Inteligența artificială și schimbările climatice, motive de îngrijorare pentru directorii de companii

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Companie / sursa foto: Freepik.com BPawesome
Companie / sursa foto: Freepik.com BPawesome
Un număr tot mai mare de directori de companii consideră că firmele lor nu vor supraviețui în următorul deceniu fără o revizuire majoră.

Motivul îngrijorării lor constă în schimbările climatice și ale inteligenței artificiale, potrivit unui nou sondaj realizat în rândul directorilor executivi de una dintre cele mai mari firme de consultanță din lume, PwC, relatează APNews.

Sondajul realizat în rândul a peste 4.700 de directori executivi din întreaga lume a fost publicat luni, în contextul în care elitele din mediul de afaceri, liderii politici și activiștii au venit la reuniunea anuală a Forumului Economic Mondial de la Davos, Elveția.

Dintre directorii executivi, 38% au fost optimiști în ceea ce privește forța economiei, în creștere față de 18% anul trecut, când lumea era împotmolită în inflație ridicată, creștere slabă, rate ale dobânzii în creștere și altele.

Așteptările directorilor executivi privind declinul economic au scăzut la 45%, de la un nivel record de 73% anul trecut, iar mai puțini au considerat că firma lor este foarte expusă la riscul de conflict geopolitic, potrivit PwC Global CEO Survey. Asta în ciuda războaielor din Ucraina și Orientul Mijlociu, inclusiv a perturbărilor comerțului global ca urmare a atacurilor rebelilor houthi din Yemen asupra navelor comerciale din Marea Roșie.

Chiar și cu îmbunătățirea perspectivelor economice, provocarea nu este aproape de sfârșit, Banca Mondială afirmând săptămâna trecută că se așteaptă ca economia globală să încetinească pentru al treilea an consecutiv în 2024.

Directorii sunt mai pesimiști în ceea ce privește perspectivele privind capacitatea companiilor lor de a face față unor schimbări mari. Sondajul arată că 45% dintre respondenți erau îngrijorați de faptul că afacerile lor nu vor fi viabile, în creștere de la 39% anul trecut.

Directorii executivi spun că încearcă să facă schimbări, dar se lovesc de reglementări, de lipsa de competențe în rândul lucrătorilor și nu numai.

"Fie că este vorba de accelerarea implementării inteligenței artificiale generative sau de construirea afacerii lor pentru a face față provocărilor și oportunităților tranziției climatice, acesta este un an al transformării", a declarat Bob Moritz, președintele global al PwC, cunoscut anterior sub numele de PricewaterhouseCoopers, într-un comunicat.

Inteligența artificială a fost văzută atât ca o modalitate de eficientizare a operațiunilor de afaceri, cât și ca un punct slab. Aproape trei sferturi dintre directori au declarat că "vor schimba semnificativ modul în care compania lor creează, livrează și captează valoare în următorii trei ani", a precizat PwC.

Mai mult de jumătate dintre directorii executivi au spus că inteligența artificială va face ca produsele sau serviciile lor să fie mai bune, dar 69% au remarcat că lucrătorii lor au nevoie de formare pentru a dobândi competențe pentru a utiliza tehnologia în curs de dezvoltare. Aceștia s-au arătat, de asemenea, îngrijorați de modul în care AI va crește riscurile de securitate cibernetică și de dezinformare.

Organizatorii reuniunii de la Davos au avertizat săptămâna trecută că amenințarea reprezentată de dezinformarea alimentată de AI, cum ar fi crearea de conținut fals, este cea mai mare amenințare pe termen scurt.

Un alt sondaj la nivel mondial publicat în preajma Davos, barometrul de încredere Edelman realizat de firma de relații publice Edelman, afirmă că inovația este gestionată prost și sporește polarizarea, în special în democrațiile occidentale, unde persoanele cu convingeri de dreapta sunt mult mai predispuse decât cele de stânga să se opună inovației.

Mai mult de trei sferturi dintre directori au declarat că au început sau au finalizat schimbări pentru a crește eficiența energetică, dar doar 45% au menționat că au făcut progrese în ceea ce privește luarea în considerare a riscurilor climatice în planificarea financiară.

Sondajul realizat de PwC în rândul a 4.702 directori executivi din 105 țări și teritorii a fost realizat în perioada 2 octombrie - 10 noiembrie 2023.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bani
Friedrich Merz / FOTO: Wikipedia

Germania: Conservatorii în frunte. AfD, scor istoric

Conform sondajelor la ieșirea de la urne, CDU/CSU au...

Muncitori montează panouri solare pe acoperișul unei case / Freepik
Sebastian Burduja / FOTO: Gov.ro
Germania / FOTO: Unsplash
Trebuie să pună mâna pe carte / FOTO: Freepik
Meta
Consultând evoluția bursei / FOTO: Freepik
Foto: Pexels.com

BCE ar putea reduce dobânda la 2% până în vară

Oficial BCE: „Am putea ajunge la acest nivel în câteva...

Santorini / FOTO: Freepik

La Santorini pământul s-a mai calmat. Ce spun specialiștii

Autoritățile din Grecia monitorizează situația seismică

Dispreț total
comertul online - FOTO: Freepik@narawit_sukkasemsakorn
Volodimir Zelenski Ursula von der Leyen / Foto: president.gov.ua

Cum vor europenii să-l ajute pe Zelenski în fața lui Trump

Ursula von der Leyen merge luni la Kiev, iar Emmanuel...

Volodimir Zelenski / Foto: Președinția Ucrainei
BMW electric
munca la gri - FOTO: Freepik@creativeart
Javier Milei
starlink - FOTO: Freepik@alicephoto

Țara care plătește abonamentul Starlink pentru Ucraina

Care este țara europeană care plătește abonamentul...

Contor electric
Bună dimineața! O zi liniștită! / FOTO: Unsplash

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Despre ultimele decizii ale președintelui Trump, despre...

Este o veste bună pentru cele doua banci
Ședință de Guvern / Foto: gov.ro
Warren Buffett supranumit și Oracolul din Omaha
Tanczos Barna / FOTO: gov.ro
Alegeri în Germania / FOTO: Freepik
Bani / Foto: Freepik
Taxe
reciclarea textilelor - FOTO: Freepik
Criptomonede / FOTO: Unsplash
Avion de luptă Rafale / FOTO: https://www.facebook.com/thalesgroup

pixel