Interdicție pentru pensionari prevăzută într-o modificare a Codului muncii
Autor: Oana Pavelescu
Data publicării:
Modificarea Codului muncii va aduce o intedicție pentru pensionari
Modificarea Codului muncii va aduce o intedicție pentru pensionari
O nouă modificare legislativă va interzice pensionarilor să ocupe posturi de conducere.

În expunerea de motive a modificării legislative se spune că această interdicție nu vine ca o îngrădire a drepturilor pensionarilor de a-și crește veniturile ci respectă principiul de echitate care în majoritatea statelor europene ”se trasează o distincţie clară între statutul de persoană pensionată şi angajată, în ideea restrângerii acestui dublu privilegiu. Măsura vine astfel în consonanţă cu politicile din alte state membre ale Uniunii Europene (eg. Franţa, Belgia), în care chiar şi posibilitatea cumululuî între pensie şi salariu este strict limitată şi reprezintă mai degrabă o excepţie. Cu atât mai mult, dacă principiul încetării activităţii pentru a primi o pensie este invocat de majoritatea legislaţiilor europene pentru a restrânge drepturile salariale, acesta ar trebui să fie aplicabil şi pentru atribuţiile şi funcţiile pe care o persoană le poate deţine odată atins acest prag de pensionare”. 

Inițiatorii explică faptul că măsura reprezintă un echilibru în această etapă de tranziţie spre ieşirea din câmpul muncii. Astfel, persoana pensionată îşi poate desfăşura în continuare activitatea, fiind încurajată să continue să acumuleze venituri, dar fără a putea ocupa o funcţie de conducere. 

”Dacă raţionamentul pentru continuarea activităţii salariale este faptul că persoanele pensionate rămân active economic în principal pentru a-şi mări veniturile şi pentru a-şi asigura o pensionare autosuficientă, componenta de continuare a ocupării unor funcţii de conducere în cadrul locurilor de muncă în care activează nu mai este acoperită de necesitatea pe care vârsta lor o impune”, se mai afirmă în expunerea de motive. 

Scopul acestei modificări legislative care este invocat de inițiatori este că în cadrul instituţiilor se creează prin această practică de păstrare pe termene lungi a persoanelor pensionate, medii de muncă ermetice. 

Inițiatorii modificării legislative explică faptul că integrarea pe piaţa muncii a tinerilor rămâne o problemă astfel că se consideră că ”este de datoria statului să intervină activ, prin măsuri pozitive pentru încurajarea efectivă a acestora să obţină anumite posturi, în limita competenţelor. Faptul că aceştia întrevăd posibilităţi restrânse în diferite domenii de angajare, se datorează şi acestei rigidităţi instituţionale. Oferirea de şanse şi de accesibilitate acestora, astfel încât să poată concura pentru funcţii de conducere, ar avea potenţial să creeze o piaţă a muncii dinamică şi competitivă, bazată pe competenţe, şi nu doar pe experienţă”. 

Totodată se mai are în vedere și faptul că: ”În cadrul raporturilor de muncă există unele uzanţe care avantajează păstrarea aceloraşi persoane în funcţiile de conducere, ele rămânând în aceste poziţii chiar şi după atingerea vârstei de pensionare, fără a exista multe posibilităţi de înlocuire sau concursuri frecvente de ocupare a acestor posturi, în preponderent în cadrul instituţiilor publice. Se poate observa o practică contrară trendului european, de creştere a vârstei de pensionare în România. Această practică a fost sesizată de-a lungul timpului de numeroase sindicate care au constat faptul că această abordare nu reprezintă o facilitate pentru persoanele ajunse la vârsta standard de pensionare, ci are scopul ca persoane cu funcţii de conducere să Işi poată păstra aceste posturi”. 

În document se mai spune că: ”Instituţiile publice din Rornânia sunt de multe ori conduse de manageri neperformanţi care nu reuşesc să livreze obiectivele prevăzute în statut. Un fenomen îngrijorător este acela al managerilor pensionari. În practică, o parte din funcţionarii publici ce au ocupat o funcţie de conducere pentru o perioadă îndelungată de timp, continuă să o facă şi după vârsta pensionării, lucru contrar interesului public”. 

Iniţiativa propusă are drept obiectiv lansarea de oportunităţi pentru noile generaţii care prin viziunea lor ar putea schimba modul de lucru în instituţiile publice, ceea ce ar putea fi un plus pentru noi toţi. Rolul acestei iniţiative nu este acela de a îngrădi dreptul pensionarilor de a munci, ci le oferă posibilitatea de a impărtăşi din experienţa acumulată în timp şi de a oferi suport dintr-o poziţie de execuţie. 

VEZI AICI DOCUMENTUL

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Rușii bogați au o nouă problemă logistică legată de avere

Invazia declanșată de Putin în Ucraina a provocat recent...

Bursa a închis ziua așa cum a și început-o, în scădere

Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a închis în scădere...

ELCEN vrea să construiască un cartier în Grozăvești

ELCEN îşi propune să construiască un cartier la CET...

Prețul unui metal folosit pentru computere a explodat

Este vorba despre indiu, cel mai moale metal, care nu...

Apple dezvăluie o nouă gamă de iPad, mai eficientă

După un an și jumătate fără niciun anunț pe iPad-uri,...

Drone militare: Marocul decolează cu o compania israeliană

Compania israeliană BlueBird Aero Systems, care...

OpenAI va detecta imaginile create cu AI generativă

Concret, este vorba despre un instrument nou al celor de...

Care sunt autovehiculele pentru care nu se datorează impozit

În anumite situații legea prevede că nu proprietarii...


pixel