Fenomenul ChatGPT a cam încurcat planurile marilor jucători de pe piețe, inteligența artificială (AI) a devenind, se pare, terenul de investiții cel mai fierbinte din 2023. Conceput de OpenAI, acest agent conversațional, a cărui primă versiune a apărut în noiembrie 2022, a declanșat un adevărat tsunami, după ce a depășit în două luni pragul de 100 de milioane de utilizatori activi.
Un entuziasm excepțional care a stârnit agitație. Așa se face că, la doi ani după ce a injectat 1 miliard de dolari în start-up, Microsoft l-a blocat printr-o investiție de aproximativ zece miliarde, integrând ulterior AI în software-ul și aplicațiile sale. Google a reacționat lansând Bard, un concurent direct al ChatGPT cu mai puțin succes, în martie.
Mulți câștigători
De atunci, sute dintre aceste modele lingvistice (numite „LLM”), publice și private, au invadat piața. Conștienți de amploarea acestei revoluții tehnologice, descrisă de Bill Gates drept „cea mai importantă de la interfața grafică cu utilizatorul din anii 1980”, jucătorii din sector nu vor să rămână pe peron, lăsând trenul șansei să treacă pe lângă ei. Prin urmare, toate marile nume din tehnologie, și chiar și dincolo, au anunțat inițiative în domeniu, fie investiții masive, achiziții direcționate sau parteneriate cu Microsoft, Google și alții.
Care vor fi viitorii mari câștigători ai acestei revoluții este greu de anticipat. Deocamdată însă, cei Șapte Magnifici, așezați pe munți de bani, ocupă cele mai avantajoase pozițiie. Microsoft și Nvidia (+ 57% și + 236% în 2023) sunt cu mult înaintea concurenței. Dar alții vin tare din urmă.
Fiind vorba, în primul rând de producătorii de semiconductori, ale căror cipuri electronice sunt esențiale pentru rularea algoritmilor pe care se bazează AI. La fel ca editorii de software și campionii serviciilor digitale, aflați în centrul revoluțiilor tehnologice. Fără a uita marile promisiuni pe care tehnologia le deține în domeniile sănătății, logisticii și atâtea altele.
În sectoarele considerate a fi în pericol, în schimb, există profesii creative (reclamă, cinema, etc.), care vor trebui să se confrunte cu concurenți de un nou tip.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...
Președintele ales Donald Trump...
Construit în doar 10 zile la...
Aprovizionarea cu apă în...
Persoanele afectate de...
Câştigul salarial mediu net...
Un incident bizar în Polonia a dus la demiterea unui...
Bursa de Valori Bucureşti (BVB)...
Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...
Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...
Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...
Adrian Câciu a făcut câteva...
România face pași importanți...
Ministerul Energiei va aloca...
Ministerul Finanțelor a pus în...
Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...
Europa își propune să-și reducă...
Agenția de Plăți și Intervenție...
Industria navală face pași importanți către un viitor...
TikTok riscă să fie suspendată...
Săptămâna viitoare angajații au...
Grupaj de ştiri. Click pe...
FMI a publicat vineri un nou...
BRD anunţă lucrări de...
Chișinăul reafirmă deschiderea...