sprijinul pentru Ucraina, în timp ce aluziile vagi ale Moscovei la o posibilă escaladare nucleară sună a amenințări deșarte.

"Ne mișcăm într-o singură direcție - înainte și spre victorie", a declarat miercuri președintele ucrainean Volodimir Zelenski în timpul unei vizite surpriză în orașul strategic Izium, unul dintre zecile de orașe și sate pe care forțele sale le-au recucerit săptămâna trecută. Citește mai mult AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

FMI încearcă să calmeze "optimismul exagerat" al pieţelor

Fondul Monetar Internaţional a transmis un avertisment...

Bulgari a dezvăluit cel mai subțire ceas din lume VIDEO

Poate una dintre trăsăturile specifice sau ciudățeniile...

Ceasurile elvețiene iau cu asalt India

Producătorii de ceasuri elvețieni lansează un atac...

PANZANI dorește să intre la Bursa de Valori din Amsterdam

Fondul de investiții CVC a anunțat că vrea să se alăture...

Băncile europene cer să fie declarate sectoare strategice

Băncile europene fac un apel către Uniunea Europeană...

Cum pot fi lansate noi cazinouri în România?

În jocurile de noroc, concurența este un element...

Șeful Stellantis își apără salariul de 36,5 milioane de euro

”Ca un jucător de fotbal, există un contract”, a...

Incendiu de proporții la Bursa de la Copenhaga

Un incendiu care a devastat vechea clădire a bursei de...


pixel