Scădere cu 5% a volumului lucrărilor de construcţii. Date INS
În perioada 1.I - 30.XI.2024,...
"Sectorul privat are datoria etică, morală și legală de a asigura siguranța și securitatea produselor sale", a subliniat Harris la întâlnirea convocată de Administrația americană cu Satya Nadella, de la Microsoft, Sundar Pichai de la Google, Sam Altman de la OpenAI, Dario Amodei de la Anthropic. Cerând, practic, celor patru giganți ai tehnologiei să fie cu ochii în patru și să-și asume responsabilitatea pentru ceea ce dezboltă, vicepreședintele SUA a subliniat că, AI are, într-adevăr, ”potențialul de a îmbunătăți viața de zi cu zi și de a aborda unele dintre cele mai mari provocări ale societății", dar, în același timp, "ea poate constitui o amenințare la adresa securității, poate eroda drepturile omului și viața privată, poate submina încrederea publicului în democrație".
"Există mult potențial, dar și mult pericol în ceea ce faceți", a avertizat, la rândul său, președintele Joe Biden, prezent și el, pentru scurt timp, la întâlnire. "Știu că înțelegeți acest lucru și sper că veți ține cont de grijile noastre, astfel încât societatea să nu sufere, ci să progreseze”, a adăugat el.
Atât Biden, cât și Harris sunt de acord cu introducerea unor noi reglementări și cu "elaborarea unei noi tehnologii”, dar tensiunile politice din Congres blochează, practic, orice inițiativă în acest sens. Cel puțin deocamdată.
Succesul fulminant înregistrat în această iarnă al ChatGPT, interfața de inteligență artificială generativă de la OpenAI, un start-up finanțat în mare parte de Microsoft, a lansat o cursă pentru sisteme tot mai puternice, capabile să genereze coduri, texte și imagini din ce în ce mai complexe.
Mai inteligentă decât oamenii
Implementarea lor rapidă provoacă îngrijorare, mai ales atunci când Sam Altman, șeful OpenAI, vorbește despre apariția viitoare a așa-numitei "inteligențe artificiale cu scop general", când programele vor fi "mai inteligente decât oamenii în general". "Este bine că ridicăm problema unor noi reglementări. Nu va fi ușor, dar cred că putem face acest lucru", a declarat el, înainte de a intra la Casa Albă.
Pericolele variază, printre altele, de la discriminarea automatizării sarcinilor efectuate de oameni, furtul de proprietate intelectuală și dezinformare sofisticată la scară largă.
Casa Albă a publicat la sfârșitul anului 2022 un "Plan pentru o Cartă a drepturilor AI", care enumeră principii generale. Institutul Național de Standarde și Tehnologie (NIST), afiliat guvernului, a elaborat un "cadru pentru gestionarea riscurilor" AI.
Iar Joe Biden dorește ca întreprinderile "să se asigure că produsele lor sunt sigure înainte de a fi puse la dispoziția publicului larg", a precizat administrația sa. Dar "aceste orientări nu obligă companiile să facă nimic", spune profesorul David Harris, de la UC Berkeley, expert în politici publice și fost director al cercetării responsabile în domeniul IA la Meta.
Pagube reale
Giganții AI nu neagă existența riscurilor, dar se tem că inovația va fi împiedicată de legi prea restrictive. Michael Schwarz, economist-șef la Microsoft, le-a cerut legislatorilor să nu se grăbească, iar când există "pagube reale", să se asigure că "beneficiile reglementării depășesc costurile pentru societate".
Lina Khan, președinta agenției americane pentru protecția consumatorilor, a comparat alegerea actuală cu apariția marilor platforme digitale în anii 2000. Într-un articol de opinie publicat miercuri în New York Times, ea a explicat că modelul lor de afaceri, bazat pe datele utilizatorilor în detrimentul "securității" acestora, nu a fost "inevitabil". "Autoritățile au responsabilitatea de a se asigura că istoria nu se repetă", a spus ea.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
În perioada 1.I - 30.XI.2024,...
Averea miliardarilor crește...
Donald Trump a declarat...
Noua criptomonedă a lui Donald...
Astăzi explorăm subiecte care aduc în prim-plan decizii...
Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...
Președintele ales Donald Trump...
Construit în doar 10 zile la...
Aprovizionarea cu apă în...
Persoanele afectate de...
Câştigul salarial mediu net...
Un incident bizar în Polonia a dus la demiterea unui...
Bursa de Valori Bucureşti (BVB)...
Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...
Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...
Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...
Adrian Câciu a făcut câteva...
România face pași importanți...
Ministerul Energiei va aloca...
Ministerul Finanțelor a pus în...
Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...
Europa își propune să-și reducă...
Agenția de Plăți și Intervenție...
Industria navală face pași importanți către un viitor...