Invazia Ucrainei depinde de... noroi. Cât de fezabilă este o astfel de manevră din partea lui Putin
Autor: Oana Pavelescu
Data publicării:
Terenul noroios și nevoia de mai multe trupe pe teren fac improbabilă orice invazie rusă pe scară largă a Ucrainei până în ianuarie, spun analiștii militari de la Moscova și din Occident, creând o fereastră de diplomație pentru a-l îndepărta pe președintele Vladimir Putin de un război.

Aceste judecăți vin în condițiile în care o combinație de rapoarte și imagini din surse deschise dă tot mai multă credibilitate evaluărilor serviciilor de informații americane privind o acumulare de soldați și echipamente spre granițele Ucrainei. Hărțile militare ucrainene arată, de asemenea, distribuția în schimbare a forțelor rusești. 

Statele Unite au împărtășit informațiile și propriile hărți cu unii aliați din Organizația Tratatului Atlanticului de Nord, avertizând că Rusia ar putea să ia în considerare o incursiune pe scară largă. Oficialii americani au declarat în informările lor că intențiile lui Putin rămân necunoscute, dar orice operațiune, în cazul în care ar decide să acționeze, ar implica probabil dublul numărului de trupe aflate în prezent pe poziții și ar putea avea loc în primele luni ale anului viitor. 

Putin a negat planurile de a invada, după ce a anexat Crimeea în 2014 și a sprijinit luptele separatiste din estul Ucrainei. 

Serviciile de informații americane arată că Rusia plănuiește o potențială invazie a Ucrainei

"În acest anotimp aveți ceea ce noi numim Rasputitsa, adică noroi", a declarat Pavel Felgenhauer, analist militar cu sediul la Moscova pentru Fundația Jamestown. Cu toate acestea, pentru orice atac în estul Ucrainei, a spus el, generalii ruși ar dori să se miște rapid pentru a flanca principala forță ucraineană din jurul regiunilor Donetsk și Lugansk, aflate în conflict, înainte ca soldații săi să aibă timp să sape.

"Trebuie să fim capabili să ne mutăm tancurile și alte vehicule de pe drumuri pentru a face acest lucru, ceea ce în regiunea de acolo ar fi imposibil în acest moment. Odată ce vin înghețurile, te poți deplasa în orice direcție vrei", a declarat Felgenhauer.

În plus, comandanții ruși ar dori să adune o forță de dimensiuni similare cu ultima consolidare majoră din jurul Ucrainei din luna martie a acestui an, potrivit lui Felgenhauer. Analiștii occidentali au estimat acest lucru la puțin peste 100.000 de soldați. 

În mod normal, o forță de atac ar căuta să fie de două-trei ori mai mare decât numărul de trupe pe care se așteaptă să le întâlnească, potrivit unui fost înalt oficial american de securitate care a cerut să nu fie numit. Judecând după hărțile și datele disponibile în mod public, a spus persoana respectivă, Putin nu are în prezent numărul necesar de trupe pentru o invazie la scară largă.

Citește și:

Rușii, pregătiți să invadeze în ianuarie Ucraina, spun serviciile de informații

MISTERIOSUL scut spațial al Rusiei! Armata lui Putin, în acțiune

Scufundarea submarinul nuclear Kursk. Un amiral numește vinovații după 20 de ani

MIșcări de trupe

Nu toate forțele mobilizate la începutul acestui an au fost trimise la granița ucraineană, un model care probabil se va repeta, potrivit lui Felgenhauer. Au avut loc redistribuiri în întreaga țară, cu peste 300.000 de soldați, 35.000 de echipamente grele, 900 de avioane și 180 de nave de război, conform calculelor sale, bazate pe date de la serviciile de presă ale comandamentelor regionale rusești.

Mișcările au mers "până în Kamchatka, pentru că trebuie să fie pregătiți în cazul în care acest lucru ar trebui să se extindă într-un război mai global". Peninsula Kamchatka se află la nord de Japonia și la vest de Alaska.

Rusia a formulat mobilizarea sa anterioară în apropierea Ucrainei și eventuala retragere ca făcând parte din exercițiile de pregătire la nivel național convocate de ministrul apărării Serghei Shoigu. De data aceasta nu a existat un astfel de anunț privind exercițiile militare.

Deși este departe de a fi un dat, conflictul pare mai posibil acum decât în lunile sau anii precedenți și - în lipsa unei forme de acord asupra Ucrainei între Washington și Moscova - este probabil să se profileze în ferestrele viitoarelor campanii, chiar dacă nu va avea loc în această iarnă, potrivit lui Felgenhauer și altora.

Relațiile dintre Rusia și Ucraina, la un minimum istoric

Pe fondul deteriorării relațiilor dintre Rusia și NATO, "există pur și simplu un dezacord fundamental cu privire la acordul Minsk 2", a declarat Andrew Monaghan, un fost consilier britanic al NATO pe tema Rusiei și Senior Associate Fellow la Royal United Services Institute, un think tank din Londra. El s-a referit la acordul de pace din 2015, care a fost punctul culminant al eforturilor de a pune capăt luptelor grele din anul precedent.

"Minsk 2 a apărut ca urmare a unei înfrângeri ucrainene pe câmpul de luptă", a spus Monaghan. "Din punctul de vedere al Rusiei, Ucraina se îndepărtează de ceea ce a semnat, diplomația nu are succes și de aceea armata este din nou pe masă".

În același timp, Rusia a negat în mod constant că forțele sale au luat parte la conflict de la începutul acestuia, în 2014, și a răspuns la întrebările privind orice consolidare actuală prin faptul că mișcările de trupe în Rusia sunt o chestiune internă. Ucraina consideră că acordul Minsk-2 este structurat pentru a federaliza țara în așa fel încât Moscova să păstreze un drept de veto asupra alegerilor economice și de securitate ale Kievului.

Care sunt acuzațiile Rusiei

Ucraina neagă că a încălcat acordurile de pace și afirmă că încearcă să revigoreze medierea Germaniei și a Franței, care s-a împotmolit. Ministrul de externe, Dmytro Kuleba, a respins luni, într-un tweet, acuzațiile Rusiei potrivit cărora Ucraina plănuiește un asalt asupra zonelor separatiste, afirmând că este "dedicată" căutării de soluții politice și diplomatice la conflict.

Conflict Intelligence Team, un grup de informații cu sursă deschisă, cu sediul la Moscova, afirmă că a urmărit mișcări semnificative de tancuri rusești și alte materiale spre Ucraina, folosind imagini video și alte imagini postate online în Rusia. "Dacă acest ritm continuă până în ianuarie", a scris CIT într-un raport din 24 noiembrie, "atunci numărul total de trupe rusești în apropierea graniței și în Crimeea ar fi semnificativ mai mare decât cifrele din aprilie".

Armata ucraineană s-a extins și s-a reorganizat din 2014, când nu a reușit să țină în frâu milițiile susținute de Rusia, despre care NATO spune că au fost întărite de trupele regulate rusești. Națiunea de 44 de milioane de locuitori se mândrește acum cu 255.000 de militari activi, potrivit guvernului. Dificultatea pentru Ucraina, spune Felgenhauer, este că și Rusia și-a extins foarte mult forța pregătită de luptă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Modificare a Codului Muncii, în Senat. Schimbările propuse

A fost depusă la Senat o propunere legislativă pentru...

Cine se află în spatele mărcii de pantofi Jacques Solovière?

Jacques Soloviere. Un nume care te duce cu gândul la un...

Legea ANL a suferit schimbări majore

Legea ANL a fost recent modificată substanțial.

Ora adevărului pentru patru din cei Șapte Magnifici

Tesla, Meta, Microsoft și Alphabet își vor publica,...

Rețeaua energetică a Ucrainei, mutilată

Sectorul energetic ucrainean a fost extrem de afectat în...

2023, an record pentru încălzirea oceanelor

Potrivit raportului Copernicus, temperatura medie a...

Bitcoin a efectuat a patra sa înjumătățire

Bitcoin și-a finalizat vineri "înjumătățirea", un...

Michelin mută fabrica din Polonia la Zalău

Compania producătoare de anvelope Michelin va muta la...

Gazoductul Balticconnector a fost repus în funcțiune

O conductă de gaz din Marea Baltică, care a fost ruptă...

Programul Poștei Române între 1 și 6 mai 2023

Posta Română a transmis un comunicat în care a prezenta...


pixel