Inteligența artificială: O revoluție anunțată și un fenomen bursier
Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Inteligența artificială / FOTO: Unsplash
Inteligența artificială / FOTO: Unsplash
Evaluată deja la 136 de miliarde de dolari la sfârșitul anului 2022, piața globală a inteligenței artificiale este estimată să atingă aproape 2.000 de miliarde de dolari în 2030. 

Fenomenul ChatGPT a cam încurcat planurile marilor jucători de pe piețe, inteligența artificială (AI) a devenind, se pare, terenul de investiții cel mai fierbinte din 2023. Conceput de OpenAI, acest agent conversațional, a cărui primă versiune a apărut în noiembrie 2022, a declanșat un adevărat tsunami, după ce a depășit în două luni pragul de 100 de milioane de utilizatori activi.

Un entuziasm excepțional care a stârnit agitație. Așa se face că, la doi ani după ce a injectat 1 miliard de dolari în start-up, Microsoft l-a blocat printr-o investiție de aproximativ zece miliarde, integrând ulterior AI în software-ul și aplicațiile sale. Google a reacționat lansând Bard, un concurent direct al ChatGPT cu mai puțin succes, în martie.

Mulți câștigători

De atunci, sute dintre aceste modele lingvistice (numite „LLM”), publice și private, au invadat piața. Conștienți de amploarea acestei revoluții tehnologice, descrisă de Bill Gates drept „cea mai importantă de la interfața grafică cu utilizatorul din anii 1980”, jucătorii din sector nu vor să rămână pe peron, lăsând trenul șansei să treacă pe lângă ei. Prin urmare, toate marile nume din tehnologie, și chiar și dincolo, au anunțat inițiative în domeniu, fie investiții masive, achiziții direcționate sau parteneriate cu Microsoft, Google și alții. 

Care vor fi viitorii mari câștigători ai acestei revoluții este greu de anticipat. Deocamdată însă, cei Șapte Magnifici, așezați pe munți de bani, ocupă cele mai avantajoase pozițiie. Microsoft și Nvidia (+ 57% și + 236% în 2023) sunt cu mult înaintea concurenței. Dar alții vin tare din urmă. 

Fiind vorba, în primul rând de producătorii de semiconductori, ale căror cipuri electronice sunt esențiale pentru rularea algoritmilor pe care se bazează AI. La fel ca editorii de software și campionii serviciilor digitale, aflați în centrul revoluțiilor tehnologice. Fără a uita marile promisiuni pe care tehnologia le deține în domeniile sănătății, logisticii și atâtea altele.

În sectoarele considerate a fi în pericol, în schimb, există profesii creative (reclamă, cinema, etc.), care vor trebui să se confrunte cu concurenți de un nou tip.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

NVIDIA nu are motive să dezamăgească piața

Bursa de la New York așteaptă ca NVIDIA să prezinte...

Gazprom, somată să nu mai arunce banii pe fereastră

Guvernul Rusiei a emis o hotărâre în acest sens. 

Grecia cere UE ”mai multă transparență” pentru consumatori

Premierul grec Kyriakos Mitsotakis a cerut, într-o...

Gigantul saudit Aramco pariază pe computerul cuantic

Iar în acest scop a ales o tânără companie franceză,...

ChatGPT își pierde vocea. Acuzații grave la adresa companiei

ChatGPT trebuie să renunțe la una dintre vocile pe care...

Motivele scumpirii locuințelor, explicate de experți

Prețurile locuințelor din România continuă să crească la...

ANAT semnalează lipsa fondurilor pentru IMM-urile din turism

ANAT și patronatele din turism solicită suplimentarea...

Tendinţe pe piaţa criptomonedelor. Analiză

Aprilie a fost o lună dificilă pentru piața...


pixel